Čelan pravi, da so vse obtožbe neutemeljene. Foto: MMC RTV SLO
Čelan pravi, da so vse obtožbe neutemeljene. Foto: MMC RTV SLO

Švicarski in nemški poslovnež sta se po besedah Kalchbrennerja, ki ima sicer slovensko-hrvaške korenine, za ovadbo odločila zaradi suma kaznivih dejanj oškodovanja upnikov, poslovne goljufije in goljufije na škodo EU-ja, zlorab uradnega položaja ali uradnih pravic, oškodovanja javnih sredstev, nevestnega dela v službi in jemanja podkupnine.

Vse to naj bi Čelan zagrešil v povezavi z gradnjo čistilne naprave, ki sicer na Ptuju deluje že leto dni - začelo se je leta 2007, vmes pa se je zapletlo zaradi propada glavnega izvajalca del Cestnega podjetja Maribor (CPM). Izvedbo tehnološkega dela je nato prevzelo Kalchbrennerjevo podjetje Tibora, za projektiranje pa je poskrbelo Hagerjevo podjetje Kuster+Hager.

Občina je nato za končanje projekta, čeprav je bilo pravno mnenje podjetja Preator naklonjeno temu, da posel dokončajo podizvajalci, najela družbo Elektrostudio. Predtem je za opravljeno delo neposredno plačevala Tibori, a je na začetku leta 2011 prenehala.

Kalchbrenner je danes zatrdil, da jim je ptujska občina ostala dolžna 880.000 evrov, Čelana pa obtožil tudi za krivo pričanje aprila letos na sodišču in poskusa podkupnine v vrednosti 150.000 evrov, ki naj bi jih ponudil Hagerju.
Čelan: Podkupnine ni bilo
Župan Čelan je na svoji novinarski konferenci zatrdil, da so trditve obeh poslovnežev zavajajoče in ponekod tudi neresnične. Občina z njunima podjetjema nikoli ni imela sklenjene nobene pogodbe, vse zapadle obveznosti do CPM-ja pa so izpolnili, je dejal.

"Ali je CPM, ki smo ga za vse izdane situacije v celoti poplačali, do omenjenih podjetij obveznosti poravnal, nam ni znano. Za ta morebitna neplačila ne moremo in ne smemo prevzemati nobenih obveznosti. Morebitno plačilo bi namreč predstavljalo finančni prekršek, saj bi za enako delo izvajalec prejel dvakratno plačilo," je zatrdil Čelan.

Ptujski župan je predložil tudi dopis Hagerjevega podjetja, iz katerega je po njegovem mnenju jasno razvidno, da Hager postavlja protizakonite pogoje, med temi naj bi bila tudi zahteva za doplačilo sicer že plačane projektne dokumentacije v znesku 150.000 evrov.

Mestna občina je tako po trditvah Čelana plačilo 150.000 evrov odklonila, saj zanj ni bilo pravne podlage in bi bilo nezakonito. "Trditve o domnevnem poskusu podkupovanja so tako v celoti neresnične," je še zatrdil Čelan.