Primorje
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.3 od 12 glasov Ocenite to novico!
Več kot polovica družin, ki bi se preselile, jih je iz piranske občine, torej iz treh zaslekov na levem bregu Dragonje, ostali so z območja upravnih enot Metlika in Ljutomer. Foto: BoBo
VIDEO
Hrvaška vztraja in zavrač...

Dodaj v

Po arbitraži: prve odškodnine družinam, ki se želijo preseliti

Ribiči čakajo na junij
17. april 2018 ob 07:29
Koper - MMC RTV SLO, Radio Koper

Država bo do četrtka nakazala prve odškodnine lastnikom nepremičnin, ki so se po odločitvi arbitražnega sodišča odločili za selitev v Slovenijo. Do zdaj so upravne enote prejele 24 vlog. Geodetska uprava do dokončanega postopka demarkacije še ne bo spreminjala hišnih številk.

Do začetka aprila se je na upravnih enotah oglasilo 25 družin, ki so se zanimale za selitev z po novem hrvaškega ozemlja v Slovenijo. Več kot polovica jih je iz piranske občine, torej iz treh zaselkov na levem bregu Dragonje, drugi so z območja upravnih enot Metlika in Ljutomer.

Tri leta časa za nov dom
Tri vloge so že pravnomočne, dvema bodo odškodnine nakazali do četrtka. Prejemniki bodo imeli tri leta časa, da v Sloveniji uredijo novo nepremičnino, obstoječa, torej na Hrvaškem, bo ostala njihova. Ministrstvo za finance je za selitev zagotovilo dober milijon evrov.

Geodetska uprava bo za zdaj obdržala zdajšnje stanje hišnih številk. Dokler ne bo končan postopek demarkacije, se zaradi novih meja, ki jih je določilo arbitražno sodišče, nič ne spreminja. Ko bo demarkacija določila, da je neko ozemlje po novem na hrvaškem ozemlju, bo Hrvaška objektom na tem ozemlju določila in izdala hrvaške hišne številke, pojasnjujejo na Uradu vlade za komuniciranje. Kdaj bo to v praksi, ni mogoče napovedati.

Ribiči čakajo na junij
Ribiči, ki zaradi razmer v Piranskem zalivu ne morejo in ne želijo loviti, pa čakajo na junij. Po šestih mesecih bodo namreč lahko podali prve vloge za nadomestilo zaradi izpada dohodka in škode, ki jim je povzročena. Zlatko Novogradec, ki se v teh dneh ukvarja predvsem s pripravo mrež na novo ribolovno sezono, pravi, da si od tega ne obeta veliko.

Tjaša Škamperle, Radio Koper
Prijavi napako
Komentarji
amigo
# 17.04.2018 ob 07:42
Ta vlada dela samo škodo. Arbitražni sporazum se ne more uveljaviti enostransko. Zakaj razmetavajo denar za takšne neumnosti.

Ko bo demarkacija določila, da je neko ozemlje po novem na hrvaškem ozemlju, bo Hrvaška objektom na tem ozemlju določila in izdala hrvaške hišne številke, pojasnjujejo na Uradu vlade za komuniciranje. Kdaj bo to v praksi, ni mogoče napovedati.

Ogromen uspeh Slovenije. Zaselki, ki nikoli niso imeli hrvaških hišnih številk bodo dobili hrvaške hišne številke. "Pravna podlaga" je odločitev komunistov iz leta 1955. Čudno da te "pravične rešitve" niso uveljavili 60 let.
samogledam
# 17.04.2018 ob 08:30
je pa situacija AS tragikomična s strani Hrvaške...njihove trditve, da so oškodovani, mejijo na zmedenost politikov, ki ne znajo brat zemljevida in se smešijo pred svetom.
Miša
# 17.04.2018 ob 08:16
Scenarij: Slovenija bo podarila gozdove in drugo zemljo, ki po arbitraži pripada Hrvatom, oni pa NE bodo vrnili nič Sloveniji, pa bomo že spet 2x oškodovani. Našim politikom ne zaupam, še najmanj pa Erjavcu.
PomisliSe1x
# 17.04.2018 ob 09:21
neverjetno!

Torej Slovenci se bodo odselili s podrocij, ki po arbitrazi pripadajo Hrvaski
medtem, ko Hrvati ne bodo priznali morja, ki pripada Sloveniji

pa dobro so nas nadmudrili ni kaj!
izo
# 17.04.2018 ob 08:32
čisto eno tehnično:

kako veste, kje je slovenija, dokler to ni dvostransko potrjeno? vprašanje je seveda pogovorno, vsi vemo, da je arbitraža to odločila, pa vendar. da ne bomo na koncu spet kakšne dvojne odškodnine colali ipd, kakor je bilo to pri izbrisanih, pa še kje.
sintaksa
# 17.04.2018 ob 12:11
super rešitev. Tako rešitev bi pričakoval na Norveškem ali Danskem, tukaj pa ljudem takoj zadiši po špekulacijah...

"Aha... dobili so dve nepremičnini, eno lahko oddajajo, živijo pa v državi, ki je cenejša za življenje."

Zato tudi nismo (niti ne bomo) druga Švica ampak navadna balkanska greznica polna prizadetih osebkov.
Homer.
# 17.04.2018 ob 09:44
Dober busines
Nova + stara hiša + dohodek od oddaje.
Na koncu ostaneš na hrvaški strani, ker so življenjski stroški nižji, oddajaš pa novo hišo v Sloveniji

Kaj takega se lahko domisli le butasta država!
samogledam
# 17.04.2018 ob 08:24
Odločitev je morda malo preuranjena, sicer pa pričakujem, da se izseljena hiša poruši v kolikor lastnik prejme nadomestno. Da ne bo špekulacij in nepotrebnih dvomov o poštenosti ljudi.
m72
# 17.04.2018 ob 14:08
@Homer
"Dober busines
Nova + stara hiša + dohodek od oddaje.
Na koncu ostaneš na hrvaški strani, ker so življenjski stroški nižji, oddajaš pa novo hišo v Sloveniji"


In počakaš, da še ta postane hrvaška :-)

Že drnovšek je kroatom poklonil 4 zaselke na levi strani Dragonje, bavčar in prištinski pa sta sodelovala pri "začasni" prestavitvi mejnega prehoda s hriba na Dragonjo.
Res smo imeli jako sposobno posadko. Poleg naštetih še recimo štorastega rupla in Rudolfovega študenta pogačnika, ki je bil svetovalec ausministeriuma za 9600 bruto na mesec. Tudžman jih je vse scat peljal. Ker niso imeli pojma...

Odličen prikaz zgodovine Istre je tukaj.
B in .
# 17.04.2018 ob 11:03
je pa situacija AS tragikomična s strani Hrvaške...njihove trditve, da so oškodovani, mejijo na zmedenost politikov, ki ne znajo brat zemljevida in se smešijo pred svetom.

Prodajajo nam muda za bubrege. Oni dobro vejo, kaj delajo.
Mi res nismo zreli za svojo državo: brezmejna naivnost, neodgovornost, korupcija, egoizem, anarho - kapitalizem ... Nič čudnega, da jo nismo imeli prej.
kotzi
# 17.04.2018 ob 09:37
zakaj pa odskodnine..a nismo zmagal v arbitraži..ne razumem..selit se moriji..le zakaj...
zzob
# 17.04.2018 ob 08:53
Ne vem če bi se odločil za slovenijo,kar se zanje čase dogaja pri nas se mi zdi da je treba fajn razmislit

Saj na Hrvaškem ni nič bolje.
DrMatilda
# 17.04.2018 ob 08:12
Na, zdaj so pa še ribiči nehali lovit ribe. Ampak ribe še vedno plavajo v morju, za njih ni nobene politike in meje v vodah.
Ljudje od nekdaj lovimo ribe. Če se ne moti, v morju sploh ni prepovedano, mogoče je kakšna kvota, ki je turist ne sme preseči, vendar si lahko načelno vsakdo potegne užitno hrano iz ogromnega morja. Ni treba biti nič kmet, ker za morje pač nihče ne skrbi, je ena taka divjina,do katere ima sleherni človek na svetu enako pravico.
Ne razumem kakšna nadomestila se omenja, saj niso kmetje. Verjetno imajo registrirano neko dejavnost, ki je zaradi enostranske odločitve naše države tam ne morejo več izvajati, drugega morja pa nimamo več ali kaj hočejo povedati. Bo pa kdo drug lovil, hoteli in restavracije vendar morejo dobiti sveži dnevni ulov, za svoje razvajenje, petične stranke. Riba se hitro usmrdi tudi če je zamrznjena, dobi drugačen okus in je enostavno ne morejo več prodajati po isti ceno kot tisto, ki je bila ulovljena in očiščena pred nekaj urami. Dejansko se splača ribarit ekskluzivno za gostinsko mrežo na obali, a kaj, ko so hotele prodali hrvatom že prej, ko sta se Janša in Pahor trudila za izboljšanje odnosov z agresivnimi sosedi. Hrvaški hotelirji pa lahko dobijo svež ulov tudi od svojih ribičev, če že ne od pravih hrvatov, pa vsaj od primorcev,ki so po rodu njihovi.
Guinness
# 17.04.2018 ob 08:05
zdaj se sprašujejo.....ali gredo na bolje ali na slabše?!
bodo videli.....po volitvah.


Na bolje gredo v vsakem primeru, vseeno kaj izvolimo.
DrMatilda
# 17.04.2018 ob 08:02
Žalostno, imamo vojsko,policijo in razne tajne službe, pa smo doživeli dan, ko morajo Slovenci spet bežati iz svojih domov, pred ustaškim agresorjem in okupatorjem, nenazadnje pred domačimi izdajalci in teroristi.
Ker tam ni bila nikoli nobena hrvaška država, to je bila od nekdaj Slovenija. Ampak to zgleda ni več pomembno, saj jih ne preganjajo hrvati, ki še sami ne morejo verjetni, da jim res še pomagajo, iz domov jih preganjajo Slovenski parlament in pravosodje, na čelu s predsednikom dražve.
janezi
# 17.04.2018 ob 20:09
kar naslajajte se,pač niso to sirci ali pa Palestinci.So samo naši,mene žalosti da morajo se umikat na svoje s svojega.
Isao
# 17.04.2018 ob 16:11
Prava poteza bi bila, da bi simbolične nagrade dali tistim, ki ostanejo tam kjer so.
kotzi
# 17.04.2018 ob 14:42
pa bodo spet hrvatje blizje italiji in avstriji....
m72
# 17.04.2018 ob 14:17
@B in.
"Prodajajo nam muda za bubrege. Oni dobro vejo, kaj delajo.
Mi res nismo zreli za svojo državo: brezmejna naivnost, neodgovornost, korupcija, egoizem, anarho - kapitalizem ... Nič čudnega, da jo nismo imeli prej."


Žal se moram strinjati. Slovenija je postala kloaka.
B in .
# 17.04.2018 ob 10:52
A takšen je rezultat arbitraže?

Slovenija bo izgubila, kar je izgubla z arbitražo, Hrvati pa bodo ohranili prejšnje stanje?

Lep uspeh Pahorja in kompanije. Pa kaj se ti grejo?
cabbage
# 17.04.2018 ob 09:58
Kakšna ironija. Slovenija plačuje svojim državljanom, da zapustijo slovensko zemljo, objekete in ozemlje pa bo Hrvaška dobila zastonj, morja pa ne bo dala. #kiks
timdea
# 18.04.2018 ob 22:39
s
janezi
# 17.04.2018 ob 20:19
pa bodo spet hrvatje blizje italiji in avstriji....
postajamo podalpski hrvati.
firtoh
# 17.04.2018 ob 16:59
Upam,da odškodnine niso takšne kot tiste za žico ob meji.Za 1/2 ha in uničenih 50 trsov in dve češnje=54 evrov
garmond
# 17.04.2018 ob 13:49
Škoda da nimam tam hiše, bi se mi zelo izplačalo.
Se grem stavit, da nobeden ne bi pristal na selitev, če ne bi poleg odškodnine lahko zadržall še svojo hišo. Kot se ponavadi temu reče, sekira jim je v med padla.
Včeraj sem gledal po dnevniku kako so si dolenjski kmetje zidanice kar prezidali v hiše, ali jih celo prizidali k svojim osnovnim hišam. Seveda na črno. Zdaj jim pa občinarji ponižno ponujajo legaliziranje teh črnogradenj, nekateri so jih že uspeli legalizirat. Bog ne daj, da bi tem kmetom kdo upal kaj reči ali jim celo te črne gradnje podreti. Potem pa samo Rome vidijo...
Kaj še bomo vse doživeli v tej državi...
Kolupaila
# 17.04.2018 ob 12:55
Odškodnine naj plačajo vladajoči SD, Zares, LDS in DeSUS 2008-2011, oni so postavili usodo teh ljudi na kocko, naj še odgovarjajo iz lastnih žepov. Erjavec in agenta Sekolec in Drenikova.
Drncl
# 17.04.2018 ob 08:27
Ta arbitraža je spet čista kraja. Koliko Hrvatov se mora iz Slovenije preseliti na Hrvaško? Nič. Slovencev pa je spet en kup ostalo preko t.i. meje...
nikagaja
# 17.04.2018 ob 07:59
a se niso mogli s hrvasko tako zment, da slovenci ostanejo pod slovenijo, hrvati na nasi strani pa bi ostali pod hrvasko. hrvati - po pisanju v casopisu - namrec naj ne bi zeleli ostati pod slovenijo.
zapravico
# 17.04.2018 ob 08:04
Ne vem če bi se odločil za slovenijo,kar se zanje čase dogaja pri nas se mi zdi da je treba fajn razmislit
Mitemu
# 17.04.2018 ob 07:53
...Hiše za mejo :-)
Mitemu
# 17.04.2018 ob 07:52
Prejemniki bodo imeli tri leta časa, da v Sloveniji uredijo novo nepremičnino, obstoječa, torej na Hrvaškem, bo ostala njihova.
...Hiše za maje v bližini morja se dobro prodajajo za kakšen vikend, dober posel bo tole :-). Zakaj obstoječe ne prevzame država in jo ona proda?
aba
# 17.04.2018 ob 07:45
zdaj se sprašujejo.....ali gredo na bolje ali na slabše?!
bodo videli.....po volitvah.
mag.lepi
# 17.04.2018 ob 07:38
hahahha dobro so pokasirali... lep denar, nepremičnina jim ostane, arbitraža pa itak ni veljavna, nimaš kaj dober biznis
Kazalo