Lokalne novice
(5)
Cveto Sever
Cveto Sever (1948–2018). Foto: LGL
Lutkovno gledališče Kranj
Cveto Sever je Lutkovno gledališče Kranj ustanovil v 70. letih minulega stoletja, njegovo delo pa že več kot dve desetletji nadaljuje njegov sin Boštjan Sever. Foto: Lutkovno gledališče Kranj

Dodaj v

Poslovil se je Cveto Sever, prvi poklicni lutkar solist pri nas

Kranjski lutkar je umrl v 71. letu starosti
12. oktober 2018 ob 14:39
Kranj - MMC RTV SLO, STA

Umrl je kranjski lutkar Cveto Sever, čigar način ustvarjanja je v slovensko lutkovno zgodovino vpeljal posebno prakso razumevanja in videnja lutkovnega gledališča. V 70. letih minulega stoletja je ustanovil Lutkovno gledališče Kranj, velja pa za prvega poklicnega lutkarja solista na Slovenskem.

Cveto Sever, ki se je rodil leta 1948 v Ljubljani, se je v svojem delu od samega začetka poigraval z deziluzionizmom in ves čas priznaval teatralnost. V predstavah se je gibal med vlogami interpreta, protiigralca in pripovedovalca, pri čemer je pogosto stremel k improvizaciji in vselej zavračal šablonsko ustvarjanje.

Čarobnost igre med lutko in lutkarjem
Njegove predstave so temeljile na igri med lutko in lutkarjem, kjer so se prepletale pripoved, gledališka in lutkovna igra z glasbo ter gibom. Kot lutkar solist je po Sloveniji odigral več kot 2.500 predstav.

Sever je bil v našem lutkarstvu kot solo igralec dolgo zelo samosvoj pojav, je v spominskem zapisu ob njegovi smrti zapisal direktor Lutkovnega gledališča Ljubljana (LGL) Uroš Korenčan.

Linhartova plaketa in Pengovova nagrada
Cveto Sever je prejel Linhartovo plaketo za izredne ustvarjalne in poustvarjalne dosežke na lutkovnem področju in Pengovovo nagrado za poseben prispevek slovenski lutkovni umetnosti.

Kot je še zapisal Korenčan, je Sever s svojim delom temeljno prispeval k razvoju lutkarstva pri nas, še pomembneje pa je, da je z enormnim obsegom nastopov po vsej Sloveniji očaral številne generacije otrok, ki v svojem srcu njegovo iskrivost nosijo naprej.

Cveto Sever se je poslovil v sredo v 71. letu starosti.

P. G.
Prijavi napako
Komentarji
madgerald
# 12.10.2018 ob 20:13
Velik Kranjčan. Lepo nam je mulcem, ki smo odraščali v osemdesetih, polepšal otroštvo. Kasneje sva pa še kšn pir spila skupaj.
Zoro27
# 12.10.2018 ob 17:37
Hvala za vse!
henodarling
# 12.10.2018 ob 19:21
Oral ledino, kot prvi poklicni lutkar in razveselil na tisoče otrok, tudi naše.

Hvala.
bruhnmici
# 13.10.2018 ob 06:47
Enkrat ga vprašam za pomoč pri projektu. Najprej je mislil, da se hecamo. Ko je videl, da se gre zares, je bil on motivator. Res predan svojemu poslanstvu. Hvala Cveto.
Axa
# 13.10.2018 ob 03:53
Tudi moje otroštvo je polepšal, ravno tako smo pozneje ob alkoholih debatirali po cele noči - morda celo posredni "krivec", da sem se pozneje poklicno ukvarjala s teatrom. Hvala.
Kazalo