Koroška
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.3 od 6 glasov Ocenite to novico!
Splošna bolnišnica Slovenj Gradec
Bolnišnica si je z leti nakopičila že skoraj sedem milijonov evrov izgube. Foto: Google Street View

Dodaj v

Urgenca bolnišnico Slovenj Gradec pahnila v izgubo

Izguba se z leti čedalje bolj kopiči
13. marec 2017 ob 16:00
Slovenj Gradec - MMC RTV SLO, STA

Slovenjgraška bolnišnica je leto 2016 končala s 781.000 evri izgube. Po mnenju bolnišnice je k temu najbolj prispevalo neurejeno financiranje urgentnega centra.

Bolnišnica je lani prihodke, glede na 2015, povečala za štiri odstotke na 41,2 milijona evrov. Še več, za skoraj sedem odstotkov, pa so se v primerjavi z letom 2015 lani zvišali odhodki, in sicer na 41,9 milijona evrov. Prihodki in odhodki so bili nad načrtovanimi. Po besedah v. d. pomočnice direktorja za upravno in ekonomsko področje Ivanke Linasi se je konec 2016 kumulativna izguba povzpela že na 6,6 milijona evrov, neplačanih dolgov pa so imeli še za 3,8 milijona.

Glavnino lanskega primanjkljaja je prispevalo neurejeno oz. po mnenju bolnišnice neustrezno financiranje urgentnega centra, pri poslovanju katerega so pridelali 1,3 milijona evrov minusa. V bolnišnici tako pričakujejo, da se bo letos uredilo financiranje urgentnega centra, ki je v Slovenj Gradcu dela začel januarja 2016.

Med letošnje izzive so uvrstili tudi ureditev financiranja zdravljenja kroničnih bolnikov in financiranje nekaterih dragih bolnišničnih zdravil, negotovi so stroški dela, je dejala Linasijeva. Ob tem je predsednik sveta bolnišnice Ksandi Javornik dejal, da so od vodstva bolnišnice zahtevali, da se v finančni načrt bolnišnice za leto 2017 vključijo tudi orodja in merila za sprotno spremljanje stroškov. Ti so namreč bolj ali manj naraščali skoraj na vseh postavkah.

Z bojaznijo pogledujejo proti topolški bolnišnici
Obenem z določeno negotovostjo spremljajo dogajanje v bolnišnici Topolšica, za katero ministrstvo za zdravje preverja možnosti združevanja ali s Kliniko Golnik ali celjsko bolnišnico. Topolška bolnišnica spada pod isto območno enoto Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije kot slovenjegraška bolnišnica, bolnišnici pa sta doslej skladno z dogovorom usmerjali nekatere bolnike v eno oz. drugo bolnišnico. Zdaj obstaja bojazen, da bo bolnišnica v Topolšici bolnike bolj usmerjala v celjsko ali na Golnik in ne več v Slovenj Gradec, zato bo "verjetno tudi kakšen bolnik v Slovenj Gradcu manj", je dejal Javornik.

A. Č.
Prijavi napako
Komentarji
izo
# 13.03.2017 ob 16:19
bistveno vprašanje: bolnica je firma, ki mora poslovat z dobičkom?
SpicyWeiner
# 13.03.2017 ob 16:29
izo
bistveno vprašanje: bolnica je firma, ki mora poslovat z dobičkom?

Ne. Za kaj takega ni prav nobene potrebe, denar za zdravstvo tako ali tako prihaja iz bankomata.
xes
# 13.03.2017 ob 16:23
Hmm... tričetrt miljona izgube ... cela drama ... NLB: 2.5 miljarde izgube ... ni panike, poplačano in že pozabljeno, odgovarjal nihče ... problem je torej samo ko se gre za ljudi.
Janezski
# 13.03.2017 ob 17:04
Ja nič, ukinit urgenco, da se bodo lahko hvalili z dobičkom. Al kako?
izo
# 13.03.2017 ob 16:24
poznam pa eno firmo za kvazi duhovno oskrbo, ki je naklestila slabo miljardo pufa in se futra na davkoplačevski denar, pa nič o tem, kako bi treba zadevo privatizirat.
zanimivo..
Bivši uporabnik
# 13.03.2017 ob 19:51
Neoliberalci nas bi hoteli prepričati da je najbolj racionalno urgenco zapreti, ljudje pa naj crknejo!!
tu in tam
# 13.03.2017 ob 17:11
@Simon_Marini
Striktno bi se zaračunavalo neurgentne zadeve.
Dvomesečna bolečina v kolenu ni urgenta zadeva.
Pozabljena zdravila plačaš sam.

Zaoslenih bi bilo toliko odvetnikov kot zdravnikov, da bi odgovarjali na pritožbe samoplačnikov.
Na vratih 3 varnostniki.
Rešilec ne bi vozil pujancev na treznjenje in po čisto obleko.
Brez kartice/ napotnice ostaneš pred vrati, razen če € pokažeš.

Zdaj pa, če si takega sistema želimo....
Bivši uporabnik
# 13.03.2017 ob 17:13
Ma smo mi eni kekci. EU da denar za nove urgence, potem pa niti za snažilke, ogrevanje in elektriko nimamo.

Najbolje, da jih kar zapremo, ali oddamo v najem Kitajcem.
Simon_Marini
# 13.03.2017 ob 16:55
Le kako bi izgledala privat urgenca v Sloveniji?
POIVRE
# 13.03.2017 ob 18:55
Urgenco bi morali zapreti, likvidirati in če bi se dalo v stečaj dati.
Bivši uporabnik
# 13.03.2017 ob 17:22
@Simon_Marini

Nekaj takega sem videl pri Simpsonovih. Marge si je zlomila nogo, pripelje rešilni avtomobil z napisom spredaj "Cedar Sinai Hospital". Homer zastoka, "To bo pa drago" in reševalec spremeni napis v "East Podunk General Hospital". Homer malo zamomlja in napis se spremeni v "First Presbyterian Hospital".
levidevžej
# 20.03.2017 ob 15:44
Pa še nekaj o temi. Torej so na urgenci vsak mesec naštepali več kot 100 jurjev izgube. Kaj je osnova za to izgubo? Koliko so pa prihranili v zdravstvenem domu, ker ni več dežurnega zdravnika od kar dela urgenca?
Prej smo imeli v bolnici manjšo urgenco, kjer je bil dežuren zdravnik in sestre za podporo in dežurnega zdravnika z medicinsko sestro v zdravstvenem domu. Zdaj je pa vse skupaj v urgenci.
In ko gre ekipa z urgence na teren, čakaš da se vrnejo, kot si prej čakal na dežurnega zdravnika.
Za uporabnike se ni veliko spremenilo. V določenem primeru si celo na slabšem. Prej si ob resnejši poškodbi šel na urgenco in si bil hitro na vrsti, zdaj pa čakaš skupaj z ostalimi, ki so tam zaradi prehlada, vročine, kašlja.
Tako da res ne razumem od kod takšna izguba.
izo
# 13.03.2017 ob 22:20
Ne. Za kaj takega ni prav nobene potrebe, denar za zdravstvo tako ali tako prihaja iz bankomata.

obračanje brez potrebe. javni servis seveda stane, zato plačujemo davke (po tej definiciji je itak že v štartu zguba, kot je tudi za šolanje ipd). ampak enim je očitno tako težko razumeti povedano. eh, le zakaj bi se morali vsi šolat, pa zdravit, naj pocrkajo v ignoranci, kot povedano. čak, kje že imamo to?

p.s. da se razumemo: definitivno sem proti neracionalni rporabi ali celo kraji javnih sredstev in denarja, in v tem primeru bom vedno to jasno povedal in opozoril (da seveda potem odgvorni tudi nosijo posledice), ampak point ostaja.
odzajcatč
# 13.03.2017 ob 20:58
...a nimajo tu dohtarji najvišje plače v slo??!!...
Janezski
# 13.03.2017 ob 17:06
Hm, lahko pa da je vzrok izgube lakomnost po višjih plačah?
Sicer pa je izguba čisto računovodska "fora", ki s finančnimi tokovi glih nima neposredne povezave.
designprologo
# 13.03.2017 ob 16:12
Kako je to mogoče, saj je po prepričanju večine, javno zdravstvo zastonj, javni zavodi pa so neprofitne organizacije?!
#socializem
kapljač
# 13.03.2017 ob 16:11
Menjava direktorja, že ima svojo težo. "Ko mačke ni doma, miši plešejo".
kralj matjaž
# 14.03.2017 ob 12:38
Vsak hotel, vsak gostinc, vsak delodejalec zna zračunat, koliko mora zračunati svojo storitev, da posluje pozitivno. Zakaj bolnišnice tega ne znajo?
Bolnišnica pač mora določit norme, koliko pacientov mora zdravnik pregledat, da zasluži svojo plačo, koliko stane noč preživeta v bolnišnici, koliko stane neka preiskava. Vse to mora bolnišnica vedeti in če ve, ne more biti izgube.
brez-veze
# 13.03.2017 ob 16:16
Super novica

In sedaj je čas, da si vodstvo bolnišnice samim sebi izplača visoke nagrade za uspešnost, saj so pridelali manj izgube kot so "načrtovali". Res je zanimivo, kako kompletno ves javni sektor (parazitski sektor) vsakoletno ustvarja samo izgubo. Ne poznam javne ustanove v naši " vukoje_bini", ki bi ustvarjala dobiček, ali da bi vsaj vedela kaj počne. Je pa ta "parazit" zažrt v obubožano gospodarstvo, ki je že lepo večnost priklopljen na infuzijo......super....vizija da ni kaj.
levidevžej
# 20.03.2017 ob 15:14
Rahlo izven teme. RTV ima sedež dopisništva za Koroško 100 m od bolnice, vi pa tukaj lepite fotografijo z google street view. Žalostno. Saj ne bi bil problem, če ne bi imeli nove vratarnice že skoraj dve leti.
Pojavlja se vprašanje zakaj imate za Slovenj Gradec vedno neke stare fotografije.
Že pred časom je bil prispevek o nekem dogodku in ste prilepili staro fotografijo Trga svobode, trg je že dve leti drugačen, lepši, urejen.
Za takšno amatersko delo plačujemo naročnino.
Mindmaster
# 13.03.2017 ob 16:59
@izo

Tista firma bi lahko normalno poslovala, pa se je nekdo v vladi odlocil, da jo bo za vsako ceno poslal na slabo banko, ker RKC. Pa je tista firma se vseeno nasopala desetkrat manj dolga od drzavnih podjetij. In priblizno toliko kot en slovenjgraski spomenik drzavnemu brezplacnemu zdravstvu.
Kazalo