Primorje

Poudarki

  • Strunjanski kaki je zaščitena blagovna znamka
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.3 od 23 glasov Ocenite to novico!
Kakiji
Sporni oglas. Foto: MMC RTV SLO
VIDEO
Goljufije pri prodaji kakijev

Dodaj v

Spletna prevara: združba prodaja "strunjanske" kakije

Kakiji še ne morejo biti zreli
29. september 2017 ob 19:53
Strunjan - MMC RTV SLO, Televizija Slovenija

Na spletnem oglasu neznani prodajalci ponujajo dostavo strunjanskega kakija na dom. Na prvi pogled nič posebnega, če ne bi šlo za očitno prevaro. V Strunjanu, kjer veliko vlagajo v blagovno znamko "strunjanski kaki", so namreč ti sadeži še povsem zeleni.

Spletni oglas te dni razburja strunjanske pridelovalce kakija. Kot pravijo, gre za nelojalno konkurenco, katere cilja sta hiter zaslužek in uničenje domačih kmetov, ki so dolga leta vlagali v promocijo domačih pridelkov. Po prepričanju tamkajšnjih kmetov je na delu mednarodna združba, ki uvaža kemično obdelane španske kakije in jih nato prodaja kot avtohtono domače sadje.

"Sam bi pozval te ljudi, ki to delajo, naj delajo svoj posel ... Naj naše kakije pustijo na miru. Kakiji so še zeleni zdaj in nemogoče je, da so že zdaj zreli," je pozval pridelovalec Gianfranco Giassi.

"Mi nimamo nič proti, da jih ljudje prodajajo, ampak naj deklarirajo izvor tega sadeža. Naj bo Španija, naj bo Italija, ne pa Strunjan," je k temu dodala Marina Knez iz Strunjana.

Glavnina spornega sadja naj bi prihajala iz zahodne Evrope, posredniki pa naj bi v želji po hitrem zaslužku uporabili tudi sporne prakse. Giassi je prepričan, da k videzu zrelosti prispeva kemikalija: "Zvečer jih poškropiš in drugi dan so (navidezno zreli, op. p.), ampak so rjave barve in nimajo nobenega okusa," je pojasnil Giassi.

Strunjanski kmetje so sporno prodajo kakijev že včeraj naznanili uradu za varno hrano. Iz tega istega urada so nam sporočili, da o primeru ne vedo ničesar, da pa bodo novinarsko vprašanje obravnavali kot prijavo. Ne glede na vse pa naj za ljubitelje domače hrane velja, "naj ne navalijo do 1. novembra na kakije, naj ne nasedajo", saj pred tem datumom domači sadeži preprosto še niso zreli.

Edi Mavsar, TV Koper
Prijavi napako
Komentarji
semaino
# 29.09.2017 ob 20:01
Spletna prevara: združba prodaja "strunjanske" kakije

O kakijih nam RTV poroca, o pranju denarja pa ni ne Tarce, ne Dnevnik, ne Odmevi.

A kakijska mafija vodi RTV, se vprasam? :)
bordon
# 29.09.2017 ob 20:33
Prevarante v zapor, še prej pa jim pobrat ves dobiček.
Edini recept!
presenečen
# 29.09.2017 ob 20:01
Slovenski trg je raj za mahinacije in "uvoznike", kdaj se bo to nehalo? Z regulacijo in omejitvijo neoliberalnih zakonov, ki ubijajo domače pridelke in pridelovalce.. Zakoni so tako ohlapni, ali pa tako prepleteni in dvoumni, da so v njih nastale velike luknje za zlorabo.
Gasper Struznik
# 29.09.2017 ob 21:33
Kranj, makadamski parking nasproti planeta Tuš. Prodajajo "goriške" češnje, "strunjanske" kakije in vse sorte sadja, ki ni videlo niti Gorice niti Strunjana, kvečjemu kakšno italijansko skladišče tretjerazredne robe.

50m stran pa policija z radarjem ustavlja voznike..

Gnoj od države
gesan
# 29.09.2017 ob 20:37
In kdaj bodo izsledki, kako škodljiva je kemija s katero potresajo po nezrelih produktih, ki potem dozorijo čudežno čez noč'
Polne stelaže takšnega sadja in zelenjave imamo namreč tudi na trgovskih policah trgovskih centrov, ki so eden bolj "pošteni" od drugega!
semaino
# 29.09.2017 ob 20:03
Da o SD in Zidanu ne govorimo, da noce uvesti slednje sadju in zelenjavi, da bi koncno Slovenci vedeli kaj jemo in kdo, kje, kaj proizvaja.

Ne vem, a nas bodo vodili vedno nesposobni in pokvarjeni?
alcatraz
# 29.09.2017 ob 20:40
tist jabk ki doma zraste. evo, za tega vem, čigav je in kaj ima v sebi.
natur, brez špricanja brez česarkoli.
tud če je kakšen črviček vmes, nič hudga
gesan
# 29.09.2017 ob 20:35
semaino
# 29.09.2017 ob 20:03
Da o SD in Zidanu ne govorimo, da noce uvesti slednje sadju in zelenjavi, da bi koncno Slovenci vedeli kaj jemo in kdo, kje, kaj proizvaja.

Ne vem, a nas bodo vodili vedno nesposobni in pokvarjeni?
........................................
..............
Že v letih od osamosvojitve dalje, me niso prepričali, da je vodenje te države na poštenih temlejih doma!
Od leta 2004 naprej brez izjeme, pa je prav grozljivo kakšna prevara je postala ta država!

In kako se borit sploh proti tej pokvarjenosti, če pa imamo v sistemu pravno podlago preko katere se lahko prav vsak pokvajrenec, ki si lahko privošči kakšno čeferinsko združbo ali kaj podobnega...pravno legalno izmaže in naposled še iztoži odškodnino!

Pa smo tam!
Poglejmo recimo dejstvo, da je to pravno podlago soustvarjal tudi cerar in sedaj nam taisti človek govori, da je treba kriminal sankcionirati.

Ne vem, ali se heca ali pa je tako neumen.
Vem pa, da ni glih ravno tip, ki bi obvladal šaljivost!
silhuet
# 29.09.2017 ob 22:10
Madona kakšen kriminal tole s kakiji ! NLB, NKBM, Iran, italijanska mafija, sodnca pobegnila po nesreči, TE6, drugi tir 1.4 Giaga €, pokradene miljarde, naša sodišča, laž o Patriji, ........
gesan
# 29.09.2017 ob 21:28
Aeda
# 29.09.2017 ob 21:14
........................................
....
???
A inšpekcija pogojuje sistem ali sistem pogojuje inšpekcijo?
Očitno me hočeš prepričat, da se avto pere od spodaj navzgor!

No , ti ga samo peri tako!

Inšpekcija je kar aktivna, a brezglavi zmaj, ki tišči svoj nos očitno v napačno stran!

Ajde, še ena samo zate:
Te dni v Prekmurje vozijo avtobusi gobarskih izletnikov, ki gredo masovno "nabirat" gobe v gozdove.
O škodi , ki jo tak turizem povzroči v gozdu seveda ne bom zapravljal beseed, ker je itak brez...

A glej ga zlomka, poleg vse te anomaličnosti se najde carinska služba, ki med vsemi temi ujame domačina, ki je gobe nabiral v svojem gozdu in so ga kaznovali z 500 eurčki.
Mirno so pa gledali kako v taisto njegovo šumo vozijo iz nekega celja v njegov gozd gobarske turiste, da mu po gozdu delajo škodo.

Zdaj pa ti nam obrazloži, kaj je temu krivo?!?

Ker vem ,da ne boš razumel, bom jaz podal še podnapise in to samo zate:
Krivi so pravilniki in zakoni!

Kaj misliš, kdo jih piše in kdo sprejema?
In to tako, da si jih lahko prav vsak bedak razlaga čisto po svoje!

Pri nas je zatajilo prav vse!
Če ne bi, bi nam ne pokradli države tako kot so jo pokradli!

In kdo je največji krivec?
Najverjetneje jaz, ker opozarjam na to medtem, ko ti tiščiš glavo v pesek!
Bivši uporabnik
# 29.09.2017 ob 23:00
Bolan prideš k zdravniku, pa ti pred pregledom v roke potisne obrazec za podpis podpori referendumu o koncesijah?

Ali je to moralno, ali ne?
tantadruj76
# 30.09.2017 ob 03:54
v vseh trgovinah imate miljarde artiklov na katerih piše vse živo kar ni res.... ponaredek od ponaredka.... kaj zdaj? ne podpiram laži, vendar če hočete delat red potem imate že zdavnaj kaj delati.
matej-baric
# 29.09.2017 ob 23:47
to samo priča o temu, da je cena teh kakijev previsoka. bil na dnevu kakijev in nikoli več. se pa najde po primorski ogromno zelo poceni kakijev boljše kvalitete od teh ali enake po cca 4x nizji ceni. le obirat jih gres sam. da o obsežni ponudbi v Istri ne govorim...
Haloo
# 30.09.2017 ob 05:14
Pakirano v Strunjanu.
Torej je vse v redu po naših zakonih.

Zanimivo, da inšpekcije ne storijo nič na lastno pobudo, oziroma o izsledkih ne obveščajo medijev!

To nalogo so prepustili potrošnikom!!!
Aeda
# 29.09.2017 ob 21:14
@semaino, @gesan, dokler bodo takšni komentatorji, kot sta vidva, iz VSAKE objave o SUMU nepravilnosti delala POLITIKO oziroma politikantstvo, bo zadeva še naprej tekla tako, kot je doslej. Le kaj ima DOMNEVNA goljufija opraviti s Cerarjem, Židanom in ostalimi naštetimi? Že davno je sprejet predpis, da je pri pakiranih prehranskih artiklih naveden IZVOR (država, kjer je bil artikl pridelan) - problem, ki nastopi ob podobnih ugotovitvah pa je KONTROLA oziroma inšpekcija, ki bi morala delovati bolj pogosto in tudi bolj učinkovito.
casar
# 30.09.2017 ob 07:45
KO berem komentarje pomislim , ali smo Slovenci neumni. Zakaj to dovolimo. V resnici pa smo si sami krivi. Navalimo na vse kaj je poceni in sumljivega izvira, od sadja , zelenjave, medu do oblačil, še otrokom ne privošči dobrih stvari. Mislim, da bomo mogli razmisliti o naših nakupih. Jaz že nekaj let gledam, da kupujem domače stari ( zelenjavo, sadje med ) in mislim, da neposredno pri kmetu kateremu zaupaš kupiš najboljše. Trgovci pa so goljufi kateri nabavljajo robi, da je čim cenejša in jo drago prodajajo. Primer: med posrednik kupuje od čebelarjev po zelo nizki ceni in ga nato trgovcu proda kateri ga zmeša z medov iz ostalih držav.Na policah prodaja po 4 x višji ceni kot je dobil čebelar pod znamko medi ostali držav EU. Kje so inšpektorju ? Domačega čebelarja po obiščejo in jemljejo vzorce v katerih niso našli kakih posebnosti . Ali jemljejo vzorce medov na trgovskih policah ? TO je kruti kapitalizem kjer se podpira velike proizvajalce in trgovce. Male pa je potrebno uničiti ker so konkurenca .
veza
# 30.09.2017 ob 07:33
Je pa nekaj res, čez mejo v Italiji imaš lahko osmico ali kmečki turizem, če imaš za to pogoje- domače vino, trte ti preštejejo, domače prašiče, tudi tu je kontrola, domača jajca, domač kruh, vse to je evidentirano, kaj pa pri nas?
veza
# 30.09.2017 ob 07:31
Res imamo skorumpirane vse organe, ki bi morali skrbeti za red pri hrani, a kljub temu, kupujemo potrošniki, pa če ti nekdo napiše na gajbico, da so jagode iz Krškega, pa kaki iz Strunjana ali češnje iz Brd, smo lahko tudi toliko razgledani, da vemo, da kakiji sedaj šele zorijo v Strunjanu, da češnje v Brdih tudi ne uspevajo od aprila do avgusta in še in še bi lahko naštevali!
Vse zahtevamo od drugih, da bi pa mi kaj naredili za red na tem svetu, a, to pa ne!
zapravico
# 30.09.2017 ob 07:15
Kje so podkupljeni inšpektorji
josh k.
# 29.09.2017 ob 21:06
Če jih skladiščijo v Strunjanu potem so strunjanski ravno toliko kot je pršut kraški.
Nikolas
# 30.09.2017 ob 07:03
Enako velja praktično za vse sadje in zelenjavo ! Kaj zdaj ?
Inšpektorjev pa ni !
perpetruum
# 30.09.2017 ob 12:30
Na vele tržnici v Trstu (za male ribe, za velike je v Padovi) dobiš vse kar ti srce poželi "domače" Solkanski Radič, Ptujski Luk, Brkinsko kislo zelje, Briške češnje (ttudi pozimi), Budanjske Marelice, Strunjanske kakije ipd ipd,
jajca (brez štempla, dodaš lahko svojo številko) - vsi "lokalni" dobavitelji jih kupujejo pri vele proizvajalcu Tomšič-u iz italjanske Gorice,
meso (naši največji ponudniki mesa Kras in Celjske mesnine ) ne zakoljejo ene živali iz Slovenije ampak vse uvozijo, klavnica v Zalogu je samo pretovarjanje Staierflaisa, Ihan propada kljub najboljši produktivnosti v EU ipd ipd.
SamoRes
# 30.09.2017 ob 08:15
Sprejet zakon in takšne obesit na ljubljanski tržnici.
povratnik12
# 30.09.2017 ob 06:58
UVHRS pa spi in čaka na prijave.... če ni prijave, je za gospode z Dunajske vse vredu
Chopin
# 29.09.2017 ob 23:25
Neverjetno kaksne vse obskurne novice pridejo na prvo stran narodnega portala ;).

Sicer pa mora inspektorat preveriti pri tej zadevi in ce so krsili kaksna pravila jih pac oglobiti ali prepreciti delovanje.
mare008
# 30.09.2017 ob 11:06
Se spomnim ko so šiptarji prodajali v ljubljani briške češnje, ko so bile te v brdih še zelene :)
Diliges
# 30.09.2017 ob 11:00
Rahlo komično, Primorska je tik pred vrati, eni bi pa preko neta naročali kaki... Takim naj kar mirno prodajo Brazilskega...
Janezski
# 30.09.2017 ob 10:21
Nekaterim je očitno sprjemljivo, da se lahko dogajajo prevare. Smo že na dnu?

Pa da vidimo, kako, če bo to kakorkoli sankcionirano.

Strunjanski kmetje so sporno prodajo kakijev že včeraj naznanili uradu za varno hrano. Iz tega istega urada so nam sporočili, da o primeru ne vedo ničesar, da pa bodo novinarsko vprašanje obravnavali kot prijavo.
Tole se že bere, da bi si tile na uradu za varno hrano zaslužili dodatek za izredno delovno uspešnost, ker bodo novinarsko vprašanje obravnavali kot prijavo.

Sramota od teh, tile in inšpekcije bi vsako tako zaznavanje bile dolžne z vso skrbnostjo in resnostjo obravnavati, vzeti pod drobnogled.
windmaster
# 30.09.2017 ob 08:16
Politiki in mediji nam že 25 let prodajajo nacionalni interes, pa razen pokradenih milijard, nikome ništa!
izo
# 30.09.2017 ob 00:15
kakiji, zorjeni na tankerju..
velika uharica
# 30.09.2017 ob 13:01
No ja čisto res to ni, naši so že precej oranžni.
maja kibira
# 30.09.2017 ob 12:09
Ne vem kako inspekcije ne uspejo stopit na prste albanski mafiji ki celo leto prodaja " slovensko "sadje in zelenjavo in zavestno zavaja potrosnike. Na koncu Peruzzijeve ulice imajo stojnico z "DOMAČIMI DOBROTAMI" kjer ni niti sledi od domacih pridelkov poleg tega pa so si se brezplacno prilastili prostor mestne obcine ob cesti. In vceraj na zacetku Vodic prav tako "slovenske paprike in ostalo sadje "..res zalostno...in kupci jim ocitno v dobri veri se kar nasedajo
Pastafarian
# 30.09.2017 ob 11:33
dokler boste dovolili kitajcem da na našem trgu prodajajo vse naše ponaredke za nič denarja
Ne, problem je, ko slovenec prodaja kitajske ponaredke za isto denarja kot stane original!
Juhu
# 30.09.2017 ob 11:07
Kdo od politikov ima prste vmes!?????
kodsoj
# 30.09.2017 ob 07:08
kemično obdelani,haha, načrtno zavajanje potrošnikov s strani nacinalnega medija,upam da ukrepajo evopske inštitucije in vas udarijo po prstih
tantadruj76
# 30.09.2017 ob 03:56
dokler boste dovolili kitajcem da na našem trgu prodajajo vse naše ponaredke za nič denarja, si pljuvamo v lastno skledo... zdaj ste se pa v ene kakije vtaknili... to bo vse rešilo ja. dajte se dotaknit ekstra deviškega oljčnega olja za 2€.
levak
# 01.10.2017 ob 08:13
tantadruj76
dajte se dotaknit ekstra deviškega oljčnega olja za 2€.
----
To je sigurno deviško olje, ker z olivami ni imelo nič.
veza
# 30.09.2017 ob 13:41
copcop
# 30.09.2017 ob 09:48

Sprejet zakon in takšne obesit na ljubljanski tržnici.

Zakon? Če so kakiji dobri, so dobri in če so zanič, so zanič. Če bodo v Strunjanu pridelali neokusne kakije, jih bom kupil? Seveda ne.


enim je treba narisat, gre za oznako na gajbici, za sledljivost pridelka, potem pa poskusi in se odloči, še kaj ti ni jasno?
levidevžej
# 30.09.2017 ob 10:44
Kot do že nekateri napisali, pri nas se pridela toliko sadja in zelenjave, da bi lahko nafutrali pol Evrope. Celo poletje nam ob cestah prodajajo goriške, primorske češnje, breskve, fige in ne vem kaj še vse. Zdaj se pa novinarji vtaknejo v ene kakije. Ne rečem, da je prav kar delajo ti prodajalci kakijev ampak naj bodo novinarji tudi dosledni.
Poleg tega pa vsi, ki prodajajo sadje in zelenjavo slovenskega porekla mislijo, da je to zlata vredno, ker je zrastlo pri nas. Vsaj po cenah sodeč je tako. Sem pripravljen plačat več za slovenski pridelek, ampak ne 3x ali 4x več.
Sicer so pa slovenske trgovine očitno končna postaja za sadje in zelenjavo iz vse Evrope. Kar ne prodajo drugje, pripeljejo k nam, tu pa kupci vse razgrabijo, še posebej, če je kakšna akcija. Tako nekvalitetnega sadja že dolgo nisem videl v naših trgovinah. Vse zeleno, trdo, ne okusno. Ob pogledu na takšno sadje te mine želja, da bi ga kupil, kaj šele jedel.
Pac-Man
# 01.10.2017 ob 13:23
gesan
# 29.09.2017 ob 20:37

In kdaj bodo izsledki, kako škodljiva je kemija s katero potresajo po nezrelih produktih, ki potem dozorijo čudežno čez noč'
--------------------------------------------

Taka kemija je popolnoma nešklodljiva. Navaden etilen, ki na rastline deluje kot umeten hormon.

SKEpsiS
# 01.10.2017 ob 10:38
Znan župan, je prodajal uvožen krompir kot domačega in še prejemal subvencije od države namesto kriminalistov.
Kleptokracija in kapitakracija, raja pa naj životari.
Robiland
# 30.09.2017 ob 22:19
A ta oglas je pa bil objavljen na aplikacije, kjer se na veliko prodaja ponaredke vseh moznih blagovnih znamk, policija pa po grmovju vreba kolesarje.
matej-baric
# 30.09.2017 ob 14:20
na bolhi so oglasi ze za prave kakije iz primorske. po 0.5eur za kg. mi smo jih lani pojedli cca 50kg. trgovska roba so ameti v primerjqvi a tem. ne vem zakaj bi kdo sploh kupoval trgovsko robo in robo sumljivega porekla ko lahko v pol ure iz drevesa poberes 50kg kakijev
brehme
# 30.09.2017 ob 09:50
Medtem nič o Irangate.
Glwede kakijev, kah slovrnska klasika, ne spoštujemo domačega in ni več zdrave pameto kdaj se kaj je. Kakoje septmebra, paradižnik januarja, bučke februarja...
copcop
# 30.09.2017 ob 09:48
Sprejet zakon in takšne obesit na ljubljanski tržnici.

Zakon? Če so kakiji dobri, so dobri in če so zanič, so zanič. Če bodo v Strunjanu pridelali neokusne kakije, jih bom kupil? Seveda ne. In če bodo bolj okusni iz Italije ali Hrvaške? Zakaj pa ne. Čemu potem potrebujete zakon?
krjavelj
# 30.09.2017 ob 07:17
Takoj umakniti iz prodaje "dunajske zrezke"
mmeeddoo
# 30.09.2017 ob 05:57
Sam strunjanskih kakijev sigurno ne bom kupoval ... s svojo slovensko plačo si jih sigurno ne morem privoščit in še stroške plačat.
sir.Oliver
# 29.09.2017 ob 22:00
hahaha ha haha to pa ste klovni
krjavelj
# 30.09.2017 ob 06:56
Jaz prijavljam g Antona Foersteja za neupravičeno uporabo "gorenjski slavček"
krjavelj
# 30.09.2017 ob 06:44
Pa turški med, pa frankfurtske klobase?
Kazalo