Novogoriški kriminalisti v zadnjih letih niso obravnavali tovrstnih izsiljevanj v zameno za zaščito, so pa bila na tem območju prisotna pred več kot desetletjem. Foto: MMC RTV SLO
Novogoriški kriminalisti v zadnjih letih niso obravnavali tovrstnih izsiljevanj v zameno za zaščito, so pa bila na tem območju prisotna pred več kot desetletjem. Foto: MMC RTV SLO

Novogoriški kriminalisti so v preteklih dneh preiskali primer izsiljevanja dveh lastnikov gostinskih lokalov na območju Nove Gorice. Prijeli so tri osumljence, enega so priprli.

Na novogoriški policijski upravi so na začetku julija prejeli prijavo dveh lastnikov gostinsko-trgovskih lokalov iz Nove Gorice, je povedal vodja sektorja kriminalistične policije Marino Pangos: "Bilo je ugotovljeno, da gre za izsiljevanje oziroma zahtevo plačila varščine, ob grožnjah, da se bo v primeru neplačila varščine nekaj hudega zgodilo samemu lokalu, lastnikom ali njihovim najbližjim." Od lastnikov lokalov so v mesecu dni zahtevali plačilo večje vsote denarja, v okviru tako imenovane večje premoženjske koristi: to je od 5.000 do 50.000 evrov. Oškodovancem so grozili verbalno, tako neposredno kot po telefonu.

Preteklo soboto pa so pri prevzemu izterjanega denarja prijeli 34-letnega državljana Srbije, zoper katerega je bil pozneje odrejen pripor. Prijeli pa so še dva osumljenca: "Preostala dva, ki sta bila prijeta, sta tudi državljana Srbije, stara 30 in 34 let, vendar nista imela aktivne vloge pri dokončanju tega kaznivega dejanja, zato sta bila izpuščena." Gre za osumljence, ki je kriminalisti še niso obravnavali.

Omenjena primera izsiljevanja sta edina prijavljena, a Pangos dodaja: "Glede na načine izvrševanja teh dejanj in izrečenih groženj ter na dejstvo, da se oškodovanci za prijave težje odločajo, menimo, da to nista osamljena primera." Novogoriški kriminalisti v zadnjih letih niso obravnavali tovrstnih izsiljevanj v zameno za zaščito, so pa bila na tem območju prisotna pred več kot desetletjem.

Karin Zorn, Radio Koper