Evropska unija
Karl Erjavec
Na vprašanje, ali se bo Hrvaška srečanja v Bruslju 2. maja udeležila, je Erjavec odgovoril, da bi bila neudeležba Hrvaške klofuta za Evropsko komisijo. Foto: BoBo
Arbitraža, Slovenija, Hrvaška
Bije se diplomatska bitka. Foto: BoBo
VIDEO
Hrvaška in Slovenija naj...
VIDEO
Slovenija in Hrvaška 2. m...

Dodaj v

Erjavec: Srečanje v Bruslju bo poskus, da se Hrvaško prepriča o spoštovanju arbitraže

Na sestanek 2. maja sta povabljeni obe vpleteni strani
10. april 2018 ob 13:14,
zadnji poseg: 10. april 2018 ob 16:38
Bruselj - MMC RTV SLO, STA

Zunanji minister Karl Erjavec, ki opravlja tekoče posle, pravi, da Slovenija predlog Evropske komisije za ustno obravnavo glede arbitraže v Bruslju 2. maja razume kot poskus, da se prepriča Hrvaško o spoštovanju razsodbe arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško.

Erjavec je pojasnil, da namerava Evropska komisija na sestanek povabiti tako hrvaško kot slovensko stran, ni pa še znano, na kakšni ravni bo to.

Morda bo to na ravni strokovnjakov ali na ravni podpredsednika Fransa Timmermansa ali predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja, je dejal Erjavec in izrazil dvom, da bo to na ravni predsednika Evropske komisije. Dodal je še, da se bo osebno udeležil tega sestanka, če bo na ravni podpredsednika. V vsakem primeru se bo Slovenija sestanka udeležila, je še zagotovil.

Erjavec tudi pričakuje, da bodo na sestanku v Bruslju govorili, kako doseči spoštovanje arbitražne razsodbe, zlasti od Hrvaške, in njeno uresničevanje. Presodil je, da gre za poskus, da se prepriča Hrvaško o spoštovanju arbitražne razsodbe, ker je to tudi stališče Evropske komisije.

"Kar koli drugega bi se zgodilo, bi bilo zame presenečenje," je še dejal vodja slovenske diplomacije in dodal, da se Slovenija ne more pogovarjati o sami veljavnosti arbitražne razsodbe.

Dejal je tudi, da je pravna procedura, ki jo je v povezavi s spoštovanjem arbitražne razsodbe sprožila Slovenija, spodbudila Evropsko komisijo, "da se bolj konkretno začne ukvarjati s to zadevo".

Na vprašanje, ali se bo Hrvaška srečanja v Bruslju 2. maja udeležila, je Erjavec odgovoril, da bi bila neudeležba Hrvaške klofuta za Evropsko komisijo.

Komisija ima instrumente, da Hrvaško prepriča o spoštovanju zavez
Glede možnosti, da bi Evropska komisija skupaj s Slovenijo šla v tožbo proti Hrvaški v povezavi z arbitražno razsodbo, je zunanji minister menil, da za to ni potrebe. Evropska komisija ima po njegovih besedah instrumente, da Hrvaško prepriča o spoštovanju zavez in vladavine prava in ne vidi posebnih razlogov, zakaj bi morala Evropska komisija stopiti skupaj s Slovenijo, ko gre za tožbo pred Sodiščem EU-ja v Luksemburgu.

Evropska komisija, zlasti Juncker, tega ne jemlje vedno kot pravno, ampak jo včasih razume kot politično zadevo. Gotovo ima vpliv na celoten postopek, da tako Junker kot hrvaški premier Andrej Plenković prihajata iz iste politične skupine, je še dejal slovenski zunanji minister.

Ponovil je, da če Evropska komisija ne bo ukrepala, bo Slovenija sama nadaljevala pravno proceduro. Glede vložitve slovenske tožbe je še povedal, da je slovenska vlada na zadnji seji s posebnimi pooblastili sprejela vse potrebne sklepe.

Strani bosta lahko predstavili svoja opažanja
Evropska komisija, ki je predlagala ustno obravnavo v povezavi s slovenskim pismom glede tožbe proti Hrvaški zaradi nespoštovanja arbitražne razsodbe o meji med državama za 2. maj, bo "priložnost za strani, da predstavita svoja opažanja, kot je predvideno v sklopu 259. člena". Ponovili so, da je Evropska komisija pripravljena posredovati.

Predlagani datum 2. maj, ko naj bi prišli slovenska in hrvaška delegacija v Bruselj predstavit svoja stališča, je komisija po neuradnih informacijah pred nekaj dnevi pisno sporočila obema stranema.

Obenem naj bi komisija Hrvaško pozvala, naj do 17. aprila pošlje pisni odziv na slovensko pismo, ki je bilo komisiji posredovano 16. marca v okviru 259. člena Lizbonske pogodbe.

Al. Ma., Sa. J.
Prijavi napako
Komentarji
riko123
# 10.04.2018 ob 13:29
Kaka obravnava ?
Saj je vse določeno , samo spoštovat je treba .
Druga Švica
# 10.04.2018 ob 13:27
Vladavina prava je v EU mrtva.
henrik.r
# 10.04.2018 ob 13:34
Joj, naši so pa glih na Cresu takrat... a lahko en teden kasneje?
Laki
# 10.04.2018 ob 13:27
Komisija je na strani Hrvaške. 2. maja je v Sloveniji dela prost dan!
Drncl
# 10.04.2018 ob 13:49
Ustna obravnava t.i. pravnomočne odločbe. Smeh in jok je ta EU.
PomisliSe1x
# 10.04.2018 ob 13:37
namesto, da bi EU avtomaticno zahtevala od Hrvaske spostovanje odlocitve mednarodnega arbitraznega sodica

se gre tukaj za neko debato, izpodbijanje, relativiziranje, politiziranje kjer bodo nestrokovnjaki EU komisije pod vprasanje ze tako kompromisno resitev arbitraznega sodisca in jo prevesilo se bolj v prid Hrvaske...

ocitno je EU parlament=>komisija podvrzena lobiranju

kot nam je pokazal ze Thaler

kaksna je dolgorocna korist od EU?
ali je resnicno korist?

menjava lastnega prebivalstva, iznicenje nacionalnih drzav, delovanje v prid enim proti drugim, glede na to kaj katera ponudi vodilnim v EU...
Bivši uporabnik
# 10.04.2018 ob 13:53
Sodba je padla! Kaj jim ni jasno? A to pomeni, da Bruselj ne priznava mednarodnega evropskega sodišča??
kurkuma
# 10.04.2018 ob 13:50
Bruselj predlaga 2. maja ustno obravnavo v povezavi z arbitražo

Ustno obravnavo glede česa, glede kakšne arbitraže ? Arbitraže ni več. Problem je nespoštovanje AS in posledično kršenje mednarodnega prava in ne arbitraža.

Že v samem štartu se lotevajo problema, ki ga ni več, saj je bil s sodbo rešen.
pazi_mina
# 10.04.2018 ob 13:28
no zdej vemo, kaj bo glavna tema predvolilne tekma
pan
# 10.04.2018 ob 13:32
Aha,,,,zdaj sledi hrvaška pritožba na ustno obravnavo in potem slovenski "protiukrep" - pritožba na pritožbo.....in tako naprej v nedogled.
Vse skupaj bo trajalo do leta 2067, ko bo ZDB (Združene države Balkana) ukinil vse meje na teh prostorih in bo bolgarski Plovdiv točno toliko slovenski, kot bo Blejski otok (s cerkvico vred) grški!
Pa mirna Bosna.....in okolica Preševa!
kurkuma
# 10.04.2018 ob 13:56
Tudi Bruselj se očitno dela norce iz njihovih institucij in Slovenije.

Arbitraža je bila s sodbo zaključena - oni bi še naprej govorili o arbitraži ?

Problem je kršenje mednarodnega prava s strani sosede in neupoštevanje sodbe AS in ne arbitraža. Potem, pa politiki izpostavljajo problem vedno večjega evroskeptizma ? Zares čudno...
roka1
# 10.04.2018 ob 13:59
Sem bolj optimist kot nekateri. Gre za obravnavo naše pritožbe, ne pa arbitraže. Komisija bi lahko pritožbo tudi ignorirala ali zavrnila. Mislim, da so celo dolžni obe strani zaslišati.
RYAN
# 10.04.2018 ob 14:08
no 3.maja pa začnemo s kontrolo na mejah kot to počne avstrija
kralj matjaž
# 10.04.2018 ob 13:42
2. maj je dela prost dan, ne bo šlo
Homer.
# 10.04.2018 ob 14:02
Podobno zgodbicam Alan Forda......:
"Komisija za gubljenje vremena"
(komisija za zgubo časa)
webman
# 10.04.2018 ob 13:49
No, pa nas bodo uradno še oralno...
muser
# 10.04.2018 ob 13:48
Sej ni panike. Če hrvati ne bodo spoštovali še tega, bojo ostale članice v znak solidarnosti s Slovenijo odpoklicale svoje diplomate. Pa to.
Springbok
# 10.04.2018 ob 15:39
Res ne razumem vznemirjenja in nezadovoljstva komentatirjev nad ravnanjem Bruslja. Slovenija želi tožiti Hrvaško pred Sodiščem EU. Država, ki želi tožiti drugo državo članico mora pred tem skozi postopek po členu 259 Pogodbe o delovanju EU. Ta predvideva predhodni postopek pri Komisiji, ki lahko poda svoje mnenje.

Pri tem je čisto vseeno, kaj je predmet spora, arbitražna odločba, emisije iz sosednje države, carine. Vseenoje tudi, ali je predmet spora Komisiji znan. Komisija postopa po svojem internem poslovniku, ki predvideva, da sr lahko obe stranki spora izrečeta o predmetu spora. Et audiatur altera pars.

Ker je EU skupnost, ki temelji na vladavini prava, Komisija pač spoštuje svoja postopkovna pravila. Niso si jih izmislili posebej zaradi nas.

In 02.05. je v ustanovah EU delovni dan. Je pa res, da bodo mnogi eurokrati na dopustu teden kasneje (dan Evrope in Vnebohod sta dela prosta dneva).
roka1
# 10.04.2018 ob 14:03
Tudi to, da na portalu HRTV te novice še ni, je dober znak.
joze153
# 10.04.2018 ob 13:50
Hrvatje se požvižgajo na tole,spet smo jih dobil po tazadnji.
Bivši uporabnik
# 10.04.2018 ob 16:59
Erjavec gobezdalo mora vse pokvariti še preden se začne.

Res pravi diplomat, ki razume pomen pojma “tiha diplomacija”.

Njegovo glasno ugibanje o namenu sestanka in njegovih udeležencih je patetično, pomeni le, da ga nihče v Komisiji ne jemlje resno.
vranek
# 10.04.2018 ob 14:07
Kje boste dopustovali? Mi vsi smo Slovenija, mi vsi mamo tako sosedo, pa karkoli si vi domisljate da on, ku vas odira za prasni apartma, pa ni tak. Je. Je En, ki na osebni ravni proba odirat vas. Na drzavni pa vse nas! So nas nevredni sosedje. Neposteni do amena.
DrKult
# 10.04.2018 ob 15:47
Springbok - točno to. Ampak komentator na MMCju ne bi bil to, kar je, če ne bi bil pametnjakovič v zvezi z vsako zadevo. Karkoli se že pač zgodi, je treba okriviti Evropsko Komisijo al pa kaj drugega v EU.
Kolupaila
# 10.04.2018 ob 14:13
Prosim, če mi eden lahko razloži zakaj se Slovenija na vse načine trudi uveljaviti "sporazum", ki je njej in njenim državljanom evidentno v škodo in ji jemlje nekaj, kar je v zgodovini nedvomno že imela?

Slovenija po uveljavitvi tega sporazuma nima več tertorialnega dostopa;stika z odprtim morjem, dokončno izgublja zaselke na drugi strani Dragonje, Mline, Škodeline..., izgubili smo Trdinov vrh, ogromno Slovencev je ostalo na Hrvaškem, dokončno smo izgubili 1/4 Piranskega zaliva, mi pa se na vse pretege trudimo, da bi sprejeli bistveno ampak resnično bistveno slabši sporazum za nas kot je bil sporazum Drnovšek;Rupel- Račan;Picula?
anomiselu
# 10.04.2018 ob 14:08
Pa se je spet začela komedija zmešnjav.
fago
# 10.04.2018 ob 13:49
Kaj če bi nas nehali dražit s tem Piranskim zalivom.
Don Redshield
# 10.04.2018 ob 17:09
Karl Erjavec bo za poslanca kandidiral v Tržiču. Upam da spuši. Zakaj je Erjavec najbolj glasen proti Hrvatom? Zato ker je on zgobezdal tisto na kar so nas Hrvati ujeli. Drenikova in Sekolec sta bila Erjavčev fevd.
yowie
# 10.04.2018 ob 14:56
@Kolupaila
Razumem tvoj pogled, ampak dajmo že enkrat rešit to stvar in zaključit s tem, tudi če smo pri tem nekaj "izgubili". Mislim, da je več izgubljamo vsak dan, ko ta stvar ni zaključena...
Henrik
# 10.04.2018 ob 14:55
Mi ne moremo drugega maja, ker so še vsi naši politiki na morju na Hrvaškem.
DrKult
# 10.04.2018 ob 18:17
Homer, gajbo kupi kar zase, jaz je ne rabim.
Poleg tega je popolnoma brezpredmetno, kje bo zadeva drugo leto. Poanta je, da obsojaš EK za vsepovprek. To je postal že nacionalni šport. Zganjate ga pa ljudje, ki o EU nimate pojma.
Ko se ne vmesavajo v Spanijo, so diktatorji, ko se vmesujejo na Poljskem, so pa federativni birokrati.
Nisi jasnoviden, zaenkrat poteka vse v skladu s predvideno proceduro. Pojdi na hrvaske portale in videl bos, da so isti jasnovidci kot ti tudi Hrvati, s tem da oni EK obtozujejo tega, da se vmesuje. Oboji ste prepričani v pogubo lastne države in oboji z različnih zornih kotov kritizirate komisijo. To je pac ta evroskepticizem. V Britaniji je tako omejeno razmišljanje in manko izobrazbe povzročil Brexit.
DrKult
# 10.04.2018 ob 16:32
Homer.
Evo, ti si čisto tipičen primerek tega, kar jaz opisujem.
1. Ne razumeš razlike med tem, da nekdo "zavlačuje" in tem, da je taka predvidena procedura.
Evropska Komisija MORA postopati na način, ki je predviden za primere, ko se ena država članica pritoži nad drugo in želi posredovanje komisije. Ti postopki so namenjeni točno temu, da nobena država članica nikoli ne more očitati, da je bila zapostavljena. Ko imaš organizacijo, ki povezuje 28 držav, so tovrstne procedure NEOBHODNE, ker čim se enkrat ne "zavlačuje" kot temu rečeš ti, oziroma sledi proceduri, kot temu rečem jaz, nastopi kaos v vseh primerih, ki bodo naslovljeni na Komisijo za tem.
2. Imaš nadnaravne sposobnosti napovedovanja prihodnosti, ki so povsem po naključju v popolnem skladju s tvojo antievropsko agendo, katero zastopaš in predstaviš v svoji drugi napovedi, da bo EU propadla.

Za take kot si ti, ni nikoli in nikdar nič okej. Ti boš samo gundžal. Hudobna hudobna EU, vedno samo štalo dela, pa nima veze, kaj nardi.
Se vtikuje v državo? Ni vredu, si jemljejo preveč pristojnosti
Se ne vtikuje v Katalonijo, ker je to stvar notranje politike Španije in DEJANSKO ni v njeni pristojnosti nič drugega kot to, da prosi za strpnost? Spet ni vredu, podpirajo diktature, bla bla bla

Eno in isto, pod čisto vsako temo povezano z EU.
DrKult
# 10.04.2018 ob 15:28
roka1: "Sem bolj optimist kot nekateri. Gre za obravnavo naše pritožbe, ne pa arbitraže. Komisija bi lahko pritožbo tudi ignorirala ali zavrnila. Mislim, da so celo dolžni obe strani zaslišati."

Dobrodošel v Sloveniji, sicer pa tudi na hrvaških portalih med komentarji ni nič drugače. Vsakič, ko se bencin podraži, zasmetijo komentarje s kritikami, ko se poceni, pa s slavnim stavkom "ta teden 3 cente dol, čez dva pa 5 centov gor."

In ja, imaš popolnoma prav. Gre za obravnavo naše pritožbe. Naša vlada je dosegla do te točke največ, kar je lahko. Komisija se lahko odloči pritožbo obravnavati, ali pa jo ignorirati in prepustiti zadevo direktno sodišču. V kolikor gre za pritožbo ene članice proti drugi, je standardni protokol v prvi točki organiziran skupni sestanek, na katerem se izrečeta obe sprti državi. Tako je bilo tudi v vseh ostalih primerih, ko je 1 članica EU vložila pritožbo proti početju druge članice.
cairns
# 10.04.2018 ob 15:06
Bruselj predlaga 2. maja ustno obravnavo v povezavi z arbitražo.Obenem naj bi komisija Hrvaško pozvala, naj do 17. aprila pošlje pisni odziv na slovensko pismo, ki je bilo komisiji posredovano 16. marca v okviru 259. člena Lizbonske pogodbe.

Zanimivo hebanje Slovenije v mali mozak.

EK točno ve kaj si o arbitraži misli Hrvaška. Takšna ustna obravnava je samo zavlačevanje. Hrvaška se obravnave NE bo udeležila in NE bo poslala odzivnega pisma.
jakosol
# 10.04.2018 ob 14:02
A bo komisija predlagala naj vsaka stran na A4 list nariše svoje zahteve/želje?
Bivši uporabnik
# 11.04.2018 ob 14:58
aha, zdej pa bo. dream team rjavc, cmera in barbika.
DrKult
# 10.04.2018 ob 19:03
Gesan - še en, ki bi po balkansko in ne razume, da je razgovor DEL PREDPISANE PROCEDURE.
Homer.
# 10.04.2018 ob 17:48
A zdaj pa je Erjavec kriv?!
Česa pa?
25kur
# 10.04.2018 ob 15:59
joj komisija tile so večji kekci od bivše juge in bg
GORILA
# 10.04.2018 ob 15:16
...ne bo šlo, takrat je pri nas praznik!
svatne
# 10.04.2018 ob 15:08
Za začetek mora Bruselj prebrati razsodbo. Navedba v točki 34, da sta se RS in RH osamosvojili hkrati, je neresnična. RS se je osamosvojila dne 26.6.1991, RH pa 8.10.1991. Zato (in še iz številnih drugih razlogov) je razsodba popolnem nasprotju z dejanskim stanjem stvari in nična - vredna manj, kot papir, na kateri je napisana.
samogledam
# 11.04.2018 ob 06:05
Mislim da bo Hrvaška Vlada ignorirala srečanje ! in za to sta odgovorna kar visoka uradnika RSlovenije kot telefonska izdajalca naroda ! Zakaj za njiju ni sodnega postopka ?
nevem
# 10.04.2018 ob 17:59
S svojim ropotanjem in gruljenjem je zabluzil že mnogo stvari... in bo najverjetneje tudi tole.
andrej2004
# 10.04.2018 ob 17:21
Če se niste dogovoril v štirih letih, se tudi sedaj ne boste. Erjavec pač ne more dajat več kakor daje. Torej NIČ. Že kar nekej vlad in ministersev je dal skoz. Itak on vodi politiko, ker je v vsaki vladi. Dost je bilo.
godzila
# 10.04.2018 ob 13:46
To je teba takoj zaustaviti, ker naša tožba pomeni novo pravno dejstvo.
Pozabimo arbitražo, hrvati bi radi mejo z Italijo, ampak najprej morajo legalizirati ustaško okupacijo, kar bi se zgodilo s slovensko tožbo, ki dejansko pomeni, da se tudi mi strinjamo z okupacijo, le o podrobnostih bi se radi še dogovorili.
Eska
# 16.04.2018 ob 21:47
Prosjačenje, ki ga bomo še drago doplačali?
runcajz
# 16.04.2018 ob 16:42
Erjavec tudi pričakuje, da bodo na sestanku v Bruslju govorili, kako doseči spoštovanje arbitražne razsodbe, zlasti od Hrvaške, in njeno uresničevanje. Presodil je, da gre za poskus, da se prepriča Hrvaško o spoštovanju arbitražne razsodbe, ker je to tudi stališče Evropske komisije.

Če gre za poskus, da se prepriča Hrvaško, kaj , za vraga, potem potrebujejo še našega Karla zraven ?

Junker ali njegov podrejeni naj Hrvatom povedo : " Dost je hecanja! Do datuma XY imate čas, da začnete izpolnjevati arbitražni sporazum ali pa boste kaznovani s toliko in toliko 100.000 € dnevno dokler ne pridete k pameti ". Konec ! Pika !
Homer.
# 13.04.2018 ob 14:11
@Miša
In kaj je tako nesposobnega naredil Erjavec?
m72
# 12.04.2018 ob 02:09
"Kar začnimo.

»Rokovati se na vrhu Kninske trdnjave z generalom Gotovino in drugimi heroji te velike vojaške operacije je vsekakor bolj domoljubno, kot sredi evropsko-ruskega spora stati pred Rusko kapelico na Vršiču z rusko delegacijo.«

Franc Breznik, poslanec SDS"


SamoRes, dobro si to našel :-) Tale Franček je eden bolj usekanih. Vzorni član SĐS.
cairns
# 11.04.2018 ob 15:18
Erjavec: Srečanje v Bruslju bo poskus, da se Hrvaško prepriča o spoštovanju arbitraže

Nič ne bo.Nad hrvaškim saborom je samo bog.
The Stig
# 11.04.2018 ob 13:13
Korl molči ker kadar odpreš mavl kaj izgubimo
Kazalo