Še posebej ranljiva skupina glede zaposlovanja so romska dekleta in ženske. Foto: Bogdan Miklič Foto:
Še posebej ranljiva skupina glede zaposlovanja so romska dekleta in ženske. Foto: Bogdan Miklič Foto:

Znano je, da Romi težko pridejo do zaposlitve. Še posebej ranljiva skupina glede zaposlovanja so romska dekleta in ženske. Tiste, ki pridejo do izobrazbe, poklicne kvalifikacije in dela, v to pot vložijo veliko energije, discipline, odrekanja in dela. Pri tem jim pomagajo različni programi.

Center za izobraževanje in kulturo (CIK) Trebnje razvija mentorski sistem za mlade Romkinje, ki jih bo pripeljal do poklica. Direktorica CIK-a Patricija Pavlič je povedala, da gre za enoletni mednarodni projekt, v katerega je vključenih več partnerskih organizacij; poleg slovenske še madžarska, turška in španska.

"V njegovem sklopu bomo razvijali mentorski sistem v podporo romskim najstnicam na njihovi poklicni poti. Cilj je razviti in hkrati preizkusiti tovrstni mentorski sistem, preko katerega bomo skupino deklet pripeljali do poklicne kvalifikacije," pojasnjuje.

Pogoj za vključitev v projekt je končana osnovna šola. Dekleta, ki ga izpolnjujejo, bodo vključena bodisi v srednješolski strokovni oziroma poklicni program bodisi v program usposabljanja za pridobitev nacionalne poklicne kvalifikacije.

Pavličeva dodaja, da so v skupino, ki mora šteti vsaj deset udeleženk, izbrali dekleta, ki so v CIK-u končala osnovno šolo za odrasle: "Ta dekleta poznamo, so pridna, ena od njih tudi dela pri nas preko javnih del".

Več izveste v romski oddaji Naše poti na Radiu Slovenija.

Bogdan Miklič, Radio Slovenija