"Po slovaških izkušnjah je pri tem ključno medsebojno sodelovanje vseh institucij, predstavnikov romske skupnosti in večinskega prebivalstva ter policije," je poudaril Vesel. Foto: Bogdan Miklič Foto:
Po besedah predsednice Zveze Romov za Dolenjsko Dušice Balažek je slovaško delegacijo zanimalo, kako so tukajšnji Romi organizirani in v kakšnih odnosih so s policijo. Foto: Bogdan Miklič
Predstavnika slovaške policije. Foto: Bogdan Miklič

Namen obiska je bil izmenjava izkušenj in seznanitev z načinom dela slovenske policije v večkulturnih skupnostih, zlasti v povezavi z Romi. Med obiskom je bilo organiziranih več strokovnih srečanj in ogledov, tudi na Policijski upravi Novo mesto. Poleg tega so se predstavniki obeh policij pogovorili z zastopstvom Zveze Romov za Dolenjsko, ki jim je predstavilo posebnosti na tem področju. Ogledali so si tudi romsko naselje Hudeje.
Manuel Vesel, policijski inšpektor sektorja uniformirane policije, je dejal, da bo obisk prispeval k boljšemu delu in zagotavljanju še večje varnosti ljudi in premoženja. "Po slovaških izkušnjah je pri tem ključno medsebojno sodelovanje vseh institucij, predstavnikov romske skupnosti in večinskega prebivalstva ter policije," je poudaril Vesel.
Po besedah predsednice Zveze Romov za Dolenjsko Dušice Balažek je slovaško delegacijo zanimalo, kako so tukajšnji Romi organizirani in v kakšnih odnosih so s policijo. "Povedali smo jim, da sodelovanje med romsko skupnostjo in policijo poteka. Tako se je policija udeležila tudi tridnevnega tabora naše zveze, kjer je naši mladini prikazala svojo organiziranost in delovanje. Mladi so lahko ugotovili, da policija ni samo represivni organ," je dejala Balažkova in dodala, da si je treba prizadevati za romsko mladino in sodelovanje s policijo.
Sestanek je potekal za zaprtimi vrati, po njem pa predstavniki slovaške policije niso imeli časa za izjavo.