Mejne vrednosti v svetovnem merilu za tovrstne kemikalije v pitni vodi niso določene. Foto: Rok Omahen
Mejne vrednosti v svetovnem merilu za tovrstne kemikalije v pitni vodi niso določene. Foto: Rok Omahen

Benzotriazoli se uporabljajo predvsem kot zaviralci korozije in v hladilnih tekočinah, tudi v farmacevtiki, kozmetiki ter v nekaterih sredstvih za strojno pomivanje posode. Kot pomirjajo pristojne institucije, zdravje ljudi ni bilo in ni ogroženo.

Benzotriazole je mogoče v sledovih najti skorajda v vseh urbanih vodnih virih, je pojasnila dr. Brigita Jamnik iz Voka Snage, pred dvema letoma so jih nekoliko več zasledili na vodooskrbnih območjih od Bežigrada do Zadobrove. "Govorimo o do 0,2 mikrograma na liter, govorimo o zelo nizkih koncentracijah, o sledovih tik nad mejo analitskih metod," je dejala.

Mejne vrednosti v svetovnem merilu za tovrstne kemikalije v pitni vodi sicer niso določene, se pa, kot je navedla Jamnik, benzotriazoli tako kot drugi parametri nadzorujejo glede na oceno tveganja najmanj enkrat tedensko.

"Sprememb navzgor ni, kar je pomembna ugotovitev, naša namera je, da se ugotovi, od kod prihajajo te kemikalije v vodno okolje, in to, da se prepreči nadaljnje obremenjevanje," je sklenila Jamnik.

Inšpekcijski nadzor o tem, od kod lanska povišana vrednost omenjenih kemikalij v pitni vodi, še poteka.