Območje občine Šempeter je dobro varovano. Foto: BoBo
Območje občine Šempeter je dobro varovano. Foto: BoBo

Sredi aprila so Policijsko postajo Šempeter združili z novogoriško. Razloga za takšno odločitev sta bila upokojevanje policistov in znižanje materialnih stroškov. Napovedana reorganizacija je tako med župani kot med prebivalci občin, kjer so za varnost skrbeli šempetrski policisti, naletela na nasprotovanje. Prepričani so bili, da se bo varnost občanov zmanjšala. Preverili smo, kakšne so prve izkušnje po združitvi.

Za policiste se z organizacijskega vidika ni nič spremenilo, je povedal komandir Policijske postaje Nova Gorica Sejad Jušić. Tudi navzočnost policistov na območju občin Šempeter-Vrtojba, Renče-Vogrsko in Miren-Kostanjevica, kjer so prej za varnost skrbeli šempetrski policisti, se po njegovih besedah ni zmanjšala: "Lahko zagotovim, da se navzočnost policistov ni v ničemer spremenila. 24 ur smo navzoči s patruljami na območju nekdanje Policijske postaje Šempeter. Tudi vodje policijskih okolišev so navzoči vsak v svojem okolišu. Na takšen način zagotavljamo navzočnost policistov." Prav zaradi takšnega načina dela se tudi reakcijski čas ni podaljšal, je dodal.

Na vprašanje, ali so policisti zdaj bolj obremenjeni, pa je odgovoril: "Nedvomno se nekaj pozna. Dejstvo je, da smo postali zelo velika policijska postaja, ki pokriva šest občin, od tega je ena mestna občina. Navsezadnje se tudi vse patrulje, ki so na razpolago, v primeru konkretnih potreb po razrešitvi določene operativne problematike preusmeri, da se težava takoj odpravi."

Po besedah Boštjana Bratine, regionalnega predstavnika Sindikata policistov Slovenije, so pristojni izpolnili napoved, da bodo vsa delovna mesta iz Šempetra prenesli v Novo Gorico, da je pa slišati nekaj pripomb zaradi prostorske stiske. Glede navzočnosti policistov na terenu Bratina opaža, da vodstvo resnično skrbi za stalno navzočnost patrulje na območju nekdanje šempetrske postaje.

Tudi šempetrsko-vrtojbenski župan Milan Turk je prepričan, da je bilo v zadnjem času območje te občine dobro varovano s policijskimi patruljami.

Karin Zorn, Radio Koper