Letošnja letina kakijev v Strunjanu je odlična. Foto: Facebook skupnosti Strunjan
Letošnja letina kakijev v Strunjanu je odlična. Foto: Facebook skupnosti Strunjan

Lani je bilo zaradi toče in deževnega poletja v Strunjanu kakijev le za vzorec. Letos pa je v nasadih popolnoma drugače. Na več kot dveh hektarjih zemlje je eden večjih strunjanskih pridelovalcev, Franco Giassi, pridelal okrog 40 ton kakijev. Zanj je to rekordna letina, tako glede količine kot kakovosti. "Sadeži so taki, kot morajo biti, ker je bila letina ne preveč mokra niti ni bilo preveč suše, tako da je bilo prav idealno vreme za kakije," je dejal.

Z letino je zadovoljen tudi Silvano Knez, ki je povedal, da so plodovi zelo lepi, zelo zdravi, brez poškodb in da so imeli to srečo, da ni bilo niti sadne muhe. "Smo v ekološki pridelavi, tako da ne škropimo in gnojimo samo, kar je predpisano, s hlevskim gnojem. Od sort imamo v glavnem tipo, to je naša stara sorta, je pa še rojo brillante in hachiya," je še dodal.

Kmetje se soočajo z veliko konkurenco na trgu. Še posebej so nezadovoljni zato, ker ljudje iz drugih krajev prihajajo prodajat kakije v Strunjan. "Ljudje mislijo, da je Strunjan epicenter kakijev. Mislijo, da bodo bolje unovčili. Mi Strunjančani se toliko trudimo z ekološko pridelavo, potem pa pridejo ljudje od drugod in enostavno prodajajo. Pridejo celo z italijanskimi kakiji, tako imenovanimi vanilja, ki v Strunjanu sploh ne rastejo," je povedal Franco Giassi.

Strunjanski kakiji pa bodo zagotovo na prodaj prihodnji konec tedna ob prazniku kakijev, ki ga domačini pripravljajo že petnajsto leto.

Tjaša Lotrič, Radio Koper