Neuradno lastniki pričakujejo, da bi za Avrigo lahko iztržili kakšnih deset milijonov evrov. Foto: avrigo.si
Neuradno lastniki pričakujejo, da bi za Avrigo lahko iztržili kakšnih deset milijonov evrov. Foto: avrigo.si

Zavarovalnica Triglav oziroma njena hčerinska družba Triglav Naložbe je lastniški delež v novogoriškem Avrigu skozi leta povečevala in pred tremi leti je dosegla skoraj stoodstotno lastništvo. Le dobra dva odstotka predstavljajo Avrigove lastne delnice.

Naložbo v Avrigo so v Triglavu opredeljevali kot strateško. V strategiji skupine do leta 2017 pa je, kot so pojasnili v družbi Triglav Naložbe, zapisana usmeritev v osnovno zavarovalno dejavnost. Zato tudi odločitev za odprodajo naložb, katerih dejavnost ni skladna s strateškimi usmeritvami.

Mednje očitno spada tudi novogoriški Avrigo, eden največjih izvajalcev medkrajevnih prevozov v državi, ki se lahko pohvali tudi z dobrimi rezultati. Posluje z dobičkom. Lanski rezultati bodo podobni tistim izpred leta dni, kar pomeni okroglo 16 milijonov evrov prihodkov od prodaje in milijon evrov bruto dobička.

V družbi namere lastnikov za prodajo ne želijo komentirati, zagotovo pa si želijo lastnika, ki bo sledil doslej uspešno zastavljeni poti.
Težko je reči, kolikšno bo zanimanje na trgu. Neuradno lastniki pričakujejo, da bi za Avrigo lahko iztržili kakšnih deset milijonov evrov. Po kakšni poti naj bi tekla prodaja, ne izdajajo. Pravijo le, da bodo upoštevali možnosti in razmere na trgu ter izvedli vse potrebne aktivnosti za izpeljavo transparentnih prodajnih postopkov, ki bodo poleg drugih ciljev zasledovali tudi čim višjo kupnino; o vsem bodo javnost ustrezno obveščali. Kdo bi se utegnil zanimati za uspešnega novogoriškega prevoznika, je vprašanje brez odgovora, gotovo pa je, da bo to glede na njegove rezultate dobra naložba.

Ingrid Kašca Bucik, Radio Koper