Foto: Radio Capodistria
Foto: Radio Capodistria

Ob občinskem prazniku je bilo slovesno že v soboto pri spomeniku v Marezigah, kraju, kjer so leta 1921 domačini uprli fašističnemu nasilju. Dogajanje se je v nedeljo nadaljevalo v koprskem središču, kjer so se v okviru dogodka Koper na dlani predstavile krajevne skupnosti in turistična društva.

Priznanje koprske občine 15. maj, ki so jo na seji mestnega sveta podelili v dvorani sv. Frančiška Asiškega, je prejel Primož Krečič za vztrajnost pri pridobivanju ter umestitvi novih orgel v stolnico ter negovanje in bogatenje kulturne, zgodovinske in verske dediščine kraja. "Tudi turisti, ki prihajajo v mesto, obiščejo v stolnico, ki ima veliko za pokazati. Dobro bi bilo razmišljati, če lahko nekatere točke še bolj ovrednotimo. Vsak rad vidi, kar je v kraju pomembno. Delati moramo na kulturnem turizmu," je dejal za Radio Slovenija.

Pomembna je tudi urejena krajina – te si v Istri in koprski občini ne moremo predstavljati brez urejenih oljčnikov. Zaradi skrbi za razvoj oljkarske panoge je Društvo oljkarjev slovenske Istre prejelo priznanje z veliko plaketo. Društvo bo po besedah predsednika Elvina Klobasa svoj namen in cilje še naprej uresničevalo tako, da bo skrbelo za dvig strokovnega znanja članov, da bo organiziralo strokovna predavanja, praktične delavnice in organiziralo tradicionalne prireditve ter izdajalo glasilo Oljka in sodelovalo s strokovnimi službami s področja oljkarstva. "Prisluhniti moramo težavam oljkarjev ter predlagati ukrepe za razvoj panoge in izboljšanje kakovosti našega oljčnega olja," je dejal predsednik istrskih oljkarjev.

Koprska občina ima tudi novo častno občanko, to je postala Lucija Čok, ki je kot prva rektorica Univerze na Primorskem in jezikoslovka pustila pomemben pečat na vseh ravneh izobraževanja, znanosti in družbenega življenja, večjezičnosti in medkulturnosti.