V ljubljanskih vrtcih in šolah bo letos precej manj otrok. Foto: MMC RTV SLO/Blaž Plut
V ljubljanskih vrtcih in šolah bo letos precej manj otrok. Foto: MMC RTV SLO/Blaž Plut

Zaradi prenatrpanosti Osnovne šole Vrhovci bosta sicer dva razreda prvošolcev imela pouk v Tehnološkem parku Ljubljana. Nekateri starši prvošolčkov se z odločitvijo ne strinjajo, kljub temu pa je župan Zoran Janković na novinarski konferenci dejal, da podpira odločitev ravnateljice OŠ Vrhovci.

"Jaz bi bil vesel, saj se bodo otroci lahko spoznavali tudi z drugim načinom, in otroci sploh niso problem, vprašanje je bilo, zakaj moj otrok," je dejal Janković. Dodal je, da se problematike polne šole zavedajo, deset let imajo tudi že kupljeno zemljišče za gradnjo nove šole, a je ob trendu zmanjševanja števila otrok v vrtcih ne bodo gradili.

V javnih šolah Mestne občine Ljubljana (MOL) se bo v prihajajočem šolskem letu izobraževalo 25.212 otrok, razporejeni pa bodo v 1118 oddelkov, kar je sedem oddelkov manj kot lani, je na novinarski konferenci pojasnila vodja oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje mestne uprave MOL-a Marija Fabčič.

Šolanje na domu

Na domu se bo šolalo 223 učencev v javnih šolah in 77 učencev v zasebnih šolah. Glede na lansko leto je manj tudi prvošolcev, letos bo prvi razred obiskovalo skupaj 2716 otrok v 119,5 oddelka šol, kar je 187 prvošolcev manj kot lani.

V obdobju od 2009 do 2023 se je število osnovnošolcev v ljubljanskih javnih šolah povečalo z 19.172 na 25.212, kar pomeni, da šole letos obiskuje 6040 učencev več kot pred trinajstimi leti. Na občini pa opažajo, da se je povprečni delež odloženih vpisov v zadnjih dvanajstih letih izrazito povečal s 5,6 odstotka na napovedanih 14,7 odstotka za letos.

Medtem bo ljubljanske javne vrtce obiskovalo 12.918 otrok. Vrtci so sicer za šolsko leto 2023/2024 prejeli 2994 vlog za vpis otrok, od tega 2509 vlog za prvo starostno obdobje in 452 za drugo starostno obdobje, 22 vlog za izmenični program in 11 vlog za prilagojen program v razvojnih oddelkih.

63 čakajočih na točno določen vrtec

Na osrednjem čakalnem seznamu je trenutno 63 čakajočih otrok, od tega 61 iz prvega in dva iz drugega starostnega obdobja. Večina otrok prvega starostnega obdobja čaka na točno določen vrtec, še niso stari 11 mesecev ali imajo stalno bivališče v ljubljanski občini z enim staršem. 30 otrok je iz drugih občin in čakajo točno določeni vrtec, nekaj otrok pa je na zadnjem mestu, saj so starši že več kot trikrat zavrnili ponujeno prosto mesto. Oba otroka iz drugega starostnega obdobja čakata točno določeni vrtec, je dejala Fabčič.

Na občini ocenjujejo, da bodo glede na trenutno razpoložljivost 400 prostih mest v vseh programih v vrtec sprejeti vsi otroci, razen če starši želijo otroka vpisati v točno določen vrtec oziroma enoto vrtca, je še pojasnila.

Otroci s posebnimi potrebami

V šolskem letu 2023/24 bodo otroci predvidoma razporejeni v 769 oddelkov, kar je sedem manj kot lani. Fabčič je poudarila tudi naraščanje števila otrok s posebnimi potrebami, letos jih bo vrtec obiskovalo že skoraj 1000. Načrtujejo 16 razvojnih oddelkov, od tega dva nova, in sicer v Vrtcu Jelka in Viških vrtcih.

Fabčič je opozorila, da je večja vključenost otrok s posebnimi potrebami v javne vrtce MOL-a povzročila povečane stroške. "Želimo pa si in ves čas spodbujamo ministrstvo za šolstvo, da bi, tako kot so prevzeli dodatne stroške za razvojne oddelke, ki so seveda mnogo dražji kot redni oddelki, prevzeli tudi stroške za otroke s posebnimi potrebami v rednih oddelkih," je pozvala.

Pomanjkanje kadrov na šolah

Predsednica aktiva ravnateljev ljubljanskih osnovnih šol in ravnateljica Osnovne šole Majde Vrhovnik Mateja Urbančič Jelovšek pa je dejala, da so osnovne šole pripravljene na novo šolsko leto, kljub pomanjkanju kadra pa se bodo potrudili zagotoviti optimalno kakovost pouka.

"Marsikateri ravnatelj danes še išče ustreznega učitelja, manjkajo učitelji matematike, fizike, tehnike, računalništva, razrednega pouka. Čakamo ministrstvo, da bo odgovorilo, ali lahko zaposlimo študente, ki so tik pred zaključkom svojega študija," je opozorila. Urbančič Jelovšek je dejala, da bodo poskrbeli za varno, spodbudno učno šolsko okolje, ki krepi zdravje in zmanjšuje neenakosti.

Župan je dodal, da naj bo prvi šolski dan dan veselja, sreče in vedoželjnosti. Staršem pa zagotavlja, da bodo otroci v vrtcih in šolah v rokah pravih ljudi.

Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik

95 milijonov za naložbe v šolstvo

V Mestni občini Ljubljana so za naložbe na področju izobraževanja v letih 2022 in 2023 namenili več kot 95 milijonov evrov, trenutno pa končujejo projekt celovite obnove Osnovne šole Savsko naselje z energetsko sanacijo, je še povedala vodja mestnega oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje Fabčič.

Prenovljene prostore OŠ Savsko naselje bodo začeli uporabljati v septembru, vsa dela pa bodo končali do jesenskih počitnic.

Nedavne poplave so med ljubljanskimi vrtci in šolami prizadele le enoto Sneberje Vrtca Miškolin, kjer so delovali trije oddelki. Voda je zalila objekt do skoraj pol metra višine in uničila tlake s talnimi oblogami, izolacijo in estrihe, stene, fasado, vse pohištvo ter instalacije. Trenutno poteka sanacija, dela pa bodo predvidoma končana do konca leta. Otroci bodo do konca prenove razporejeni v druge enote vrtca.

Danes ponoči pa je nevihta zalila del osnovne šole Poljane, vseeno pa bodo tam v petek normalno sprejeli vse učence, je povedala Fabčič.

Občina sicer trenutno celovito prenavlja enoto Rože Vrtca Jarše in gradi novo igrišče pri enoti Sladkosned Vrtca Pedenjped. V letošnjem in naslednjih letih načrtujejo tudi celovito prenovo objekta enote Kostanjčkov Vrtca Mladi rod z dozidavo pralnice in večnamenskega prostora in celovito prenovo centralne kuhinje v enoti Jelka Vrtca Jelka. Načrtujejo tudi gradnjo prizidka Centra Janeza Levca z novimi učnimi delavnicami in prenovo kuhinje v OŠ Dravlje.

V letošnjem letu pa so med drugim končali gradnjo prizidka OŠ Sostro, kjer so z notranjimi reorganizacijskimi posegi pridobili novo prenovljeno specialno tehnično učilnico in pripadajoči kabinet ter tri nove sodobno opremljene matične učilnice z interaktivno tehnologijo, so zapisali v sporočilu za javnost.

Celovito so prenovili in energetsko obnovili tudi objekt enote Kekec Vrtca Mojca. Uredili so nove prostore za kuhinjo in pralnico, prenovili prostore zaklonišča ter povečali in prenovili večnamenski prostor ter terase za otroke prvega starostnega obdobja. Ob tem so zamenjali dotrajano notranjo in tehnološko opremo.

Prenovili so enoto Čuri Muri Vrtca Otona Župančiča, kjer so dozidali večnamenski prostor in povečali ter posodobili igralnice. Izboljšali so tudi potresno in požarno varnost. Dokončali so tudi celovito obnovo igrišča pri OŠ Vrhovci, kjer so ob površinah za atletiko, igre z žogo, namizni tenis, plezali in igrali za urjenje spretnosti postavili še novo plezalno steno. Za najmlajše učence so posebej uredili in opremili tudi novo otroško igrišče.

Pomoč pri nakupu šolskih potrebščin

Začetek šolskega leta za marsikatero družino s šoloobveznim otrokom pomeni veliko finančno breme. Po podatkih Mladinske knjige morajo starši za potrebščine za prvošolca odšteti okoli 60 evrov brez šolske torbe, za devetošolca ti stroški lahko dosežejo 150 evrov. Cene šolskih torb se gibljejo med 80 in 250 evri, s tem da najdražja, ki je običajno kakovostnejša, vključuje dve peresnici in vrečko za čevlje.

Družinam, ki bremena ne zmorejo, pomagajo tudi dobrodelne organizacije. Kot je za STA povedal generalni tajnik Slovenske karitas Peter Tomažič, na Karitasu začenjajo zbirati materialno in finančno pomoč že v maju z dobrodelno akcijo Otroci nas potrebujejo. Z akcijo običajno zberejo med 150.000 in 180.000 evri in tudi letos upajo, da bodo zbrali sredstva v tem obsegu. "Zbiramo tudi zvezke po osnovnih šolah. Letos smo jih zbrali več kot 40.000. V teh dneh sodelavci Karitasa pomoč tudi že razdeljujejo v obliki paketov šolskih potrebščin ali bonov oz. naročilnic za nakup delovnih zvezkov in šolskih potrebščin," je dejal. Skupaj na letni ravni zajamejo 12.000 socialno ogroženih otrok.

Zveze prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) je v juniju začela zbirati šolske potrebščine in polniti program Polna šolska torba. "Do danes smo razdelili že 43.000 kosov šolskih potrebščin v 48 društev ZPM, ki jih bodo razdelila približno 3300 otrokom. Društva, ki so se prijavila v ta program, so v letošnjem letu prejela že okvirno 25.000 evrov za nakup delovnih zvezkov," je za STA pojasnila generalna sekretarka Breda Krašna. Nekaj društvom, ki bodo poskrbela za posamezne družine, so dali tudi vrednostne bone.

V tem tednu v ZPMS po njenih besedah pričakujejo še kar nekaj donacij od večjega števila podjetij. Ob tem je poudarila, da se je zbiranje šolskih potrebščin nekoliko zavleklo predvsem zaradi razmer, ki so nastale po avgustovski ujmi. "Kljub temu bodo otroci šolske potrebščine prejeli pravočasno, tudi na poplavljenih območjih," je dejala. Kot je spomnila, so prejeli večjo donacijo DZS-ja, ki bo šla neposredno na poplavljena območja, kjer bodo društva ZPM poskrbela, da bodo šolske potrebščine razdeljene pravočasno.

Rdeči križ Slovenije pa bo tudi letos del sredstev, zbranih v tednu Rdečega križa, namenil za nakup šolskih potrebščin za otroke iz socialno ogroženih družin. Del sredstev zagotavljajo tudi območna združenja RKS, ki ob zaključku šolskega leta oz. čez poletne počitnice namenjajo pomoč v obliki šolskih potrebščin. V letošnjem letu bodo pomagali prek 6000 otrokom, so za STA sporočili iz RKS-ja.