Mladi srednješolci so se pomerili v poznavanju energetike. Foto: Goran Rovan
Mladi srednješolci so se pomerili v poznavanju energetike. Foto: Goran Rovan
Zmagali so dijaki iz Srednje elektro šole in tehniške gimnazije Novo mesto – program tehniška gimnazija. Foto: Goran Rovan

V podjetju GEN energija so že lani v okviru projekta "Mladi v svetu energije" pripravili tekmovanje, ki so ga naslovili "Mladi genijalci!". Gre za kviz o energetiki, ki so ga letos pripravili skupaj z Nuklearno elektrarno Krško in v partnerstvu s Šolskim centrom Krško-Sevnica. Lani so se na tem tekmovanju pomerili posavski osnovnošolci, letos pa so povabili dijake 3. in 4. letnikov slovenskih srednješolskih programov elektrotehnik in tehničnih gimnazij.

S kvizom so želeli dijake spodbuditi k razmišljanju o energiji, trajnostnih in obnovljivih virih energije, osnovnih pojmih v energetiki ter vrsti drugih tem, povezanih s to gospodarsko panogo. Od 24 šol se je sklepnega tekmovanja v veliki dvorani Kulturnega doma v Krškem udeležilo kar 16 ekip iz skoraj vse Slovenije. Prišli so dijaki iz Maribora, Novega mesta, z Raven na Koroškem, iz Pirana, Ljubljane, Ptuja, Celja, Trbovelj, Krškega, Velenja in Kranja.

Po treh nizih vprašanj je zmagala ekipa Srednje elektro šole in tehniške gimnazije Novo mesto – program tehniška gimnazija, ki je bila v finalu le za točko boljša od ekipe Srednje poklicne in strokovne šole Krško – program elektrotehnik. Na tretje mesto pa se je uvrstila ekipa Elektrotehniško-računalniške strokovne šole in gimnazije Ljubljana – program elektrotehnik.

V Genu energiji si tudi sicer prizadevajo, da bi energetske teme približali mladim. Pa ne samo zato, da bi jih navdušili za te poklice, ampak da bi jih spodbudili k razmišljanju o energiji na splošno. Tanja Jarkovič, vodja službe za stike z javnostjo v Genu energiji, je bila s pokazanim znanjem in odzivom srednješolcem zadovoljna. Ob tem je še povedala: "Zanje smo pripravili posebno e-gradivo za učenje in izpeljali dva sklopa priprav na tekmovanje, med katerimi so vsi mentorji in dijaki obiskali tudi Svet energije v Krškem. Po šolah so izvedli šolska tekmovanja, s pomočjo katerih so se formirale tričlanske ekipe, ki so se udeležile zaključnega kviza."

Za MMC Goran Rovan