Sevniška Kopitarna spet posluje pozitivno. Foto: Goran Rovan
Sevniška Kopitarna spet posluje pozitivno. Foto: Goran Rovan
Računajo, da bodo letos izdelali 290 tisoč parov obutve. Foto: Goran Rovan
Marjan Kurnik, generalni direktor Kopitarne, pravi, da je njihov cilj 190 tisoč evrov dobička letno. Foto: Goran Rovan
Kopitarna Sevnica zadnja leta uspešna

V Sloveniji posluje zdaj le pet obutvenih tovarn, dve med njimi z večjimi težavami, tri pa za te čase kar dokaj uspešno. Mednje se je zdaj po uspešno izvedenem štiriletnem programu prestrukturiranja pridružila tudi sevniška Kopitarna. V njej se lahko pohvalijo, da so od leta 2009 svoje obveznosti do bank zmanjšali za 40 %, po dveh letih negativnega poslovanja pa so zadnji dve leti imeli tudi dobiček v tekočem poslovanju, lani ga je bilo nekaj manj kot 30 tisoč evrov, medtem ko so leta 2011 imeli kar za 220 tisoč evrov izgube.

Njeni lanski prodajni prihodki so znašali 7,16 milijona evrov. V letošnjem prvem četrtletju je Kopitarna prodala za 18 odstotkov več kot lani, zato upajo, da se bo to pozitivno gibanje nadaljevalo, in predvidevajo, da bodo letos ustvarili za 130 tisoč evrov dobička. Generalni direktor Kopitarne Marjan Kurnik je povedal, da načrtujejo približno osem milijonov evrov prihodkov, za okoli 400.000 evrov pa naj bi znižali znesek bančnih posojil. Njihov cilj, s katerim bodo zagotovo zadovoljni tudi njihovi lastniki, pa je dobiček za 180 do 200 tisoč evrov.

V sevniški Kopitarni že več kot sto let izdelujejo čevljarska kopita, podplate in napenjalce za čevlje, ki jih skoraj v celoti izvozijo. Izdelujejo pa tudi obutev za prosti čas in poklicno obutev za zdravstvene delavce, po kateri je vse več povpraševanja. Kopitarna približno 60 % svojih prihodkov ustvari s prodajo obutve. Polovica njihove izdelane obutve je namenjena pomladi, poletju in prostemu času. Drugo polovico pa predstavlja poklicna obutev za zdravstvene delavce, ki ustreza vsem evropskim merilom in s katero bi radi v prihodnjih letih prodrli širše na evropski trg. Izdelujejo kar 70 modelov te obutve. Prve količine te obutve so doslej prodali že v Nemčiji in na Češkem. Sicer pa naj bi letos v Kopitarni izdelali 190 tisoč parov obutve.

Število zaposlenih zmanjšali, proizvodnjo preselili
Zaradi stanja na trgu in cene dela so v Kopitarni leta 2009 začeli program prestrukturiranja in spremembe poslovnega modela. 90 % proizvodnje obutve so zato preselili v Vojvodino, v Zemunu pri Beogradu pa imajo lastno podjetje. Proizvodnja obutve v glavnini poteka pri dveh kooperantih.

Kopitarna je še pred štirimi leti redno zaposlovala 270 ljudi, zdaj v svoji skupini zaposluje nekaj manj kot 170 ljudi. V Sloveniji jih je zaposlenih 130, od teh 110 v Sevnici, 20 pa v njihovi slovenski prodajni mreži. Zaradi cenejše proizvodnje v Srbiji so bili prisiljeni doma odpustiti 140 delavcev, tako je zdaj v Sevnici od nekdanjih 250 zaposlenih le 110 ljudi.

V Kopitarni v prihodnje v sami tovarni ne predvidevajo novih zaposlitev, širili bodo zgolj svojo trgovsko mrežo v Sloveniji, na Hrvaškem in v Srbiji, ki zdaj šteje 28 prodajaln. Direktor Kurnik pojasnjuje: »Cilj v Sloveniji je 20, na Hrvaškem pa približno 15 svojih trgovin. Zato števila zaposlenih - razen zaposlitev v novo odprtih trgovinah - do leta 2016 ne načrtujemo.« Letos ima v načrtu odprtje dveh novih trgovin v Sloveniji in dveh na Hrvaškem. V Sloveniji jih imajo zdaj 15, na Hrvaškem 8 in še 5 v Srbiji. V glavnem so jih odprli v zadnjih dveh letih, pred tem pa so jih imeli v Sloveniji le pet.

Za MMC Goran Rovan

Kopitarna Sevnica zadnja leta uspešna