Pihalni orkester Kostanjevica na Krki je s koncertom zaznamoval 20 let delovanja. Foto: Goran Rovan
Pihalni orkester Kostanjevica na Krki je s koncertom zaznamoval 20 let delovanja. Foto: Goran Rovan
V 20 letih delovanja je imel orkester 500 nastopov in 40 samostojnih koncertov. Foto: Goran Rovan
Ob jubileju je orkester prejel več priznanj, tudi JSKD-ja RS, ki ga je podelil Igor Teršar. Foto: Goran Rovan
Dirigent orkestra je Toni Homan. Foto: Goran Rovan
Jubilej kostanjeviških godbenikov je popestrila Severa Gjurin. Foto: Goran Rovan

Zdajšnja predsednica Pihalnega orkestra Kostanjevica na Krki Lidia Černoša je na jubilejnem koncertu na dvorišču Galerije Božidar Jakac med drugim povedala: "V 20 letih je za nami približno 500 nastopov, 40 koncertov, 2 tekmovanji, 2.400 ur vaj in okoli 290 naučenih skladb, zaigranih skupaj 2.500-krat. Znana Golica je zaigrana skoraj 300 krat. V tem času smo po nareku našega edinstvenega in enkratnega predvodnika Matjaža Krhina prehodili kar nekaj kilometrov in neštetokrat po njegovem klicu "Alora!" dvignili inštrumente."

Godbeniki so se v dveh desetletjih iz manjše godbe prelevili v pravi pihalni orkester, ki je dodobra popestril javno življenje v občini. S tem je ime kraja in občine ponesel krepko čez občinske in regijske meje. Kostanjeviški župan Mojmir Pustoslemšek je ob tem še dodal: "Od začetne "plehmuzike" ste se razvili v orkester, katerega nastopa se ne bi sramoval noben hram kulture. Tako nas vsako leto navdušujete z zdaj že tradicionalnima božično-novoletnim koncertom in koncertom ob dnevu državnosti. Ste stalni spremljevalci vseh lokalnih prireditev, občinskega praznika, pustovanja, prireditev drugih društev in organizacij."

Pihalni orkester zdaj vodi dirigent Toni Homan, ob njem pa je v orkestru še 48 članov. Ti so na jubilejnem koncertu, ki ga je vodila Melita Skušek, predstavili pester program, ki ga je s svojim nastopom polepšala še pevka Severa Gjurin. In zagotavljajo, da bodo s trdim delom nadaljevali, nanizali še več uspehov ter polepšali vsakdan v Dolenjskih Benetkah.

Ob jubileju so izdali tudi brošuro, v kateri so popisali svojo 20-letno zgodovino
V lepo oblikovani brošuri je skrbno zapisanih 20 let Pihalnega orkestra Kostanjevica na Krki in mejniki ter dogodki, ki so zaznamovali in začinili delovanje ter življenje orkestra. Predsednica Pihalnega orkestra Lidia Černoša je v uvodu publikacije med drugim zapisala: "Pogled na čas je zelo relativna in tudi zelo subjektivna stvar. Za eno generacijo pa predstavlja doba 20 let zaokroženo celoto, ko preide iz otroštva v odraslost, iz odraslosti v zrelost, iz zrelosti v določenost in na koncu iz določenosti v starost. Kako dolga je ta doba v resnici, najlepše ponazarja naš član Vid, ki smo mu ob rojstvu zaigrali pred porodnišnico, zdaj pa je naš vodilni tolkalec na pragu odraslosti.

Za nami so leta življenjskih, osebnih in kariernih sprememb, druženja v dobrem in slabem, deljenja veselih in žalostnih trenutkov. Med nami so se spletle prav posebne vezi, ki jih bogatijo spomini in skupna leta ustvarjanja, ne le za nas, ampak tudi za vas, dragi bralci tega zbornika. Seveda teh 20 let ne bi bilo takšnih brez požrtvovalnosti, kreativnosti in potrpežljivosti našega dirigenta Tonija Homana, ki se je znal in zmogel prilagoditi vsem izzivom za dirigentskim pultom tega orkestra. Težko je prešteti vse besede spodbude in graje, kritičnih pogledov in razumevajočih nasmehov, ki smo jih bili deležni na vajah in med koncerti, in izmeriti vso količino optimizma, s katerim je krmaril to našo barko.

Biti član orkestra je, kot je lepo opredelil naš nekdanji član, zdaj pa predsednik Zveze godb Dolenjske in Bele krajine Jani Selak, način življenja, saj prinaša s seboj poleg zabave in veliko glasbenih užitkov tudi veliko discipline in odrekanja. Zato brez podpore družinskih članov, pa naj so bile to dolge ure čakanja pred glasbeno šolo ali pa družinski izlet, odložen zaradi vaj ali nastopov orkestra, vseh teh 20 let preprosto ne bi šlo.

Čas bo mogoče izbrisal nekaj spominov, ne more pa izbrisati globokega pečata, ki ga je orkester pustil v naših življenjih. Pečata, ki ga je dal kraju, kjer ustvarja, in ljudem, ki so se jih naši nastopi dotaknili. Teh 20 let je zagotovo čas, ki ga bomo s ponosom in veseljem delili z našimi zanamci."

Za MMC Goran Rovan