Novomeška občina zdaj v tožbi zahteva povračilo tudi tega denarja, ki ga je Protekt Dolenjska dobil z izvršbo. Foto: MMC RTV SLO
Novomeška občina zdaj v tožbi zahteva povračilo tudi tega denarja, ki ga je Protekt Dolenjska dobil z izvršbo. Foto: MMC RTV SLO

Sklep o izvršbi še ni pravnomočen, občina pa želi najemno pogodbo, za katero meni, da je zanjo škodljiva, razveljaviti. A obenem so na občini novomeški enoti uprave za javna plačila podali izjavo, s katero so dovolili, da ta v breme občine v celoti poplača prejete sklepe o izvršbi upnika. Pri tem pa zatrjujejo, da to ne pomeni priznanja terjatev.

Z novomeške občine so sicer dopoldne sporočili, da se z najemodajalcem ne bodo skušali pogoditi ter da so vložili tožbo zaradi ničnosti najemne pogodbe in vračila zneska nekaj več kot 335.000 evrov. Hkrati so vložili podrejeno tožbo za spremembo najemne pogodbe, o navedenem pa bo odločilo sodišče, so dodali in zavrnili trditve direktorja Protekta Dolenjska Matije Bradača, da svojemu najemodajalcu dolgujejo približno 400.000 evrov oz. predlanski dolg, ko je občina svoje obveznosti plačevala le delno, in celotno lansko najemnino.

Tudi očitki, da več kot leto ne plačujejo najemnine, ne držijo - plačali niso le poračuna revalorizacije za leti 2011 in 2012, saj so račun zavrnili, in revalorizacije od januarja do avgusta lani (ker so proti najemodajalcu vložila omenjeno tožbo zaradi ničnosti najemne pogodbe), so pa za to obdobje plačali najemnino.

Več poskusov pogoditve, nato pa tožba na tožbo
Sicer sta se najemodajalec in novomeška občina skušala lani večkrat dogovoriti za rešitev nastalega stanja. Na občini so se nato konec lanskega leta odločili za tožbo, vodstvo Protekta Dolenjska pa je odgovorilo z vložitvijo zahteve za izvršbo oz. poplačilo občinskih najemnih dolgov.

Bradač je povedal, da je Protekt te dni prejel še nepravnomočno odločbo o izvršbi na premičnem premoženju in denarnih sredstvih novomeške občine v znesku nekaj manj kot 175.000 evrov, hkrati pa je za prihodnje dni napovedal sestanek z občinskim vodstvom.

Na novomeški občini glede sklepa o izvršbi poudarjajo, da je sodišče predlogu Protekta Dolenjska sicer ugodilo, hkrati pa je na podlagi zaslišanj občinskih uslužbencev dovolilo zgolj izvršbo na sredstvih, ki mesečno presegajo prag nekaj več kot dveh milijonov evrov, ki jih občina potrebuje za svoje nemoteno delovanje. Omenjena izvršba ne velja tudi za sredstva, ki so namenjena odpravi posledic naravnih nesreč ter za državna in evropska sredstva, so še zapisali na Mestni občini Novo mesto.

Na občini dovolili poplačilo, vendar denar zahtevajo nazaj
Z občine so zvečer sporočili, do so novomeški enoti uprave za javna plačila podali izjavo, s katero so dovolili, da ta v breme občine v celoti poplača prejete sklepe o izvršbi upnika Protekt Dolenjska. Zatrjujejo, da s tem niso priznali navedenih terjatev in ravno tako niso priznali, da so s tem umaknili tožbo zaradi ničnosti najemne pogodbe, ki so jo vložili januarja. Občina se je za poplačilo sklepov o izvršbi odločila, da si ne oteži vsakodnevnega finančnega poslovanja in izvajanja izvirnih nalog, ki pomenijo vitalne funkcije, od katerih je odvisen minimalni bivanjski in socialni obstoj občanov ter občine, so pojasnili.

Sicer pa je občina za zneske, ki jih je omenjena uprava nakazala upniku, razširila obstoječi tožbeni zahtevek in zahtevala njihovo vračilo, so še sporočili z novomeške občine.