V Piranu se prebuja turistična sezona. Foto: Lea Širok/Radio Koper
V Piranu se prebuja turistična sezona. Foto: Lea Širok/Radio Koper

Piranski trgovci, ponudniki spominkov in gostinci v teh dneh pospešeno odpirajo lokale in trgovinice, ki so bile čez zimo zaprte. Mesto vsak dan obišče več ljudi, tako da je že čutiti utrip glavne turistične sezone. Takrat so v Piranu pogosteje prisotni tudi lastniki počitniških hišic. Ob vsem pa je dolgoročno pomembno, da v mestu ostajajo stalni prebivalci. Nekaj let so iz Pirana predvsem odhajali, zdaj pa so na občini prepričani, da jim je ta negativni trend - tudi zaradi ukrepov lokalne skupnosti - uspelo obrniti.

Eden izmed ukrepov ohranjanja stalnih prebivalcev in s tem življenja v starem mestnem jedru Pirana je pomoč pri plačilu najemnin. Za nekatere deficitarne dejavnosti v javnem interesu je tako občina pozimi znižala najemnine tudi za 40 odstotkov. Slavica Tucakov, odgovorna za stike z javnostmi na občini, je dejala: "Občina Piran je uspešno oddala vse svoje poslovne prostore. Veseli nas tudi, da so tudi zasebni prostori v obtoku, da jih ljudje prenavljajo."

Občina ima v Piranu v lasti 70 poslovnih prostorov in najemnine zanje znižuje že vrsto let. Nazadnje jo je znižala za mesnico, ki je pred kratkim dobila novega najemnika. Takšne ukrepe podpirajo tudi v krajevni skupnosti, Slavica Tucakov pa dodaja: "Na občini nas zelo veseli predvsem to, ko vidimo mlade domačine, ki vstopajo v podjetniške vode."

Piranska občina bi število stalnih prebivalk in prebivalcev v mestu rada celo povečala. V ta namen obnavljajo občinska stanovanja in jih ponujajo v neprofitni najem mladim družinam: "Letos smo sklenili sedem najemnih pogodb in v mestu zagotovili dom trem novim družinam," pojasnjuje Tucakova.

Starši otroke vpisujejo v šole blizu služb
Staro mestno jedro v zadnjem letu postaja vse bolj zanimivo za tuje državljane, ki v Piranu ostajajo vse leto. "Zanimivo je, da se povezujejo z domačini in se tudi vključujejo v družabno življenje. To je potem tudi promocija v njihovih domačih krajih," še meni predstavnica občine.
V krajevni skupnosti so sicer zaskrbljeni zaradi zmanjševanja vpisa otrok na piransko osnovno šolo. Na občini odgovarjajo, da število šoloobveznih otrok ne upada, za omenjene težave pa so krivi praktični razlogi, saj starši vse pogosteje vpisujejo otroke v šole v bližini svojih delovnih mest in ne blizu svojega stalnega bivališča.