Ker je »padlo« prvo gradbeno dovoljenje, v Renčah že od leta 2007 štrlijo v nebo le visoki jekleni drogov - brez žic. Foto: Mojca Dumančič
Ker je »padlo« prvo gradbeno dovoljenje, v Renčah že od leta 2007 štrlijo v nebo le visoki jekleni drogov - brez žic. Foto: Mojca Dumančič
Člani Civilne pobude proti daljnovodu opozarjajo, da bi daljnovod z žicami nad strehami hiš presekal strnjeno naselje na dvoje. Foto: Mojca Dumančič
Krajani, ki živijo pod že obstoječim starim daljnovodom, se pritožujejo, da je v tem zaselku vse več bolezni, da je že v vsaki hiši pod daljnovodom. onkološki bolnik, da umirajo vse mlajši. Foto: Mojca Dumančič
Članica Civilne pobude proti daljnovodu Irena Komar in predsednik Krajevne skupnosti Renče Borut Zorn sta krajanom predstavila Državni prostorski načrt za rekonstrukcijo daljnovoda 2 x 110 kV Gorica – Divača, odsek skozi Renče. Soglasno so zavrnili različico, ki predvideva del daljnovoda, torej žic nad hišami. Foto: Mojca Dumančič
Krajane je razburilo to, da so geologi po naročilu Elesa te dni že opravljali geološke raziskave v Renčah. Sondirali so teren na trasi, ki jo je pripravljavec državnega prostorskega načrta za umestitev daljnovoda skozi kraj, opredelil kot najustreznejšo – torej traso, kjer bo del žic na stebrih in le del vkopanih. Krajane ni o izkopih nihče ni obvestil, sam postopek priprave državnega načrta pa sploh še ni končan. Foto: Mojca Dumančič

Boj Renčanov proti dvojnemu 110-kilovoltnemu daljnovodu, ki bi vas presekal na dvoje, žice pa bi visele nad strnjenim naseljem, traja že sedem let.

Krajani so Elesu enkrat že preprečili žice nad hišami. Služnosti namreč nekateri niso dali in od leta 2007 tako kvišku štrlijo le stebri brez žic. Država bo zdaj traso določila z novim prostorskim načrtom. Za odsek skozi Renče so izrisali osem različic, v javno obravnavo pa bo šla tista, ki predvideva žice v zraku in le manjši del vkopanega kablovoda (različica S3). Krajani so na nogah - privolijo le v popoln vkop.

Izvajalci že na terenu
Čeprav bo javna obravnava trase šele v maju, so gradbinci že na terenu. In to je najbolj podžgalo Renčane … Rajko Fornazarič je na protestnem shodu opozoril: "V soboto so bili v vasi in kopali. Kako je to mogoče, ko pa država sploh še ni potrdila nobene trase. Gre znova za prehitevanje po desni!"

Odgovore – kdo je naroči izkope in zakaj se tako mudi, smo poiskali na Elesu. Katja Krasko Šteblaj, vodja Službe za odnose z javnostmi, je povedala: "V okviru priprave osnutka Državnega prostorskega načrta so bile v Renčah izvedene geološke raziskave, kar predpisuje Zakon o umeščanju prostorskih ureditev državnega pomena v prostor. Geološke raziskave terena so namreč zakonsko potrebne za pripravo podlag osnutka državnega prostorskega načrta. Za njihovo izvedbo naročnik, torej Eles, ne potrebuje soglasja lastnikov nepremičnin oziroma zemljišč."


Država nima denarja za vkop

Zakaj država in Eles ne končata sedemletnega spora v Renčah s celovitim vkopom daljnovoda? Edini razlog – pravijo na Elesu – je denar. Vkop naj bi bil vsaj dvakrat dražji od žic na stebrih. Ob tem pa Eles izgublja čas in denar z desetletnimi pripravami na severnoprimorsko zanko, ki bi zagotavljala nemoteno oskrbo.

Dejstvo namreč je, da se celotna severna Primorska napaja le po enem dvosistemskem 110-kV-daljnovodu, ki poteka med Divačo in Ajdovščino. Ta povezava mora zagotavljati električno energijo več kot 60.000 odjemalcem električne energije, od gospodinjstev do gospodarstva.

"V družbi ELES si zato že vrsto let prizadevamo za dokončanje posodobitve daljnovoda med Sežano in Vrtojbo," poudarja Aleksander Mervar, direktor družbe ELES, ki je še izpostavil: "Zaradi nedokončanega daljnovoda so poleg zanesljivosti napajanja odjemalcev z električno energijo povečani tudi stroški obratovanja, saj zaradi velike obremenjenosti edine povezave med Divačo in Ajdovščino v tem delu prenosnega omrežja, nastajajo tudi nesorazmerno visoki stroški izgub električne energije. Na letni ravni ti dodatni stroški izgub znašajo milijon evrov, kar se kaže v višji končni ceni električne energije za končnega uporabnika v Sloveniji."

Renčani bodo vztrajali
"To je podatek, zaradi katerega smo Renčani še bolj prepričani o svojem prav. Če gre milijon evrov vsako leto za dodatne stroške zdajšnjega nedokončanega omrežja – je izračun jasen. Že takoj bi žice v naši vasi vkopali – in ne bi bilo ne jeze, ne sodnih stroškov, ne izgub," je prepričana Irena Komar iz Civilne pobude proti daljnovodu.

Krajane podpirata tudi Krajevna skupnost in občina Renče. Borut Zorn, predsednik Krajevne skupnosti, je na protestnem shodu krajanov povedal: "Občinski svet je februarja sprejel sklep, da je edina sprejemljiva različica za našo vas - popolni vkop. V nič drugega ne privolimo. Skupaj s krajani se bomo borili do konca. Saj vemo, da so že s svojimi telesi preprečevali postavljanje daljnovoda in žic nad hišami."

Načeto zdravje Renčanov
Krajani Renč se proti žicam nad hišami borijo predvsem v strahu za njihovo zdravje in zdravje potomcev. Zofija Vuga je povedala žalostno zgodbo: "Mi živimo pod starim daljnovodom. Jaz sem rakava bolnica, mož je bolan, sosed hodi na obsevanja, soseda je umrla zaradi raka … Pravzaprav je v vsaki hiši, ki je pod daljnovodom, bolezen. Sicer nimamo v rokah študije, ki bi dokazovala, da je za naše tegobe in za naše izgubljeno zdravje kriv daljnovod. Toda vsi vemo, da je elektromagnetno sevanje nevarno in zdravju škodljivo!"

Erika Zoudar je ob teh skrb vzbujajočih dejstvih še opozorila: "To, kar nam zdaj ponuja država – pol vasi pod žicami in pol kablov vkopanih – je diskriminirajoče. Kako si država lahko dovoli, da del vasi z vkopom zavaruje pred elektromagnetnim sevanjem, del vasi pa še vedno izpostavi tej nevarnosti. Ljudje v hišah, ki bodo pod žicami, bodo še vedno tvegali bolezni. Ali je naši državi res vseeno za zdravje svojih ljudi? Denar, ki je v teh letih šel v papirologijo, v sodne dvorane, v papirnate študije – bi bil že lahko porabljen za vkop žic. In visoke napetosti v Renčah ne bi bilo več!"

Mojca Dumančič, TV Slovenija