Občina je predstavila idejno zasnovo prenove trga, ki vključuje umik tovornih vozil na obvoznico. Foto:
Občina je predstavila idejno zasnovo prenove trga, ki vključuje umik tovornih vozil na obvoznico. Foto:
Trško jedro naj bi prenovili v treh letih, obvoznico pa dokončno zgradili v šestih letih.

Predvsem težki tovornjaki, zaradi katerih pokajo stavbe v trškem jedru Rogatca in uničujejo vogale objektov, so razlog, da v tem kraju že nekaj časa razmišljajo o umiku prometa iz trga. Občina je zdaj predstavila idejno zasnovo prenove trga, ki vključuje umik tovornih vozil na obvoznico. »Trško jedro je razglašeno za kulturni spomenik in je za občino Rogatec pomembno iz različnih vidikov. Zato je nujno tovorni promet spraviti iz trga, saj povzroča precej škode na starih objektih«, pojasnjuje župan Martin Mikolič.

S podrobnim prostorskim načrtom, ki se ga bo občina zdaj lotila, bodo cesto najverjetneje prestavili v bližino gradu Strmol, kjer pa bo svoje morala povedati tudi kulturna stroka. »Glede na to, da imamo tudi tukaj področja, ki so zaščitena na področju kulturne dediščine, bo imel glavno besedo pri umeščanju obvoznice v prostor Zavod za varstvo kulturne dediščine«, dodaja župan, ki nekaj manj težav pričakuje pri začetku prenove mestnega jedra, za katerega je idejni projekt že končan, občina pa bi se lahko že prihodnje leto prijavila na razpise za pridobitev evropskih in državnih sredstev.

Ko je občina javnosti predstavila načrte prenove in tudi poudarila, da bo mestno jedro popolnoma drugače prometno uredila, je to ujezilo nekatera občane, ki sicer podpirajo umik tovornih vozil, s peticijo pa želijo preprečiti zapiranje prometa za osebna vozila. Župan Martin Mikolič občane pomirja in pojasnjuje, da nikomur ne bodo omejevali dostopa do stanovanjskega objekta. »Peticija je verjetno posledica dejstva, da ljudje niso pravilno razumeli predlaganih rešitev. Namreč, dostop se mora zagotoviti, zato bo projekt tako prilagojen, da bo dostop lastnikov do hiš možen z osebnimi avtomobili«, še dodaja Mikolič.

Trško jedro naj bi prenovili v treh letih, obvoznico pa dokončno zgradili v šestih letih, na občini pa ob tem predvidevajo, da bi za oboje potrebovali približno 5 milijonov evrov, kar pomeni, da bo dokončanje projektov v veliki meri odvisno od dodeljenih evropskih in državnih sredstev.