Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

V Zdravstvenem domu Sežana trenutno z razpisom iščejo medicinski sestri za pediatrično in referenčno ambulanto. Kandidatke, ki pridejo na razgovor, pa imajo svoje pogoje, pravi v. d. direktorja Katja Simunich Knežević. "Najraje bi imele samo jutranji urnik od sedmih do petnajstih, ne bi delale ob koncu tedna, ne bi delale nočnih izmen, ne bi nadomeščale v drugih ambulantah. So zahtevni ti novi, ki prihajajo."

Enako je z reševalci in tudi družinskimi zdravniki. V Sežani morajo družinski zdravniki med rednim delovnim časom izvajati tudi urgenco. "To je anomalija ZD-ja Sežana. Mladi zdravniki raje odhajajo tja, kjer jim tega ni treba."

Trenutno kadrovsko stisko v Sežani rešujejo z zdravniki iz tujine, a tudi te dobijo le s težavo. Nova specializantka družinske medicine je prišla iz Hrvaške in nanjo so morali zaradi izpita iz slovenščine čakati skoraj leto dni. Jeseni bodo zaposlili dva srbska zdravnika, če bosta do takrat uspešno opravila ta izpit. "Če pa ga ne bosta, bomo imeli stisko, veliko stisko, ker imamo kar nekaj zdravnikov, ki so že na meji za upokojitev."

V maju so zaprli ginekološko ambulanto, ker je ginekologinja odšla na porodniški dopust, nadomestnega zaposlenega pa niso dobili. Zdaj so ga vendarle našli, od julija naprej bo prisoten en dan v tednu.

Kadrovska stiska v ZD Sežana