Po besedah Alenke Drenik, predstavnice za odnose z javnostmi PU-ja Novo mesto, je delo policistov na lokalni ravni že več let usmerjeno k reševanju varnostnih težav, specifičnih za njihovo območje. Foto: Bogdan Miklič
Po besedah Alenke Drenik, predstavnice za odnose z javnostmi PU-ja Novo mesto, je delo policistov na lokalni ravni že več let usmerjeno k reševanju varnostnih težav, specifičnih za njihovo območje. Foto: Bogdan Miklič

Po besedah Alenke Drenik, predstavnice za odnose z javnostmi PU-ja Novo mesto, je delo policistov na lokalni ravni že več let usmerjeno k reševanju varnostnih težav, specifičnih za njihovo območje. "Zavedamo se pomena sodelovanja z lokalno skupnostjo, nevladnimi organizacijami in svoje odgovornosti za zagotavljanje varnosti vseh prebivalcev Dolenjske, Posavja in Bele krajine. Z izmenjavo stališč, konstruktivnih predlogov in pravočasnim zaznavanjem morebitnih težav lahko učinkovito vplivamo na varnost," meni Drenikova.

Predstavniki regijske civilne iniciative za reševanje romske problematike so na posvetu predstavili konkretne varnostne težave. Strinjali so se, da policija na tem območju izvaja številne preventivne in represivne naloge ter se dogovorili, da bodo s pogostejšimi srečanji in izmenjavo stališč na lokalni in regionalni ravni sodelovanje še izboljšali.

Varnostni sosveti za večjo varnost
Na PU-ju Novo mesto so po posvetu sprejeli posamezne ukrepe in jih predstavili vodstvom policijskih postaj. Po njihovem mnenju predstavljajo enega ključnih subjektov na lokalni ravni, ki se lahko uspešno spopadajo s tovrstno tematiko, varnostni sosveti. Številni med njimi so bili ustanovljeni prav na pobudo policije. "V več primerih je delovanje uspešno in lokalna skupnost v sodelovanju s policijo tekoče rešuje varnostne probleme. Dogovorili smo se za ponovno obuditev delovanja in sprejeli predloge za ustanovitev novih sosvetov. V občinah, kjer ti sosveti še ne delujejo, se trudimo ustvariti pogoje za učinkovito delovanje," zatrjuje Drenikova.

Ob tem dodaja, da na novomeškem PU-ju pozdravljajo pobude za tovrstna srečanja s
predstavniki lokalnih skupnosti in nevladnih organizacij, saj so lahko le skupaj kos zahtevnim in spreminjajočim se varnostnim razmeram. "Le s prilagajanjem okoliščinam in vzpostavljanjem partnerskih odnosov s prebivalci bomo lahko vsem omogočali kakovostno življenje in ohranjali varnost," je prepričana.