V Posavju delujejo kar tri skupine mažoretk. Foto: Goran Rovan
V Posavju delujejo kar tri skupine mažoretk. Foto: Goran Rovan
Krške mažoretke so med najmlajšimi v Posavju. Foto: Goran Rovan
Ob 5. obletnici Mažoretnega kluba Baton so pripravili prireditev z naslovom V ritmu. Foto: Goran Rovan

Zagotovo ste že kdaj občudovali mlada, gibčna in spretna dekleta, oblečena v uniformo, pokrita s klobučkom in v škornjih, ki v ritmu glasbe vihtijo svojo palice ali kakšen drug predmet. Gre seveda za mažoretke, ki so pred več desetletji tudi pri nas spremljaje številne godbenike. Potem so se počasi izgubile, saj so vse manj nastopale. Zdaj se ponovno vračajo. To ugotavljajo tudi v Posavju, kjer se lahko pohvalijo, da imajo ob petih pihalnih orkestrih zdaj že kar tri mažoretne skupine.

Krške mažoretke delujejo v Mažoretnem klubu Baton. Ta je nastal zato, ker je v kraju uspešen pihalni orkester, čeprav ne deluje pri njih. V klubu palico v ritmu glasbe vihti le 25 mlajših mažoretk. Te vadijo pod vodstvom Mojce Brilej in Laure Pavlovič. Po besedah Anđelke Pranjič, predsednice MK Baton, so v prvih petih letih imele že številne nastope. Bile pa so uspešne tudi na državnih prvenstvih in na drugih plesnih tekmovanjih. Društvo se poleg tekmovanj redno udeležuje tudi različnih nastopov na športnih in kulturnih dogodkih – rokometnih in nogometnih tekem, spidvejskih dirk, sodelujejo s številnimi drugimi organizacijami. Vseskozi pa se trudijo, da pridobijo nove članice. Predsednica Anđelka pravi: "Privabljamo in organiziramo tudi razne delavnice, vabimo mlada dekleta od 3. do 25. leta starosti. In vsako leto na novo vpisujemo kar dvakrat ter seveda vztrajamo in gremo korak za korakom. V Krškem se šele uveljavljamo in postopno gradimo na zaupanju in tradiciji. Želimo spodbujati mažoretno-plesno dejavnost in tako prispevati k razvoju plesa v občini in tudi širše v Sloveniji."

Ob petem jubileju so v veliki dvorani krškega kulturnega doma pripravile že 5. mažoretno-plesni večer, ki so ga poimenovale V ritmu. Na njem so poleg njih nastopile še mažoretke iz Dobove, Sevnice in Trebnjega. V Dobovi delujejo mažoretke pod vodstvom Maje Frigelj in Laure Pavlovič že 14. leto in so dobra podpora Gasilskemu pihalnemu orkestru Loče. Zdaj jih skupaj s podmladkom na osnovni šoli pleše že 47. Sevniške mažoretke vodi Janja Samec, tudi one delujejo kot sekcija Pihalnega orkestra Sevnica. Letos bodo v maju organizirali prvo državno prvenstvo mažoretk v Posavju. Trebanjske mažoretke prav tako delujejo kot sekcija občinskega pihalnega orkestra, in to že 19. leto. Uspešne pa so tako na državnih kot evropskih tekmovanjih.

Prireditev so z glasbo in plesom popestrile tudi Navihanke, ob koncu pa so se mažoretnim plesalkam pridružili še člani Pihalnega orkestra Krško, ki jih vodi dirigent Dejan Žnidaršič. Ob jubileju so v MK Baton podelili posebna priznanja. Dobile so jih Špela Vene, Kiara Karolina Kerin, Maja Plankar in Vesna Poznič.

Za MMC Goran Rovan