Zdrs namočene zemlje nad hišami na pobočju Kostanjevice nad Novo Gorico. Foto: Mojca Dumančič
Zdrs namočene zemlje nad hišami na pobočju Kostanjevice nad Novo Gorico. Foto: Mojca Dumančič

Zato si bodo geologi jutri zjutraj natančneje ogledali drseči teren, in takrat bodo znani nadaljnji ukrepi. Zdaj so plazino le pokrili s folijami, tako da deževnica oziroma voda ne bo več prodirala v globino in dodatno močila plazin. Kaj več zaradi slabega vremena zdaj ne morejo narediti, so povedali novogoriški gasilci. Razmere seveda stalno spremljajo.

Miha Demšar, stanovalec v prvi hiši pod plazom, jim zaupa: "Vem, da je pobočje pod stalnim nadzorom. Prepričan sem, da za nas še ni nevarno. Bo pa potrebna čimprejšnja sanacija oziroma utrditev pobočja. Prav tu, kjer plazi, so pred kratkim kopali za vodovodne cevi za sosednjo Gorico v Italiji in zemlja je bila precej razrahljana, zato se je tudi toliko prej namočila in začela drseti. Res pa je, da smo prve premike na tem pobočju opazili že novembra lani, vendar se nam takrat zadeva ni zdela tako pereča, da bi obvestili civilno zaščito. Zdaj pa gre očitno zares. Počakajmo na geologe in potem bomo tudi mi vedeli kaj več. Že jutri."

Na drugi strani istega pobočja na Kostanjevici nad Novo Gorico so sicer že sanirali več manjših zemeljskih udorov, tako da gre očitno za plazovit teren. Sicer pa je – kot pravi Bogdan Zoratti - v novogoriški občini evidentiranih kar 114 manjših in večjih zemeljskih plazov. Sanacija petih poteka, financirajo pa jo iz občinskega proračuna.

Mojca Dumančič