V Kopru je policistov premalo. Foto: BoBo
V Kopru je policistov premalo. Foto: BoBo

Na Policijski upravi Koper se bo avgusta upokojilo dvanajst zaposlenih. Med njimi je, denimo, tudi policijski inšpektor z dolgoletnimi izkušnjami, star dobrih petdeset let in še pripravljen delati. Na koprski policijski upravi menijo, da je za zdaj nepogrešljiv, zato so predlagali dogovor za podaljšanje delovnega razmerja, vendar so ga na ministrstvu za notranje zadeve zavrnili.

Predstavnik Območnega policijskega sindikata Postojna Jure Ocepek je opozoril: "Vsakega, ki se bo upokojil, peklensko potrebujemo - predvsem na terenu." Postaja prometne policije Koper ima že zdaj za polovico manj zaposlenih, kot bi jih potrebovala. Pred združitvijo uprav je bilo v Kopru 50, v Postojni pa 30 policistov, ki so skrbeli za varnost v prometu, pojasnjujejo v sindikatu. Na terenu je bilo v eni izmeni od osem do devet policistov. Danes enako delo opravljajo štirje. "Čakalne dobe za prometne nesreče se bodo podaljšale, čas prihoda v oddaljene kraje zaradi določenih dogodkov bo še daljši."

Pomanjkanje policistov je še vidnejše v turistični sezoni. Promet se poveča tako na Obali kakor na Postojnskem in na območju Ilirske Bistrice, skozi katerega se vijejo kolone vozil proti Hrvaški. "Policistov preprosto ni. Če so v Kopru, jih na drugem koncu ni. Če so pa drugje, jih pa v Kopru ni. V policiji smo res zdesetkani," je še zatrdil predstavnik sindikata Ocepek.

Na Policijski upravi Nova Gorica se bo po ZUJF-u upokojilo trinajst policistov. Tudi tu, pojasnjujejo, bodo težko zapolnili vrzel, ki bo nastala po odhodu izkušenega kadra. Za nemoteno delo si bodo pomagali s prerazporeditvami, sestavni del racionalizacije pa je že bila združitev policijskih postaj Šempeter in Nova Gorica.