Na Tolminskem delujeta dve separaciji – domače podjetje Zuprom in ena v lasti Cestnega podjetja Nova Gorica (na sliki). Foto: Foto: Radio Koper/Mariša Bizjak.
Na Tolminskem delujeta dve separaciji – domače podjetje Zuprom in ena v lasti Cestnega podjetja Nova Gorica (na sliki). Foto: Foto: Radio Koper/Mariša Bizjak.

Natančnih podatkov, koliko in kam njihovi odjemalci pesek vozijo, v separaciji Doline pri Tolminu sicer nimajo, saj peska ne dostavljajo neposredno na Hrvaško.

Tako je bilo le prvič, ko so jih od tam kontaktirali pred tremi leti, pravi vodja separacije Renato Leban: "Prodajali smo prod neki hrvaški firmi, ki je urejala plaže. Dostavljali smo jim prod v velikosti 16-32 milimetrov. Na tem je najlepše ležati."

Tolminska separacija, ki skupaj s tamkajšnjo betonarno zaposluje sedem ljudi, je v upravljanju družbe Cestno podjetje Nova Gorica od leta 1987. Izdelujejo 16 različnih frakcij – od naravnih okroglih do drobljenih za asfalt in beton. Tudi sicer največ materiala prodajo v gradbene namene, pojasnjuje Leban. "Naš material je najbolj iskan za cementne izdelke, na primer prane plošče."

Ministrstvo za okolje in prostor na podlagi uredb o koncesiji za odvzem in gospodarsko izkoriščanje naplavin določi tudi načrt količine odvzetega materiala. "Plan je 35.000 kubikov letno, ampak ga nikoli ne dosežemo, predvsem zaradi vodostaja Soče. Imamo pripravljene lovilne bazene v Soči, tako da čim manj poškodujemo okolico. Povezani smo tudi z Ribiško družino Tolmin, tako da v bistvu ne posegamo v samo strugo reke Soče."

Za koncesijo morajo letno plačati znesek glede na količino materiala in povprečno tržno vrednost. Polovica gre državi, polovica pa krajevni skupnosti.