Z izdajo soglasja izpolnjeni pogoji za obratovanje deponije, prav tako pa se zdaj lahko začne postopek za njeno nadgradnjo. Foto: Danijel Poslek
Z izdajo soglasja izpolnjeni pogoji za obratovanje deponije, prav tako pa se zdaj lahko začne postopek za njeno nadgradnjo. Foto: Danijel Poslek

Potrebna so bila številna prizadevanja in dokazovanja, da je ptujska mestna vendarle pridobila okoljevarstveno soglasje, ki zdaj omogoča uporabo ptujskega centra za ravnanje z odpadki. Po sedmih letih se tako po besedah ptujskega župana Štefana Čelana odpirajo vrata za nujno potrebno nadgradnjo centra. "S tem so se sprostile vse ovire in prepričan sem, da je tistih 20 milijonov evrov, ki jih potrebujemo za nadgradnjo centra možno najti," je prepričan.

20 milijonov evrov je torej znesek, ki bo po prvih ocenah potreben za nadgradnjo odlagališča Gajke, med drugim bi tako zgradili drugo odlagalno polje, vzpostavili sistem predčiščenja odpadne vode ter dodali zbirni bazen za izcedne vode. Najlažje bi projekt izvedli s pomočjo evropskega denarja, a minister za okolje Dejan Židan ni prepričan, da bo v novi finančni perspektivi ta denar na voljo.

"Vemo, da je finančna perspektiva 2007 – 2013 praktično končana in tam denarja za takšen projekt ni, ker je ta perspektiva že preobremenjena. Zdaj imamo že novo perspektivo 2014 - 2020, a specifikacije le te še ni. Tudi evropska komisija tako še ni določila, kaj bo dovoljeno in kaj ne, vse kar vemo je, da bodo dovoljeni projekti zagotavljanja pitne vode ter čiščenje odpadne vode. Prav tako bodo dovoljeni projekti varovanja občank in občanov pred visokimi vodami. Ne vemo pa, ali bodo kakšne spremembe pri financiranju regijskih centrov za ravnanje z odpadki, vse kar bi rekel, bi bilo prehitro," izčrpno pojasnjuje minister Židan.

Bolj optimističen je Štefan Čelan, ki upa na razumno odločitev Evropske komisije. "Osebno sem prepričan, da bo Evropska komisija za naš denar sledila našim predlogom. Ne verjamem da bi komisija preprečila nekaj, kar si želijo državljanke in državljani, ki prispevajo svoje denar v evropski proračun," dodaja ptujski župan, ki večje možnosti za uspeh projekta vidi tudi v dejstvu, da so od izgradnje regijskega centra odstopili na severnoprimorskem, njihovo mesto pa bi zdaj lahko prevzel Ptuj.