Lokalne novice

Poudarki

  • Predlog občine uvaja tudi spremembe na parkiriščih Tivoli I in Tivoli II, kjer bo treba po novem parkirnino plačati do 22. ure
Parkomat
V soboto bo v Ljubljani treba plačati parkirnino do 15. ure Foto: BoBo

Dodaj v

Ljubljanski svetniki podprli podaljšanje plačevanja parkirnin

Zjutraj bo treba plačati že ob 7. uri.
29. januar 2018 ob 21:55
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Ljubljanski mestni svetniki so predlogu občine, da na parkirnih prostorih ob vozišču podaljša čas, v katerem se plačuje parkirnina, prižgali zeleno luč. Vodja pristojnega občinskega oddelka David Polutnik pa je napovedal, da bo občina uredila vrsto novih parkirišč, med drugim tudi za stanovalce Gallusovega nabrežja.

V širšem mestnem središču, tako imenovani coni 1, občina podaljšuje čas, v katerem se plačuje parkirnina, tako da bo ta od ponedeljka do sobote namesto od 8. ure plačljiva od 7. ure naprej. V soboto bo treba parkirnino plačati do 15. ure, in ne več do 13. ure.

Predlog občine uvaja tudi spremembe na parkiriščih Tivoli I in Tivoli II, kjer bo treba po novem parkirnino plačati do 22. ure, kar je dve uri dlje kot doslej. Občina uvaja tudi nova parkirišča na Metelkovi ulici, Dolenjski cesti, Slovenčevi ulici in v Tacnu.

SDS za brezplačno prvo uro pri Žalah
Za stanovalce z Gallusovega nabrežja namerava občina po besedah vodje oddelka za gospodarske dejavnosti in promet Polutnika občina urediti okoli 30 parkirnih mest na parkirišču Nuk II. Na parkirišču Sanatorij Emona v bližini RTV Slovenija bo zaradi avtomatske blagajne po Polutnikovih pojasnilih mogoče tudi nočno parkiranje.

Svetnica SDS-a Ida Medved se je na današnji seji v imenu sveta Četrtne skupnosti Jarše zavzela, da bi na parkiriščih Žale I., II. in III. občina omogočila brezplačno prvo uro parkiranja. Njena svetniška kolegica Mojca Škrinjar je pozdravila ureditev novih parkirnih mest, še posebej na Metelkovi ulici, Maja Urbanc, prav tako iz svetniškega kluba SDS, pa je dodala, da se ji zdi uvedba parkirnine smiselna na mestih, kjer povpraševanje presega ponudbo, ne pa tudi tam in takrat, ko ni tako.

L. L.
Prijavi napako
Komentarji
Kiklop
# 30.01.2018 ob 09:47
S parkiranjem v Ljubljani in s prometno ureditvijo nasploh nekaj ne štima. Dejstvo je, da je jankovič dobil prve volitve s sloganom, da bo mestno sredoišče s periferijo povezal s 4 in 6 pasovnicami, ter da bo vpeljal tramvaj. To kar se počne s prometno politiko v Ljubljani danes je diametralno nasprotje. Pravzaprav nimam nič proti represivnim ukrepom glede prometnih navad v mestnih središčih, ampak takile ukrepi, kot so podaljševanje plačevanja parkirnine so pač res samo nabiralne akcije. dejansko stanje na terenu pa je tako: celi predeli mestnega središča so postali za prebivalce centra praktično prometno nevzdržni. Zaradi zlagane skrbi za zmanjševanje motornega prometa se je pred leti prav lepo pretočen sistem mestnih prometnic spremenil v nekakšno prometno brozgo, ko vsak dan od 7h30 do 9h in od 13h30 pa vse do 17h ali še dlje vse stoji, vozila onesnažujejo zrak, vožnja po kolelsarski stezi je smrdljiva...od vsega tega stoječega prometa. Ukinjajo se vozni pasovi, kot nogavice se menjajo režimi enosmernega prometa... preurejajo se ulice, nedavno denimo Metelkova... brez vsakega upoštevanja, koliko ljudi mora dnevno priti na pregled v ZD in nekje parkirati itd. Brez veze naštevati, tega je ogromno.
Po drugi strani pa se gospod župan prav vsak dan pelje z avtom v službo in ima lepo rezervirano parkirišče na Krekovem trgu. Kar vprašajte njegovega šoferja. V vsem mandatu ni niti enkrat šel ne peš ne z avtobusom (morda pa enkrat le?) ??
Quod licet Iovi, non licet Bovi...
odendro
# 30.01.2018 ob 11:20
Kiklop, odlično napisano. Prijatelj, ki dela v neposredni bližini Krekovega trg je poleti opazoval kako so s pajkom en avto premaknili, da se je Jankovićev lahko hladil v senci. Dvoličnost, dvojna merila, vse kar Jankovič in kompanija odlično obvladajo.
Banban
# 30.01.2018 ob 07:57
Tale linija najmanjsega odpora me res zalosti. Dejmo ovce se mal ostrizt. Pa se mal. Pa se mal dlje je lahk brez hrane....kje bi se kak evrck pobrali? IMO ostudno. Najbolj ocitno mrhovinarstvo se mi zdi okrog UKC. 3,5€ za dve uri!! Primerjava SB Izola, 1h brezplacno, 4h 1€.
vranek
# 30.01.2018 ob 01:57
In tisti, ki stanuje v Centru jma dovolilnico in se ga to ne tice.
vranek
# 30.01.2018 ob 00:55
Gejzir, najdaljsi cas parkiranja je 2 uri, 2x1 ura. Ocitno nisi ljubljancan. Vsepovsod so omejitve 2 uri! Ni pa omrjeno kolikokrst kupis nov lidtek za 2x1 uro.
qwertz
# 30.01.2018 ob 13:22
Počasi bo treba Jankoviča zamenjat. Do zdaj sem ga zagovarjal, tole s parkirninami je pa čisto inkasantstvo.... naj uredi javni prevoz. Ker tole je zdaj kr neki. Z vlakom iz Kamnika v Ljubljano 1 uro v 21. stoletju!?!?! Haloooo
oliva
# 30.01.2018 ob 11:58
@Kiklop, dober komentar.

Sama do večine prometnih ureditev v centru sicer nisem tako kritična, vendar podaljševanje parkirnine pa se mi zdi govedarsko in navadno dodatno inkasantstvo.
vranek
# 30.01.2018 ob 00:58
Mare4, parkirnine o katerih je tu govora, znasajo 0,70€. 2x0,70 =1.40. zaradi tega nihce ne komplicirain ne opusca kosila. Ob 13 je mesto najbolj polno.
Vongobongo
# 30.01.2018 ob 09:11
vranek

Dovolilnico res lahko kupis ce zivis v centru, sam garantiranega prostega mesta pa ne. Tko da vcasih delas kroge za parkplac ;p
mali_piscek
# 30.01.2018 ob 08:11
V tej Sloveniji je postalo nacionalni šport kako lupiti rajo.

Čakam, čakam na novico, kako se je nekaj pocenilo ali pa kako se je nekaj naredil olj ugodno za ljudi, pa je ne dočakam.

To bo šlo naprej tako dolgo, dokler ne bo počilo, ker ko se gre preko vseh meja, poti naprej več ni.
Roky89
# 30.01.2018 ob 02:36
@vranek

In kaj je hudega na temu? Sam ne živim v Lj, kaj šele v centru, a mi na kraj pameti ne pade, da bi zameril tistim, ki tam dejansko živijo, da lahko tudi brezplačno parkirajo. Hvala malinam, da je tako!
topol
# 30.01.2018 ob 16:13
Primerljivo mesto Ljubljani je denimo Gradec. Tam stane parkiranje v modri coni 90 centov za pol ure. Najdlje je dovoljeno parkirati 3 ure. To znese 5,40 evra. Čas od 9-20h in v sobotah od 9-13. Izjema pri postaji 8-22h. Pri postaji je tudi omejitev 1 ura in še na določenih točkah ura in pol.
Modra cona je središče mesta, okoli nje je pa zelena cona. Tu se plačuje samo od ponedeljka do petka od 9h do 20h. Pol ure računajo 0,60e, možno pa je kupiti dnevno parkirno karto za 7 evrov.
Garaže (nekatere) stanejo toliko: Operngarage, Mariahilferplatz, Burgring 4 evre ura, Pfauengarten 3,40evra in še pri bolnišnici LKH 3 evre ura.
Poglejmo še p+r sistem. Tri parkirišča imajo kombiticket, kar pomeni parkiranje 24ur in prevoz za 8 evrov. Redni uporabniki lahko kupijo tedensko 24€, mesečno 72€, ali pa kar letno za 535€. Na treh parkiriščih se plačuje zelena tarifa, dve p+r parkirišči pa sta brezplačni.
Torej gospoda, Ljubljana je glavno mesto ene izmed držav eu in pričakovati zastonj parkiranje sredi mesta je utopija. SDS vam to lahko klamfa dokler so v opoziciji. Če bi prevzeli oblast, plačevanja parkirnine zagotovo ne bi opustili. Mesto zato subvencionira mestni prevoz.
whitwice
# 30.01.2018 ob 12:34
Ukrep ki to sploh ni saj ne resuje nicesar le dodatno polni mestno blagajno za prisklednike in izzivljanje Jankovica z nepomembnimi projekti za nadaljne nekriticno reklamiranje v rezimskih medijih.
firtoh
# 29.01.2018 ob 22:14
Že pred leti sem dobil kazen ob 20.30,ko sem parkiral pri NUK-u
alkimistos
# 30.01.2018 ob 20:03
Jaz sem tolk vesel res... Zoki ti sam lupi na polno... Jaz se v ljubljani znajdem in nikoli nič ne plačam. Pač znam z parkomati.... :) ahahahahahahahahah
Mare_4
# 30.01.2018 ob 19:37
Topol,

Boš moral tudi vzeti v račun tukajšno 3x manjšo kupno moč v primerjavi z Avstrijo!
Potem boš videl, da smo nekje tu-tu...
Kiklop
# 30.01.2018 ob 17:37
@topol

Korektna primerjava! Podatke vsaj približno poznam ter držijo. Vsekakor je Gradec ta trenutek glede parkiranja dražji kot Ljubljana. Je pa Gradec - in to ni zanemarljivo - mnogo bolj prijazen do meščanov, ki živijo na območju zapore prometa.
Sicer pa: moja kritika ne gre na račun tega, da je potrebno plačevati parkirnino, temveč na račun improvizacij pri vsakokratnih prometnih ureditvah in spremembah le-te. Že samo dejstvo, da imaš na območju mestnega središča toliko in toliko stanovanjskih objektov, za katere se ve, da nimajo parkirnega mesta ali garaže, niti ni možno enega ali drugega z naknadnimi posegi zagotoviti, potem je pač noro, da imaš v mestu: 50 parkirnih mest za elektromobile, ki so ves čas prazna (zakaj že? ker na ta način didaktično poučujemo folk, naj si kupi drage Tesle?), ne vem koliko car sharing parkirnih mest, obenem pa je potrebno za sobotni nakup na tržnici iskati prosto parkirno mesto 1km daleč od tržnice itd. Ne strinjam se tudi s širjenjem peščeve zone izven meje Slovenska - Ajdovščina do Šubičeve.
povsem nepotrebno je mašiti prometne žile kvadranta Dalmatinova Miklošičeva in Tavčarjeva z navezavo na Gosposvetsko z (delno) zaporo Slovenske od Ajdovščine do Bavarskega dvora.
na zadevnem območju je veliko pisarn in dejavnosti, ki zahtevajo dostop z avtomobili in sedaj na zadevnem območju vlada prometni kaos. Tudi izgradnja in želena prevodnost notranjega mestnega obroča ni bila dosežena preden se je začelo improvizirati z zaporami v mestnem središču, zato pa je tak kaos, kakršen je.
Da pa rečemo še nekaj pozitivnega o Jankoviču: izgradnja garažne hiše pod kongresnim trgom je bila odločna in smiselna rešitev, bravo!
Prav žal mi je, da mu zaenkrat ni uspelo izgraditi še tiste pod tržnico. Prav nič ne menim, da bi to uničilo ljubljansko tržnico... Nasprotno, poživilo bi jo, kakor tudi turizem v mestnem središču, da o tamkajšnjih stanovalcih sploh ne govorim. Dokaz: poglejte si, kako hitro je polna v nedeljo, ko je parkiranje tam brezplačno. Sami turisti z italijanskimi, avstrijskimi in drugimi registracijami...
Banban
# 30.01.2018 ob 14:05
Vongobongo, primerjam načine delovanja. V Ljubljani so oblastniki zasebnikom uredili molzne postaje, in užgi po siromaku. V Izoli se to pač ni zgodilo. Pa v Valdoltri tudi ne. Parkirišča pb bolnišnici ostajajo komunalna in zelo dostopna

Pišem kot občasen uporabnik te infrastrukture. Ne živim v LJ niti ne v Izoli.
Mare_4
# 30.01.2018 ob 09:20
@vranek
Sem se pred dobrimi 10 leti odselil iz centra Lj v drug konec Slo in malokrat pridem v Lj.

Takrat mi kot najemniku stanovanja ni uspelo dobiti dovolilnic. Cene parkiranja v Zvezda parku je bila preko 2€, če se ne motim. Če imate tudi v centru po 0,7€/h, potem je dosti bolje kot je bilo. Vem, da je bilo včasih bistveno dražje, npr pred parlamentom in Zvezda parku (ki so ga pred nekaj leti preuredili).

Tako da me veseli, da so se razmere izboljšale!
Vongobongo
# 30.01.2018 ob 09:13
mali_piscek

V tej Sloveniji je tudi sport pljuvanje po LJ. In zelja ljudi iz vasi da bi blo v LJ vse zastonj in ceneje. Zal ne gre, prevec ljudi ;p
miha_lj
# 29.01.2018 ob 22:36
bravo, zdaj pa še višje cene v lekarne, se bo nabralo
death666
# 30.01.2018 ob 14:17
lupi, lupi, lupi ga.....
Bivši uporabnik
# 31.01.2018 ob 07:50
Jaz vam tudi Ljubljančanom privoščim Zokija FULL, še 20 let. Hehe.
Vongobongo
# 30.01.2018 ob 09:09
Banban

Lepo da primerjas Izolo z Ljubljano ;)
gejzir
# 29.01.2018 ob 22:52
Najbolj bistven ukrep bi bil ta, da bi v centru skrajšali čas parkiranja na 3 ure.

Zdaj je najdaljši čas 4 ure, kar pomeni, da marsikdo med malico skoči zamenjat listek in nikoli ne plača kazni. Če bi listek veljal največ 3 ure, bi se marsikdo raje pripeljal z javnim prevozom. Seveda bi bilo tega treba izboljšati; zelo hitro se lahko uvede rumene pasove za avtobuse.
misterij1234
# 29.01.2018 ob 23:22
Župana Maribora so skoraj obesili ,nekatere neljube politike zaprli,nekateri pa brez sramu in trdno na prestolu kradejo ljudem iz žepov kolikor se jim zahoče.Zapufajo mesto in po razdelitvi pokradenega pritisnejo piko na i in začnejo z dvigi kradljivih rok krasti denar iz žepov državljanov.
Mare_4
# 29.01.2018 ob 23:22
Občina sicer tako dobi nekaj več od parkirnin, po drugi strani pa to odganja mlade, ki grejo običajno po 20 h v mesto na pijačo, druženje... bodo maršikateri šli kam drugam.

Podobno ob sobotah, ko se center po 13h prazni, saj ljudje takrat večinoma zaključijo nakupe, tržnico, itd. Marsikateri še grejo potem kaj pojest po 13h, sedaj bo morda tega nekaj manj zaradi dodatnih parkirnin.
Tudi tista zgodnja, jutranja ena ura prej (ob 7h) bo za marsikaterega občana, ki stanuje v Centru, nadležna, če začne s službo relativno kasno.
dr.Kuštrin
# 30.01.2018 ob 06:39
he he, SDS pa samo še britofi zanimajo....
Kazalo