Za ohranjanje delfinov v slovenskem morju. Foto: EPA
Za ohranjanje delfinov v slovenskem morju. Foto: EPA

Kot so navedli v društvu Morigenos, center predstavlja nov mejnik na področju izobraževanja in znanosti o morskih sesalcih pri nas. Vodja projekta Center o delfinih Krista Lokar je za STA povedala, da si v društvu želijo, da bo center predstavljal prostor, kjer bi na poljuden način lahko širši javnosti predstavili njihovo delo in znanstvene raziskave.

"S tem, ko poučujemo in ozaveščamo javnost o samih delfinih in njihovem ohranjanju, hkrati varujemo celoten morski ekosistem. Delfini so namreč bioindikatorji, kar pomeni, da lahko z njihovo prisotnostjo ocenjujemo, kakšno je stanje celotnega morskega ekosistema," je pojasnila.

Prostori centra, ki jih je omogočila Občina Piran, vključujejo razstavo, kjer so zbrane zanimivosti iz življenja delfinov, obenem pa podrobneje predstavlja tudi raziskovalno delo društva Morigenos. Razstavo dopolnjujejo interaktivni elementi, na primer poučna aplikacija, ki obiskovalcem omogoča, da izkusijo delo raziskovalcev delfinov, se seznanijo z njihovo opremo in nekaterimi raziskovalnimi metodami, ter zvočna soba, v kateri posnetki morja, plovil in oglašanja delfinov opominjajo na pomen zvoka v morskem okolju.

Realistični kip v naravni velikosti

V centru je tudi realistični kip delfina v naravni velikosti, ki je ustvarjen neposredno po podobi enega prvih identificiranih in najpogosteje opaženih delfinov v slovenskem morju, velike pliskavke. "Velika pliskavka je edina vrsta morskih sesalcev, ki stalno prebiva v našem morju, obiskovalci pa si bodo v našem centru tako lahko pobližje pogledali, kako je ta žival velika in kako je dejansko videti," je dejala.

V društvu Morigenos že 20 let dejavno preučujejo biologijo, ekologijo, vedenje in varstveni status delfinov v Tržaškem zalivu, kar je privedlo do več pomembnih znanstvenih dognanj. Po besedah predsednika in ustanovitelja društva Tilna Genova so poleg splošnih raziskav, pomembnih za lokalno, nacionalno in regijsko varstvo, prišli tudi do spoznanj, ki so postala znanstveno zanimiva na svetovni ravni. "Prvi v svetu smo na primer dokazali, da se lahko delfine prepoznava tudi po obraznih potezah," je dejal.

Za ohranjanje delfinov v slovenskem morju

Kljub obširnim raziskavam, ki so delfine ob slovenski obali postavile na zemljevid svetovne znanosti o morskih sesalcih, pa do zdaj v društvu niso imeli institucije, kjer bi se širša javnost lahko z njimi bolje spoznala. Upajo, da bodo s centrom obogatili izobraževalno-znanstveno krajino Pirana ter prispevali k razumevanju in ohranjanju delfinov in njihovega okolja v slovenskem morju in severnem Jadranu.

Projekt Center o delfinih je bil izbran na javnem pozivu za izbor operacij za uresničevanje ciljev strategije lokalnega razvoja LAS Istre v letu 2021. Operacijo sofinancirata Evropski sklad za regionalni razvoj in ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.