"Če kdo zapelje v podvoz, čeprav vidi, do kod je prišla voda, jaz res ne morem pomagati," je bil župan Janković kritičen zlasti do tistih, ki ne upoštevajo signalizacije pristojnih služb. Foto: BoBo/Borut Živulović

V visoki vodi v podvozih je tudi tokrat v Ljubljani obtičalo nekaj vozil. Kot je na novinarski konferenci dejal ljubljanski župan Zoran Janković, bo občina o predlogu odvajanja padavinskih voda v ponikalnico pred podvozi razmislila, ko bodo za to našli ustrezen prostor in način izvedbe.

Eden od predlogov, s čimer bi to lahko preprečili, je zato tudi postavitev semaforjev pred podvozom, ki bi ob stoječi vodi ustavili promet. A ljubljanski župan Zoran Janković meni, da marsikdo s semaforjem ne bi bil zadovoljen, saj bi se ta lahko prižgal že, ko bi bil ta zaradi nižje količine vode še prevozen. Že doslej so na neprevoznost prehodov opozarjali gasilci. "Če kdo zapelje v podvoz, čeprav vidi, do kod je prišla voda, jaz res ne morem pomagati," je bil župan kritičen zlasti do tistih, ki ne upoštevajo signalizacije pristojnih služb.

Sorodna novica Na Koroškem preventivno evakuirali del prebivalcev, voda poškodovala več cest

Policisti in upravljalci cest so med ponedeljkovimi nalivi začasno zaprli pet poplavljenih podvozov v Ljubljani, in sicer podvoz na Dunajski cesti pred Bavarskim dvorom, na Drenikovi ulici, pri Vilharjevi cesti v križišču s Šmartinsko cesto, v Zalogu ter na Celovški cesti, so navedli na Policijski upravi Ljubljana. Po njihovih navedbah je v podvozu na Vilharjevi cesti obtičala voznica, ki so jo iz vozila rešili mimoidoči, prav tako sta vozili obstali v podvozih na Celovški in Drenikovi. O poškodovanih v teh dogodkih policisti niso bili obveščeni.

Danes pa so zaradi jutranjega deževja zaprli podvoz na Šmartinski cesti v Sneberjah, podvoz v Zalogu in pa podvoz na Ljubljanski cesti v Domžalah, kjer so sanacijo že opravili gasilci. Policisti so za varnost udeležencev v prometu poskrbeli tako, da so postavili cestne zapore ali trak, s katerim so omejili promet na odsekih, kjer so ceste poplavljene.

Vozniki, ki so zapeljali v poplavljene podvoze, niso kršili cestno prometne zakonodaje, saj pred njihovim prihodom cestne zapore še niso bile postavljene. V kolikor bi zapeljali mimo cestne zapore, bi storili prekršek, so sporočili s policije. Policisti med močnim deževjem voznikom svetujejo previdnost in opazovanje stanja vozišča, predvsem v podvozih, kjer je težko oceniti višino naplavljene vode. Prav tako odsvetujejo vožnjo v poplavljene podvoze.