Prenovljen most čez Jernejev kanal, ki predstavlja edini kopenski vhod v Krajinski park Sečoveljske soline, je znova odprt. Foto: MMC RTV Slovenija
Prenovljen most čez Jernejev kanal, ki predstavlja edini kopenski vhod v Krajinski park Sečoveljske soline, je znova odprt. Foto: MMC RTV Slovenija

A kot je to pri nas precej pogosto, ni šlo brez zapletov. Most je bil namreč dokončan že oktobra, a ker prejšnji most ni bil uradno vpisan v nobenem dokumentu, so bili za legalizacijo novega potrebni še štirje meseci.

Po odločbi gradbene inšpektorice, ki je most razglasila za nevarnega, je bil edini kopenski dohod do solin skoraj nepretrgoma zaprt od konca januarja lani, sama obnovitvena dela pa so sicer končali oktobra.

Raziskave so pokazale, da je spodnja konstrukcija 25 m dolgega mostu v dobrem stanju, zato so bili obstoječi stebri le oprani pod velikim pritiskom in prek njihove površine nameščena "srajčka" iz nerjaveče pločevine za zaščito stebrov. Zgornja konstrukcija je sestavljena iz novo vgrajene kontinuirane rebričaste plošče, vgrajene prek petih polj s statičnimi razponi pet metrov. Na zahtevo institucije, pristojne za varstvo kulturne dediščine, so bile nameščene luči na mostu, ki so sodobnega, a nevpadljivega videza. Vozišče je široko 3,5 metra, na vsaki strani mostu sta hodnika za pešce.

Brez tovornjakov pretovorili 1.000 ton soli
V vmesnem času, ko je bil most zaprt, je podjetje Soline, d. o. o., kot upravljavec zagotovilo začasno leseno brv za dostop pešcev, hkrati pa poskrbelo za normalno poslovanje. Kot je dejal direktor Solin Klavdij Godnič, so se v letu dni naučili pretovarjati sol kot nekoč. V tem času so brez tovornjakov pretovorili 1.000 ton soli.

Ministrica za okolje Irena Majcen je ob tej priložnosti poudarila, da je država od leta 2008 po poškodbah plimovanja v sanacijska dela na tem območju vložila več kot 12 milijonov evrov. Kot je izpostavila Majcnova, krajinski park predstavlja "pravo bogastvo, ki ga ni mogoče kupiti, ni ga mogoče na novo ustvariti, ga je mogoče samo ohranjati".

Podjetje Soline, d. o. o., sodi pod okrilje Telekoma, ki je še vedno na seznamu državnih podjetij za prodajo.
Kot je dodala ministrica, pa se je država "odločila, da Soline, d. o. o., v takšni ali drugačni obliki odkupi in to naše sodelovanje bo na takšen ali drugačen način potekalo tudi v prihodnje".

Muzej ima sredstva za poletno sezono
Dobra vest prihaja sicer tudi od Franca Jurija, direktorja piranskega pomorskega muzeja, ki upravlja muzej solinarstva na območju solin. Ministrstvo za okolje je po njegovih besedah zagotovilo 15.000 evrov, s čimer bo omogočeno delovanje muzeja v letošnji poletni sezoni od začetka aprila dalje.

Otvoritev mostu v Sečovljah
Otvoritev mostu v Sečovljah