Sprejemno-registracijski center na Obrežju bi postavili le v primeru okrepitve nedovoljenih prehodov meje. Foto: BoBo
Sprejemno-registracijski center na Obrežju bi postavili le v primeru okrepitve nedovoljenih prehodov meje. Foto: BoBo

Notranji minister Boštjan Poklukar se je sestal z brežiškim županom Ivanom Molanom, ki je bil po sestanku zadovoljen, saj mu je minister zagotovil, da bodo občino v primeru kakršnih koli sprememb na meji obvestili med prvimi in da v Brežicah tega ne bodo izvedeli iz medijev.
Poklukar pa je po sestanku zagotovil, da policija obvladuje nezakonite prehode na južni meji, a ob tem dodal, da bi sprejemno-registracijski center za prebežnike za največ 72-urno zadržanje oz. za postopke identifikacije in obdelavo podatkov na območju nekaterih policijskih postaj ob meji s Hrvaško vzpostavili le glede na oceno policije in zahtevo vlade.
V primeru centrov bi pravzaprav šlo za dodatne prostore policijskih postaj, v katerih bi policija izvajala potrebne postopke s tujci, ki so nedovoljeno prestopili državno mejo. "Nikakor ne gre za nastanitvene ali sprejemne centre, ki jih poznamo iz časa migracijske krize iz let 2015 in 2016. Ker glavna migracijska pot tokrat ne teče po ozemlju občine Brežice, pa tam za zdaj ni nobene potrebe po vzpostavitvi kakršnih koli dodatnih zmogljivosti," je še dejal.
Poklukar, ki se je sestal tudi s predsednikoma krajevnih skupnosti Dobova in Jesenice na Dolenjskem, z Mihaelom Boraničem in Bogdanom Palovšnikom, je še dejal, da ministrstvo razume njihove probleme in da si želi dialoga z lokalno skupnostjo. Boranič je ob tem omenil, da upa, da se kaj takega, kot se je v Dobovi dogajalo leta 2015 in 2016, ne bo več ponovilo.
Palovšnik pa je opozoril, da se svet krajevne skupnosti Jesenice na Dolenjskem z vzpostavitvijo omenjenega centra na Obrežju ne strinja. "Po zagotovilih gospoda Poklukarja pričakujemo, da bo policija prisluhnila našim željam in potrebam ter nam olajšala življenje ob meji," je še dejal Palovšnik.

Konec tedna skoraj sto nezakonitih prehodov meje
Konec tedna skoraj sto nezakonitih prehodov meje