Dotrajana novomeška vpadnica. Foto: Jože Hartman
Dotrajana novomeška vpadnica. Foto: Jože Hartman
Novemu mestu se obetajo zastoji

Kandijska cesta, ki so jo nazadnje pokrpali pred petimi leti, že dolgo propada. To najbolj občutijo vozniki jeklenih konjičkov. "Zaradi te ceste sem slišal ogromno kritik, in drži, da je vožnja po njej podobna preskakovanju ovir oziroma jaškov. Zato naj bodo občani med obnovo potrpežljivi in strpni ter naj dosledno upoštevajo spremenjen prometni režim," poziva novomeški župan Alojzij Muhič.

Gradbena dela je prevzelo novomeško podjetje Begrad. Njegov predstavnik Tomaž Štukelj pravi, da gre za zahteven projekt, ker bodo zaradi gradnje novega kanalizacijskega in vodovodnega sistema na delu ceste posegli do osem metrov globoko. Uredili bodo tudi energetske in elektrokomunikacijske vode, zgradili pločnike, avtobusno postajališče in postavili novo javno razsvetljavo. Danes so zaprli prvi odsek med restavracijo Bobič in ulico Nad mlini.

"Gradnjo bi začeli prej in ne tik pred zimo, vendar se je projekt zavlekel zaradi potrjevanja na ministrstvih in dolgotrajnih postopkov pri pridobivanju denarja za gradnjo." Tako razlaga Jože Kobe, ki je na novomeški občini odgovoren za projekt obnove dobrih 800 metrov Kandijske ceste. Čeprav bo cesta zaprta, bodo imeli stanovalci, lastniki lokalov in stranke zagotovljen dostop. Mestni avtobusi bodo med obnovo vozili po delno spremenjenih prograh.

"Novomeška Kandija je bila od nekdaj ena najbolj prometnih predmestij in glavna prometna povezava mesta z zaledjem, proti Gorjancem, Beli krajini in Hrvaški. O tem pričajo tudi fotografije iz konca 19. stoletja, ki jih hranimo v Dolenjskem muzeju," pove kustusinja Majda Pungerčar. Ob Kandijski cesti še danes stoji večina stavb iz tistega obdobja. Najbolj prepoznavna je stara bolnišnica.

Petra Držaj, Televizija Slovenija

Novemu mestu se obetajo zastoji