Fotografija je nastala v torek popzno popoldne:
Fotografija je nastala v torek popzno popoldne: "Po optimističnem scenariju naj bi bila cesta za silo očiščena do jutri popoldan, vendar nikakor še ne bo odprta za promet, saj bo potrebno počakati na oceno geologa in vsaj zasilno sanacijo pobočja, kjer se kažejo znaki za nadaljnje plazenje," opozarja poveljnik kobariških gasilcev. Foto: GZ Kobarid

Plaz je cesto med Kobaridom in Drežnico zasul v ponedeljek v jutranjih urah. Prostovoljni gasilci so se trudili s čiščenjem ceste -predvidevali so, da jim bo cesto uspelo vsaj za intervencijska vozila očistiti že danes, v sredo pa bi jo lahko odprli za ves promet.

Vendar pa je pozno zvečer poveljnik Gasilske zveze Kobarid Jernej Bric za MMC sporočil, da cesta ostaja zasuta, saj delavcem velike gmote materiala in dreves kljub naporom še ni uspelo odstraniti. "Po optimističnem scenariju naj bi bila cesta za silo očiščena do jutri popoldan, vendar nikakor še ne bo odprta za promet, saj bo potrebno počakati na oceno geologa in vsaj zasilno sanacijo pobočja, kjer se kažejo znaki za nadaljnje plazenje," opozarja Bric, ki okoliške prebivalce, ki so mislili, da je cesta že prevozna, svari pred podajanjem na nevarno območje.

Stanje na plazu kontrolirajo pripadniki civilne in gasilci iz PGD Drežnica, ki tudi skrbijo za prevoznost interventne gozdne ceste med Drežnico in Trnovim, ki pa je primerna le za terenska vozila in jo ob vsakem manjšem deževju odnaša hudourniški potok, dodaja poveljnik gasilcev.

Plaz nad Ajdovščino se je upočasnil
Medtem se je premikanje plazu Slano blato nad Lokavcem pri Ajdovščini upočasnilo na pol metra dnevno. To so v civilni zaščiti v Ajdovščini pričakovali, saj je gmota zemlje in kamenja naletela na oviro v obliki vodnjakov. Ti zadržujejo plaz, vendar se zemljina pred vodnjaki počasi dviguje, je pojasnil poveljnik Civilne zaščite Igor Benko.