Občina Litija je pripravila načrt poplačila zapadlih obveznosti, ki se jih je nabralo za skoraj 15 milijonov evrov. Foto: Reuters
Občina Litija je pripravila načrt poplačila zapadlih obveznosti, ki se jih je nabralo za skoraj 15 milijonov evrov. Foto: Reuters

Tako se je občina Litija odzvala na zahtevo Računskega sodišča, ki od občine pričakuje odzivno poročilo s popravljalnimi ukrepi, predvsem za poplačilo zapadlih terjatev. Na zadnji dan lanskega leta je imela občina Litija namreč za 6,9 milijona evrov neporavnanih kratkoročnih in 7,4 milijona dolgoročnih obveznosti.

V odzivnem poročilu je občina pripravila načrt poplačila, tako so del obveznosti pri dveh investicijskih projektih prenesli na leto 2017 oziroma 2018. Ob tem je litijski župan Franci Rokavec dejal, da so lani znižali dolgoročne obveznosti za 2,1 milijona evrov, ta trend pa želi še nadaljevati. Rokavec sicer pričakuje, da bo občina še letos ponovno plačilno sposobna.

Občina je morala Računskemu sodišču pripraviti tudi analizo prednosti in slabosti morebitne ukinitve družbe SVC Litija. Na občini so pripravili analizo, ki predvideva več možnosti, po mnenju Rokavca pa bi zagotovo bila najboljša rešitev ukinitev družbe do konca leta in prevzem njenih obveznosti.

A Rokavec obenem tudi priznava, da pri tem ostaja tveganje, saj bi morala občina pridobiti nov kredit, s katerim bi poplačali obveznosti družbe SVC. S tem bi sicer bistveno zmanjšali stroške financiranja te družbe, a Rokavec priznava, da ministrstvo za finance najverjetneje ne bo izdalo soglasja za novo zadolžitev.