Garažna hiša bi morala biti končana že leta 2008. Foto: BoBo
Garažna hiša bi morala biti končana že leta 2008. Foto: BoBo

Proračun za leto 2017 je vreden 343 milijonov evrov, za leto 2018 pa 325 milijonov evrov. Za naložbe bo v dveh letih šlo skoraj 200 milijonov evrov. Podporo dokumentoma so odrekli v SDS-u, SMC-ju in NSi-ju, kjer so vložili tudi vrsto dopolnil, a ta niso bila sprejeta.

Opozicija in koalicija si sicer tudi pri sprejemanju tokratnih proračunov nista bili enotni, kaj je dobro za Ljubljančane in kateri projekti so zanje škodljivi. Svetniki SDS-a in SMC-ja so predlagali, da se denar namesto v 31,4 milijona evrov vreden projekt gradnje garažne hiše pod osrednjo ljubljansko tržnico nameni drugim, po njihovem mnenju potrebnejšim projektom.

Ker so svetniki danes razveljavili leta 2011 sprejet akt, ki je za gradnjo garažne hiše pod tržnico predvideval javno-zasebno partnerstvo, se bo gradnje očitno lotila občina sama. V SDS-u so ob tem znova opozorili, da je projekt popolnoma nesmiseln, saj sta v bližini tržnice že parkirna hiša pod Kongresnim trgom in v sosednjem Kapitlju.

V SMC-ju so se med drugim zavzeli, da bi denar, namesto za garažno hišo, namenili za več naložb v protipoplavno varnost, v SDS-u pa za gradnjo kanalizacije na območju Sončne poti. Dopolnila SMC-ja so podprli v SDS-u, saj so, je dejal vodja svetniškega kluba SDS-a Mirko Brnič Jager, več kot upravičena. Tudi njegov kolega Anže Logar je poudaril, da je pri takšnih predlogih z veseljem v koaliciji s SMC-jem, saj vedno podprejo dobre predloge. Dodal je, da bi si želel še kakšne koalicije z Listo Zorana Jankovića, saj bi to po besedah Logarja pomenilo, da svetniki omenjene liste delajo v dobro Ljubljančanov.

Večinska podpora proračunoma
Svetniki so se zadržali tudi pri dopolnilu svetniškega kluba NSi-ja, da se več denarja nameni četrtnim skupnostim (ČS), kar so podprli tudi v SDS-u. Janković je po Logarjevih besedah namreč doslej vedno izkazoval nerazumevanje za četrtne skupnosti, saj je za župana bolje, če so te manj dejavne.

Samostojni svetnik Denis Striković je po drugi strani menil, da gre za populistično potezo, predlog bi moral biti po njegovem mnenju vložen že ob osnutkih proračunskih dokumentov, da bi o njih lahko odločal tudi odbor za lokalno samoupravo.

Proračunskima dokumentoma je nasprotovala samostojna svetnica ZL-ja Nataša Sukič. Zavzela se je za postopno uvajanje participatornega proračuna, s čimer bi občani dobili možnost, da predlagajo in soodločajo o projektih, za katere menijo, da so potrebni v njihovi četrtni skupnosti.

Svetniki so potrdili tudi predlog odloka o koncesiji za upravljanje Krajinskega parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib, s katerim bo ljubljanska občina koncesijo za pet let podelila javnemu podjetju Snaga. Predlogu je nasprotovala Sukičeva, saj jo je zmotilo, da je v predlogu med viri financiranja javne službe navedena vstopnina na območju krajinskega parka.

Vodja občinskega oddelka za varstvo okolja Nataša Jazbinšek Seršen je pojasnila, da nikakor ne gre za vstopnine v sam park, pač pa navedeno pušča odprta vrata za pobiranje vstopnin za morebitne dejavnosti v parku, v kolikor bi bile te izvedene. Pri tem je naštela morebitno uvedbo tematskih poti in vodene oglede po parku. Sukičeva je vztrajala, da gre za preohlapno dikcijo v odloku, ki je treba po njenem mnenju natančneje opredeliti. S tem so se strinjali tudi v SDS-u.

Po dveh urah razprave so svetniki proračun za prihodnje leto potrdili s 25 glasovi za in devetimi proti, proračun za 2018 pa s 23 za in devetimi proti.