Geza Erniša je v slavnostnem govoru poudaril pomen reformacije za Evropo in Slovenijo. Foto: TV Slovenija
Geza Erniša je v slavnostnem govoru poudaril pomen reformacije za Evropo in Slovenijo. Foto: TV Slovenija
Viktor Žakelj
Predsednik Slovenskega protestantskega društva Primož Trubar Viktor Žakelj je v svojem nagovoru dejal, da je bila reformacija zgodnji jedrni del slovenske narodne emancipacije. Foto: TV Slovenija
Primož Trubar
31. oktobra zaznamujemo rojstvo slovenskega knjižnega jezika, reformacija, ki se je začela v Nemčiji, pa je Slovencem dala prvo knjigo v maternem jeziku in prvo slovensko tiskano knjigo sploh - Katekizem, ki ga je leta 1550 dal natisniti Primož Trubar. Foto: BoBo

Poudaril je tudi, da so protestantski nauki aktualni še danes. "Iz vsakršnih političnih igric moramo izpustiti božje ime. Namesto da se zatekamo k religiozni magiji, bi se morali zateči k človeškemu razumu." Erniša je poudaril, da se moramo zateči k veri v dobro, ki pa mora biti res trdna. "Slovenci smo lahko ponosni, da je bila sestavni del te veličastne prenove tudi slovenska veja reformacije." Ta pa nas, tako Erniša, zavezuje k delu in prizadevanjem, kako povezati, a hkrati ne povzročati novih delitev in razpok.

Protestantski teolog Jean Kalvin je na vprašanje Kakšen je smisel in cilj našega življenja odgovoril, da je to spoznati Boga. "Vendar to spoznanje zavezuje. Spoznavati Boga pomeni namreč samouresničevati se v dobrem. In v to samouresničevanje moramo vključiti naše vsakdanje delo, ljubezen do bližnjega in daljnega, naš poklic in ne nazadnje moramo v naše medsebojne odnose, v vse to moramo vključiti predvsem toleranco, strpnost, sodelovanje," je dejal Erniša. Ob tem je ocenil, da pravo sožitje brez vsakršnega dvoma pomeni sožitje med ljudmi, kar nas zavezuje k odgovornemu življenju in ravnanju.

Eden največjih Slovencev
Zbrane je najprej nagovoril Viktor Žakelj, predsednik Slovenskega protestantskega društva (SPD) Primož Trubar. Društvo je po letu 2012, odkar osrednja proslava ni več na državni ravni, prevzelo organizacijo proslav. V svojem govoru je izpostavil, da je bil Primož Trubar eden največjih Slovencev, ki tudi nosi del zaslug, da je v Prekmurju vzklila slovenska beseda.

V svojem govoru pa se je dotaknil tudi združitve Prekmurja z matico, kjer so veliko pripomogli katoliški duhovniki, pred 25 leti pa je Slovenija postala samostojna, k čemur sta, tako Žakelj, veliko prispevala Milan Kučan in France Bučar. Prihodnost po Žakljevem mnenju prinaša potrebo po drugačni Evropi, v kateri moramo biti povezani in ohraniti socialno pravičnost.

Proslave sta se med drugimi udeležila predsednik republike Borut Pahor in minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan. Navzoč pa je bil tudi prvi predsednik samostojne Slovenije Milan Kučan.

Rojstvo slovenskega knjižnega jezika
31. oktober, dan reformacije, je v Sloveniji dela prost dan. Na ta dan zaznamujemo rojstvo slovenskega knjižnega jezika, reformacija, ki se je začela v Nemčiji, pa je Slovencem dala prvo knjigo v maternem jeziku in prvo slovensko tiskano knjigo sploh - Katekizem, ki ga je leta 1550 napisal Primož Trubar.

V Sloveniji je dan reformacije dela prost dan od leta 1992. Ker se osrednja prireditev oziroma proslava po odločitvi vlade iz leta 2012 zaradi varčevanja ne izvaja več na državni ravni, je njeno organizacijo prevzelo Slovensko protestantsko društvo Primož Trubar, ki jo namerava vsako leto pripraviti v drugem kraju.

Pester kulturni program
Scenarist in režiser tokratne prireditve je bil Vinko Möderndorfer, v kulturnem programu so nastopili mešani pevski zbor Štefana Kovača iz Murske Sobote pod vodstvom Tomija Bušinovskega ter recitatorji Renato Jenček, Jožef Ropoša, Ludvik Bagari, Darja Reichman, Irena Mihelič in Matjaž Gruden.

Proslava ob dnevu reformacije
Proslava ob dnevu reformacije