Dediču sodišče glede preostale odškodnine ni ugodilo. Foto: MMC RTV SLO
Dediču sodišče glede preostale odškodnine ni ugodilo. Foto: MMC RTV SLO

Dedičeva pot do odškodnine ni bila lahka. Po letih pravdanja mu je sodišče sicer pritrdilo in občini naložilo plačilo odškodnine, a je ta ni plačala v zakonskem roku, ker se je pritožila in zahtevala revizijo. Dedičev odvetnik Marko Zorman je zato sprožil sodno izvršbo, a je občina znesek poravnala še pred rubežem.

"Občina je sodišče prosila za trimesečni odlog, vendar je sodišče prošnjo zavrnilo. Očitno so na občini le zbrali denar in skozi stisnjene zobe priznali svoje napačno ravnanje," je za TV Slovenija povedal Zorman.

Dedić: Popovičevo samovoljo so na koncu plačali Koprčani
"Vesel sem, da je pravna država dala županu Popoviču lekcijo, da ni vsemogočen in da ne more početi, kar se mu zahoče. Žal jih po prstih ni dobil on, ker tega zneska ni plačal iz svojega žepa, ampak so jih po denarnicah dobili Koprčani. Oni so tisti, ki so morali plačati Popovičevo samovoljo," plačilo odškodnine komentira Habib Dedič, ki se bo zdaj na sodišču boril še za odškodnino za domnevno povzročeno poslovno škodo.

Župan Boris Popovič je še vedno prepričan, da Mestna občina Koper na koncu ne bo plačala nič. Postopek namreč, kot pravi župan, nikakor še ni končan, saj je občina podala predlog za dopustitev revizije, v katerem si pridružuje zahtevati plačani znesek nazaj. Občina namreč trdno stoji za tem, da so bili vsi postopki pravilni in zakoniti. "Nazaj bomo dobili povrnjeno vse, vključno z obrestmi," dodaja župan Popovič.

Rušenje pravnomočno nezakonito

Mestni inšpektorji so osmico na koprskem pomolu porušili poleti 2008, potem, ko je mestna občina Koper nenadoma odstopila od pogodbe, sklenjene z ribiško zadrugo, ki je Dedičevo osmico oskrbovala z ribami. Dediču je občina dala mesec dni časa, da odstrani objekt, češ da zanj nima potrebnega dovoljenja.

Po pritožbi je upravno sodišče razveljavilo vse odločbe občinskih inšpekcij o rušenju in odločbo inšpektorata koprske občine zavrglo. A še preden je odločba prišla v Koper, je bila ribja osmica že ruševina, saj so inšpektorji preslišali Dedičeve prošnje, naj z rušenjem počakajo nekaj ur.

Hoče še 800.000 za poslovno škodo
Sodišče je nato pravnomočno razsodilo, da je objekt imel potrebna dovoljenja, rušenje je bilo nezakonito, zato je Dedič upravičen do 42.000 evrov odškodnine. Ni pa mu priznalo 800.000 evrov odškodnine, ki jo je od občine terjal zaradi poslovne škode. Sodno bitko zato tudi on nadaljuje z zahtevo za revizijo postopka v tem delu.