Stanovanjski kompleks Schellenburg. Foto: Reitenburg
Stanovanjski kompleks Schellenburg. Foto: Reitenburg

Investitor Jože Anderlič je zadovoljen, da je projekt po skoraj 20 letih končan. Kompleks sestavljata dva objekta. Manjši je Villa Schellenburg, v kateri je v šestih etažah 14 stanovanj površine od 119 do 225 kvadratnih metrov in penthouse površine 335 kvadratnih metrov. Vsa stanovanja v tem objektu so prodana in tudi vseljena.

Večji objekt je Palais Schellenbug, v kateri je v osmih etažah 110 stanovanj in penthousov, velikosti od 62 do 345 kvadratnih metrov. Cene za stanovanja, ki so še prosta, se gibljejo od 637.000 evrov za 68 kvadratnih metrov veliko stanovanje do 4,2 milijona evrov, kolikor stane še preostali prosti penthouse, velikosti 300 kvadratnih metrov. Stanovanja v tem objektu bodo začeli kupcem predajati v prvem tednu novembra.

Koliko so stala prodana stanovanja, podrobno ne razkrivajo, cene so se gibale od dobrega pol milijona evrov navzgor. V 90 odstotkih so kupci Slovenci, večinoma so nakupe financirali z lastnimi sredstvi, je ob današnji predstavitvi medijem povedal Anderlič. Gre za ljudi, ki so uspešni na svojih področjih; podjetnike, poslovneže, zdravnike, odvetnike, športnike.

Vgrajeni najkakovostnejši materiali

Poudaril je, da so uporabili najkakovostnejše materiale, stavbe imajo najvišji energetski razred, vsako stanovanje ima svoje prezračevanje z rekuperacijo, nadzorom vlage in temperature ter filtriranjem zunanjega zraka. V pritličju je recepcija z oskrbno službo 24 ur na dan.

V severnem delu večjega objekta so tudi poslovni prostori. V zgornjih šestih nadstropjih so pisarne, doslej so oddana štiri nadstropja, v pritličju štirje lokali za maloprodajno in gostinsko dejavnost, od katerih so oddani trije.

Med gradnjo kompleksa. Foto: BoBo
Med gradnjo kompleksa. Foto: BoBo

Projekt ima dolgo brado

Projekt gradnje kompleksa na območju, kjer je med letoma 1845 in 2011 stal Kolizej, sprva objekt za namestitev vojakov, kasneje pa stanovanjska zgradba, ima dolgo brado. Investitor je zemljišče kupil leta 2003. Najprej je bilo zamišljeno, da bo v okviru kompleksa velika koncertno-operna dvorana. Za rušitev Kolizeja je ministrstvo za kulturo leta 2009 kot enega od izravnalnih ukrepov naložilo, da mora biti v objektu tudi večnamenska dvorana za kulturne dejavnosti, a bi bila predvidena koncertno-operna dvorana previsoka, merila bi 38,5 metra, ministrstvo za kulturo pa je leta 2012 odločilo, da višina stavbe na tem mestu ne sme presegati 30 metrov.

Pripravili so nov projekt, v okviru katerega je še bila predvidena dvorana za kulturne prireditve, a so se nato z ministrstvom za kulturo dogovorili, da bo investitor namesto dvorane plačal 1,5 milijona evrov kot alternativni izravnalni ukrep. Gradnja kompleksa se je nato začela leta 2020. Projekt je, kot je povedal v nedavnih pogovorih za Siol in Dnevnik, stal okoli 120 milijonov evrov.

"Mislim, da je čudovit projekt, in sem zelo vesel, da smo po 20 letih končno prišli do tega," je ob robu današnje predstavitve dodal Anderlič. S prodajo stanovanj je zadovoljen. "Veste, prehitro vse prodati tudi ni pametno," je povedal. Pričakuje, da bodo ostala stanovanja prodana v roku enega leta.