Portoroški turizem so v zadnjem letu zaznamovale lastniške menjave, ki pa še niso končane. Na prodaj je še nekaj hotelov, portoroška Marina, še več apetitov pa naj bi imel tudi srbski poslovnež Miodrag Kostič, lastnik Kempinskega. Foto: BoBo
Portoroški turizem so v zadnjem letu zaznamovale lastniške menjave, ki pa še niso končane. Na prodaj je še nekaj hotelov, portoroška Marina, še več apetitov pa naj bi imel tudi srbski poslovnež Miodrag Kostič, lastnik Kempinskega. Foto: BoBo

Zato pa so glasne govorice o tem, da z zaposlenimi ne ravnajo najbolje in da je njihovo lastništvo le prehodne narave.

Hrvaški lastniki Metropola so v dobrem letu dni pokazali, da ne nameravajo postati del turistične skupnosti, saj ne sodelujejo z nikomer. Za okolico jim te dni, ko se je začel Portorož turistično prebujati, ni pretirano mar. V načrtu imajo sicer obnovo hotelov, a šele izračunavajo, koliko naj bi jih stala vlaganja. Po letu dni niso podaljšali mandata direktorju Aleksandru Volašu, ki ga je nasledila Mateja Pavlič.

Nenavadne taktike odpuščanj in zaposlovanj?
V Metropolu so iz poslovnih razlogov odpustili več ljudi, še bolj skrb vzbujajoče pa je, da imajo tudi drugačno taktiko. Delavcem, ki jih ne potrebujejo zaradi sezonskega dela, dajo odpoved in jim obljubijo, da jih bodo spet zaposlili, vendar le če jih ne bodo tožili. Tako prakso potrjuje tudi sindikalist Damjan Volf. "Ko govorimo o tem delodajalcu, smo bili v preteklosti soočeni s kar številnimi težavami. Tisto, kar nas v sindikatu močno jezi, je to, da poskuša delodajalec s triki izkoristiti delavca, z obljubami, da mu bo v času sezone zagotavljal delo, če ne bo šel v tožbo," je dejal Volf.

Na zavodu za zaposlovanje ne vedo ničesar
Direktorica zavoda za zaposlovanje Koper Nevenka Bandelj s tem ni seznanjena. "To težko ugotovimo. Večjih odpuščanj v gostinstvu ni bilo," je dejala. Poudarila je, da z Metropolom sicer dobro sodelujejo.

Portoroški turizem so v zadnjem letu zaznamovale številne lastniške menjave, ki še niso končane. Na prodaj je še nekaj hotelov, portoroška Marina, še več apetitov pa naj bi imel tudi srbski poslovnež Miodrag Kostić, lastnik Kempinskega. Ker se Metropolovi lastniki ograjujejo od dogajanja v Portorožu, so vse glasnejša ugibanja, da je šlo pri nakupu le za nepremičninski posel in da nameravajo hotele prodati drugemu kupcu, morda prav Kostiću, ki si z nakupom Kempinskega in Adriatica v Opatiji utrjuje turistični imperij.