V sevniški občini niso zadovoljni s predlogom uredbe o plovbi na motorni pogon na območju HE-ja Boštanj. Foto: Goran Rovan
V sevniški občini niso zadovoljni s predlogom uredbe o plovbi na motorni pogon na območju HE-ja Boštanj. Foto: Goran Rovan
Na Savi zagotovo ne bo veliko plovil na motorni pogon, zatrjujejo krajani. Foto: Goran Rovan
Ob gradnji verige HE na Savi so obljubljali, da bo zajezena Sava na voljo tudi plovilom na motorni pogon. Foto: Goran Rovan
Prepoved plovbe po Savi jezi domačine

Iz sevniške občine se že od leta 2007 trudijo, da bi omogočili plovbo na motorni pogon na akumulacijskem bazenu HE Boštanj. Zdaj so le dobili prvi predlog vladne uredbe, ki pa ni sprejemljiv za Sevničane, saj prinaša preveč nepotrebnih omejitev.

Ob gradnji verige HE na Savi so Posavcem obljubljali, da bo zajezena Sava na voljo tudi za namakanje in rekreacijo, tudi plovbo na motorni pogon. In nič od tega še ni uresničeno. V sevniški občini so že leta 2007 podali pobudo vladi, da pripravi uredbo o plovbi na motorni pogon na območju HE Boštanj, saj gre za državni vodotok, na katerem občina nima teh pristojnosti. Zdaj so le dočakali, da je ministrstvo za kmetijstvo in okolje pripravilo prvi predlog uredbe, ki pa za Sevničane ni sprejemljiv.

Predlog uredbe za plovbo na motorni pogon na akumulacijskem bazenu HE Boštanj je za ljudi, ki živijo ob Savi, nesprejemljiv, saj prinaša po njihovem zgolj nepotrebne in neživljenjske omejitve. Zvone Tuhtar, občinski svetnik z Orehovega, to slikovito opiše: "Na avtocesti se lahko vozi od motorja do ferrarija, ampak vsa vozila in vsi vozniki morajo upoštevati neke predpise. Jaz mislim, da bi tudi tukaj morali biti neki predpisi, ampak takšni, ki bi se lahko izvajali." Pritrjuje mu tudi Silvo Levstek, ljubitelj Save s Šmarčne, kot sam sebe imenuje, ki dodaja: "Država se zelo mačehovska obnaša do vseh krajanov. Za nas je plovba z motornim pogonom sprejemljiva, v tem uživamo. In to tudi za skuterje, ki niso nič drugega kot motorni čolni. Če pa nam bodo takšno plovbo prepovedali, imam občutek, kot bi mi nekdo odrezal nogo."

Tudi na sevniški občini so prepričani, da ima uredba preveč omejitev, da bi bilo plovna območja treba razširiti, omogočiti plovbo brez časovnih omejitev, tudi skuterjem in motornim čolnom, in to ne samo na električni pogon. Župan občine Sevnica Srečko Ocvirk je prav tako prepričan, da ta uredba ne dovoljuje takšne plovbe: "Ta uredba o motorni plovbi na akumulaciji HE Boštanj je zelo restriktivna, zelo zahtevna in nekako vse kritične točke ob večnamenski uporabi te akumulacije in negativne vplive pripisuje zgolj plovbi." Da ni tako, se je pokazalo že zdaj, ko plovba na motorni pogon še ni dovoljena. Ker so odgovorni za to uredbo potrebovali kar šest let, pa se v Posavju sprašujejo, kdaj bodo dočakali uredbo tudi za preostale HE.

Pripravili so posvet o urejanju plovbe na Savi
Občina Sevnica je pred dnevi pripravila posvet o predlogu Uredbe o uporabi plovil na motorni pogon na akumulacijskem jezeru HE Boštanj na reki Savi. Predlog uredbe, ki jo je pripravilo ministrstvo za kmetijstvo in okolje, se po njihovem namreč bistveno odmika od osnovnih pričakovanj občine in predloga uredbe, ki je že bil izdelan in usklajen v letu 2009.

Posvet se je končal s sklepom, da je predlog uredbe tako za lokalno skupnost kot za zainteresirano javnost nesprejemljiv. Predlagane omejitve bo treba uskladiti z zakonodajo, jih določiti sorazmerno in jih ustrezno uskladiti, tako da bodo omogočale normalno izvajanje plovbe v skladu s splošnimi predpisi na področju plovbe. Občina Sevnica bo podane pripombe posredovala pripravljavcu uredbe - ministrstvu za kmetijstvo in okolje.

Po proučitvi teh pripomb na ministrstvu pa naj bi se pred nadaljevanjem postopka sprejemanja uredbe opravila ponovna javna obravnava, na katero bodo povabili tudi pripravljavca uredbe. O strokovnih podlagah, ki so osnova za uredbo in o uskladitvi večnamenske rabe akumulacijskega bazena HE Boštanj za različne dejavnosti, pa se je sevniški župan pogovarjal tudi z Igorjem Plestenjakom, direktorjem Inštituta za vode RS.

Za MMC Goran Rovan

Prepoved plovbe po Savi jezi domačine