Nova Gorica namerava razbremeniti podjetja. Foto: Občina Nova Gorica
Nova Gorica namerava razbremeniti podjetja. Foto: Občina Nova Gorica

Plačila nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča bodo v novogoriški občini tekla na osnovi novega odloka, ki so ga po hitrem postopku sprejeli svetniki na zadnji decembrski seji. Doslej je veljal odlok iz leta 1997. Odtlej se je zakonodaja, ki ureja to področje, bistveno spremenila, enako pa so se spremenile tudi poselitvene in gospodarske razmere, na podlagi katerih se nadomestilo odmerja.

Prva bistvena sprememba, ki jo prinaša novi odlok o odmeri NUSZ-ja, je, da se navezuje na register nepremičnin, ne pa več na dejavnost.

Podlaga bodo že urejene evidence, pojasnjuje načelnica oddelka za okolje, prostor in javno infrastrukturo na Mestni občini Nova Gorica Aleksandra Torbica: "Ljudje ne bodo več sami sporočali podatkov, ampak bomo mi pridobivali podatke na podlagi uradnih evidenc. To pomeni, da bomo, v nasprotju s prejšnjim stanjem, ko veliko zavezancev podatkov sploh ni dajalo, kar pomeni, da jim nadomestilo niti ni bilo odmerjeno, zdaj imeli možnost odmeriti nadomestilo vsem zavezancem."

Pri oblikovanju odloka so zasledovali dve ključni spremembi: razbremenitev gospodarstva, za stanovanja pa bodo nadomestila nekoliko višja. "To, da smo ta del zvišali, gre na račun tega, da smo lahko znižali gospodarstvu, kar je - mislim - v tem trenutku bistveno. Ostajamo pa med občinami, ki imajo najnižjo odmero za stanovanjske površine," je pojasnila Torbičeva.

Koliko se bodo z novim odlokom povišale odmere za nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča, je neprimerljivo s starim odlokom, saj mnogi niso podali ustreznih podatkov, nekateri pa nadomestila sploh niso plačevali, je dejala Torbica. Gotovo pa je, da bodo gospodarski subjekti plačevali manj. Uporabniki bodo evidence lahko uredili še po novem letu.