Foto: BoBo
Foto: BoBo

V piranski občini po podatkih Ajpesa deluje dobrih 2500 poslovnih subjektov. Od teh je skoraj polovica samostojnih podjetnikov. Večina je sobodajalcev, ki dejavnost opravljajo le v času turistične sezone. Vendar tovrstno podjetništvo ne ustvarja ne dodane vrednosti ne novih delovnih mest, opozarja nepoklicna piranska podžupanja Barbara Imenšek. "Zato je pomembno spodbujati podjetništvo, ustvarjati možnosti, da bodo obstoječi podjetniki ali začeli širiti dejavnost, ali imeli večjo dodano vrednost, da bodo lahko tudi zaposlovali," je prepričana.

Podžupanja je tudi samostojna podjetnica z dolgoletnimi izkušnjami v tržništvu in mednarodni prodaji, zaposlena ima dva sodelavca. Za preskok iz zaposlene v podjetnico pa je sama med drugim morala premagati tudi strah. Vendar ne pred neuspehom, temveč je je bilo "strah uspeha. In to je večja blokada kot neuspeh, ker naša družba je tako usmerjena, da z se neuspehom znamo spopasti, uspeh nas pa straši".

Kot podžupanja skrbi za povezovanje in podporo podjetnikom. Marca je podjetnice povabila v projekt družbeno odgovornega podjetništva ActImpact. Odzvalo se jih je osem. Predvsem bi rada spodbudila ženske , da pogumneje preskusijo svoje podjetniške zamisli. "Odločila sem se zaradi želje spremeniti razmišljanje, miselnost, da mali človek oziroma samostojna oseba ni sposobna velikega preskoka, nekega velikega projekta. Sama sem veliko noči prebedela in se samoizobraževala, zato želim pokazati ženskam, da nikoli ni prepozno in da naj dajo sami sebi priložnost," je še dodala.

Pri tem je pomembno, da občina še naprej dejavno vzpostavlja možnosti, ki spodbujajo uresničevanje podjetniških zamisli. To so namreč poudarili podjetniki tudi na letošnjih mesečnih druženjih v organizaciji občine. Pravijo, da pogrešajo predvsem možnosti povezovanja in učinkovito podporo lokalne skupnosti. Njihove pobude bodo osnova za program razvoja podjetništva v občini.