Lokalne novice
(5)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.8 od 17 glasov Ocenite to novico!
Luka Koper
Naložba je vredna 270 milijonov evrov. Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci

Dodaj v

Ministrstvo zavrnilo pritožbo MOK-a na dovoljenje za podaljšanje 1. pomola

Zavlačevanje občine
11. oktober 2017 ob 14:38
Koper - MMC RTV SLO, Radio Koper

Občina Koper ni uspela s pritožbo zoper okoljevarstveno soglasje za podaljšanje prvega pomola. To še ne pomeni, da si v Luki lahko oddahnejo in začnejo priprave na gradnjo. Občina se namreč lahko še nekajkrat pritoži.

Po skoraj dveh letih, odkar je Luka Koper zaprosila za okoljevarstveno soglasje za svojo največjo naložbo, podaljšanje prvega pomola, je ministrstvo za okolje zavrnilo pritožbo Mestne občine Koper. Odločitev je pričakovana, saj je v dozdajšnjih postopkih agencija za okolje pritrjevala argumentom Luke, naložba pa je usklajena z državnim prostorskim načrtom.

Skupaj z opremo je 100-metrsko podaljšanje pomola vredno 270 milijonov evrov, omogočilo pa bo povečanje zmogljivosti pretovora zabojnikov, kar je njihova strateška usmeritev. Naložba je vezana na črpanje evropskih sredstev in na posojilo Evropske investicijske banke, zavlačevanje pomeni tudi tveganje za izgubo tega denarja.

Občina pa ima še veliko možnosti, da nadaljuje zavlačevanje. Za odločitev si bodo vzeli še nekaj časa, so nam povedali na občini, vsebino pritožbe bodo preučili, nato pa sprejeli odločitev tako o nadaljnjih postopkih kot tudi o morebitni vložitvi tožbe na upravno sodišče, za kar imajo 30 dni časa.

Glavni argument občine proti podaljšanju je skrb zaradi dodatnih okoljskih obremenitev, ki bi jih podaljšanje pomola prineslo mestu, v ozadju pa je tudi spor med županom in vodstvom Luke Koper.

Nataša Ugrin Tomšič, Radio Koper
Prijavi napako
Komentarji
mihael1
# 11.10.2017 ob 17:03
To , da se občina pritožuje zaradi političnih računic, ne pa zaradi pravih vzrokov, kaže na karakter teh politikantov s Popovičem na čelu.
Naj crkne krava, če on od tega ne dobi nič, čeprav je luka Koper edino pravo gonilo razvoja po propadu velikih firm.
pazi_mina
# 11.10.2017 ob 17:53
Kajti bo pomol če imaš drugi tir !
Nikec3
# 11.10.2017 ob 22:40
Od te pritožbe pa do danes je Popo že obrnil ploščo in je sedaj konstruktiven predsedniški kandidat. :)
sik
# 12.10.2017 ob 08:57
Z vzirom na to sa ima tisti ki vodi Obcino veliko izkusenj s sodisci se tudi bodo pritozili.
Tudi ce ne uspejo gre iz proracuna.
Komu mar.
miro789
# 11.10.2017 ob 16:28
Popo, še se pritoži.
Naj gradijo proti Ankaranu.
Kazalo