Tudi letošnja sezona lova na ciplje in druge spremljajoče bele ribe v naših ribolovnih rezervatih bo trajala do konca aprila. Foto: BoBo
Tudi letošnja sezona lova na ciplje in druge spremljajoče bele ribe v naših ribolovnih rezervatih bo trajala do konca aprila. Foto: BoBo

Ribiči pa ob tem opozarjajo, da je izlov vedno težji zaradi krivolovcev, gojišč školjk, rib in drugih dejavnosti, ki potekajo na istem prostoru.

Slovenski morski ribiči, ki so od ministrstva za kmetijstvo dobili dovoljenja za izlov cipljev in druge spremljajoče vrste belih rib iz portoroškega in strunjanskega ribolovnega rezervata, so za vodjo izlova znova izbrali piranskega ribiča Zlatka Novogradca. Pravila za izlov ostajajo enaka lanskim, torej 10 uspešnih poskusov, s tem, da se za uspešnega šteje le, če je količina zajete ribe večja od 500 kilogramov.

Ministrstvo za kmetijstvo je letos podelilo dovoljenja za organiziran zimski izlov cipljev iz portoroškega in strunjanskega ribolovnega rezervata 20 poklicnim ribičem. Ti so pred dnevi izbrali za vodjo letošnjega izlova Zlatka Novogradca, ki ima za seboj tudi lansko vodenje in uspešen izlov. "Lani smo bili v primerjavi s preteklimi leti precej uspešni, saj smo ujeli 6,5 ton mešane ribe: 2 toni cipljev, 2 toni orad ter mormor, ribonov in drugih vrst rib."

V prihodnjih tednih bodo najprej s sonarjem prečesali zaliv in se potem odločili za prvi izlov. "Vse je odvisno od vremena, zato težko napovemo, kdaj bo prvi izlov. Najprej moramo poiskati ribe, nato se lahko dogovorimo o prvem poskusu izlova. Do božiča bi radi domačinom ponudili domače ribe," dodaja Novogradec.

Tudi letošnja sezona lova na ciplje in druge spremljajoče bele ribe v naših ribolovnih rezervatih bo trajala do konca aprila. Ribiči bodo imeli na voljo največ 10 uspešnih izlovov. Za izlov se šteje le, če je količina zajete ribe večja od 500 kilogramov. S sistematičnimi pregledi portoroškega in strunjanskega ribolovnega rezervata bodo začeli, ko bodo vremenske razmere ugodnejše, predvsem pa se mora bistveno ohladiti morje, strokovnjaki pravijo, na manj kot 10 stopinj Celzija.

Lado Bandelj, Radio Koper