Humanitarna organizacija je okrog 90 odstotkov zneska za gradnjo hotela že poravnala, a ne podizvajalcem, temveč Vegradu. Foto: Facebook Slovenske kronike
Humanitarna organizacija je okrog 90 odstotkov zneska za gradnjo hotela že poravnala, a ne podizvajalcem, temveč Vegradu. Foto: Facebook Slovenske kronike

Štiri sodbe v korist podizvajalcev so že pravnomočne, vsi zahtevki skupaj pa so vredni približno tri milijone evrov in pol. Humanitarno organizacijo bremeni še nekaj drugih obveznosti, denarja zanje pa seveda nima. Absurdno je to, da je humanitarna organizacija okrog 90 odstotkov zneska za gradnjo hotela že poravnala, a ne podizvajalcem, temveč Vegradu.

Rdeči križ Slovenije je imel pred kratkim zaradi izvršbe že blokirane transakcijske račune. Zdaj v strahu pričakuje odločitev še v preostalih tožbah. Predsednik Franc Košir: "Če bomo vse izgubili, bomo verjetno edini primer v Sloveniji, da je neko investicijo neko podjetje dvakrat plačalo."

Humanitarna organizacija je sicer podizvajalcem skupno plačala okrog 1,9 milijona evrov. Preostanka denarja ni nakazala neposredno glavnemu izvajalcu Vegradu, pač pa nekaterim drugim družbam: "To je cesija, kjer on proda svoje terjatve nekomu drugemu. Če jaz ne bi izvedel tega postopka oziroma dovolil, bi bil ravno tako na sodišču." Vse tožbe skupaj so vredne okrog tri milijone evrov in pol. Petsto tisoč evrov so že plačali: "Če bi pa vsi trije milijoni prišli za plačat v pol leta, pa mi ne vidimo drugega izhoda kot verjetno stečaj."

Rdečemu križu grozi, da bo moral vrniti tudi del evropskega denarja. "Zadnja informacija, ki sem jo dobil pred enim mesecem, je, da bo treba vrniti eno malenkost, ampak ne dveh milijonov in pol, kot se govori," je še povedal Košir. Celotna naložba v hotel Aria je bila sicer ocenjena na približno deset milijonov evrov, iz naslova evropskega denarja pa bi morali dobiti še nekaj manj kot 500 tisoč evrov.