Lokalne novice
Lekarna
MOL se je odločil, da bo zasebni lekarni odvzel koncesijo. Zadeva se zdaj vleče že osmo leto. Foto: BoBo
Koncesijo je odvzela občina pod vodstvom župana Zorana Jankovića. Foto: BoBo
Ustavno sodišče je presodilo, da bi brez zadržanja lahko Bitenčevim nastala velika in nepopravljiva škoda. Dokončna odločitev pa bo znana kdaj drugič. Foto: BoBo

Dodaj v

Ustavno sodišče zadržalo odvzem koncesije Lekarni Bitenc

Koncesijo odvzela ljubljanska občina
7. junij 2018 ob 17:33,
zadnji poseg: 7. junij 2018 ob 18:02
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Ustavno sodišče je sklenilo v obravnavo sprejeti ustavno pritožbo, ki jo je Lekarna Bitenc vložila zoper sodbo vrhovnega sodišča, ker ji je Mestna občina Ljubljana odvzela koncesijo.


Pritožnica, lekarnarica Silva Bitenc Rošer, z ustavno pritožbo izpodbija pravnomočno zavrnitev zahtevka na ugotovitev, da koncesijska pogodba, sklenjena med njo in Mestno občino Ljubljana (MOL), velja. "Senat ustavnega sodišča ocenjuje, da je pritožnica izkazala nastanek težko popravljivih škodljivih posledic," so v obrazložitvi sklepa utemeljili odločitev o začasnem zadržanju odvzema koncesije.

Veliko zmanjšanje prihodkov lekarne, ki je posledica omejitve na prodajo zdravil brez recepta, po navedbah sodišča pomeni realno nevarnost prenehanja opravljanja lekarniške dejavnosti. V primeru uspešne pritožbe pa bi moral Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) s pritožnico znova skleniti pogodbo o izvajanju programa lekarniških storitev. Vendar bi se to zgodilo le, če bi pritožnica dejansko še opravljala lekarniško dejavnost, so navedli.

Kot so pojasnili, bo, če Lekarni Bitenc ne bo uspelo s pritožbo, odvzem koncesije zgolj zamaknjen za čas do končne odločitve ustavnega sodišča.

Z MOL-a so za STA sporočili, da bodo sklep ustavnega sodišča spoštovali, kakor spoštujejo vse odločitve sodišč.

Zbornica s sklepom zadovoljna
Na Lekarniški zbornici Slovenije pozdravljajo sklep ustavnega sodišča, da Lekarni Bitenc velja pogodba o koncesiji za opravljanje lekarniške dejavnosti. Z začasnim zadržanjem odvzema koncesije je Lekarni Bitenc omogočeno delovanje, s katerim se zagotavlja nemotena preskrba prebivalstva z zdravili, so zapisali v zbornici.

S tem sklepom je ustavno sodišče po mnenju predsednika zbornice Mirana Goluba pokazalo zavedanje o pomenu nemotene preskrbe z zdravili za zdravo slovensko družbo. Kot predsednik lekarniške zbornice je že ob odvzemu koncesije izrazil ogorčenje, da se v Sloveniji lahko občine, ki so v koncesijskem razmerju oblastni organ, samovoljno in brez razloga odločijo za odpoved koncesijske pogodbe in nato odvzem koncesije.

Koncesionar je tako kljub odličnemu opravljanju lekarniške dejavnosti na svojem območju prepuščen na milost in nemilost vsakokratne občinske uprave, je dodal Golub. Z odločitvijo ustavnega sodišča se je po njegovem mnenju še dodatno potrdila upravičenost obsojanja takšnega ravnanja.

"Lekarniško dejavnost moramo ščititi, saj je pomemben element vseh postopkov zdravljenja. Zajema preskrbo prebivalcev z zdravili na recept in brez recepta ter magistralno pripravljenimi zdravili. Zaradi velike dostopnosti in stalne prisotnosti magistra farmacije ima lekarniška dejavnost nepogrešljivo vlogo pri ohranjanju zdravja prebivalstva, svetovanju pri zdravstvenih težavah, nudenju pomoči starejšim občanom, preventivnih ukrepih na področju zdravja in preprečevanju z zdravili povzročene škode," je dodatno pojasnil v pisni izjavi.

Dolgo se že vleče
Sodni postopki v sporu med ljubljansko občino in koncesionarko iz Lekarne Bitenc, ki segajo v leto 2009 in se nanašajo na odpoved pogodbe o koncesiji, so bili v rednih sodnih postopkih končanih v korist občine. Ker lekarna nima več veljavne koncesije, je ZZZS z junijem odpovedal pogodbo z lekarno.

Na ZZZS-ju pa so za STA pojasnili, da s sklepom ustavnega sodišča še niso seznanjeni. "Ko bomo prejeli sodno pisanje, bomo zadevo proučili in sprejeli ustrezne ukrepe," so napovedali.

Na MOL-u so konec maja glede razloga za odpoved pogodbe o koncesiji v pojasnilih navedli, da je bilo v sklenjeni koncesijski pogodbi določeno, da je ta sklenjena za nedoločen čas in lahko preneha v roku šestih mesecev po odpovedi. Za tako odpoved pogodba ni določala nobenih razlogov oziroma pogojev. Možnost odpovedi je bila vgrajena v sam pogodbeni odnos in je predvidevala ter omogočala odpoved kot enostransko dejanje ene pogodbene stranke, so navedli na MOL-u.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
RTzabava
# 07.06.2018 ob 18:16
Zoki ni dobil, nič denarja v žep, zato se je spravil nad njih. Upam, Bitenci zmagajo na ustavnem sodišču.
Celt
# 07.06.2018 ob 19:35
Še ena taka Jankovičeva zgodba... kdo ga bo končno ustavil?
kralj matjaž
# 07.06.2018 ob 18:22
Zakaj pa o tem niste pisali pred volitvami? Zakaj ste takrat molčali?
Upam, da razumete zakaj vam pravimo fake news.
mihael1
# 07.06.2018 ob 20:15
Kdo se je sploh spomnil to monopolno varianto za lekarne ?

V celoti je treba spremenit zakon.
urosh444
# 07.06.2018 ob 20:10
Za Jankovičem stojijo in mu držijo štango isti ljudje, ki sedaj snujejo protijanševsko koalicijo. Pa daleč od tega, da sem fan SDS; ravno nasprotno.
Ramus
# 07.06.2018 ob 21:12
Še en primer gangsterskega obračunavanja s strani Jankoviča,....
mikitr
# 07.06.2018 ob 18:53
Ja mafijska država na delu,vzemimo dobrim,da bodo naši lahko dobri.
Springbok
# 07.06.2018 ob 21:16
Zadeva je večplastna.
Kaj prodajajo lekarne: zdravila na recept in zdravila v prosti prodaji (OTC - over the counter).
Kdo je plačnik: zdravila na recept plača ZZZS, OTC zdravila pa kupec.
Cene: zdravila na recept imajo določeno ceno (hvala zakon o javnih naročilih). Cene OTC zdravil oblikje trg, in so proste.

Ker je večina (ali je res, je vprašanje, vendar ministrstvo za zdravje številk ne objavi) prodnih zdarvil na recept, in je plačnik ZZZS, je v Slovenij lekarništvo javna služba, koncesionarji zasebniki pa so izjema.

V EU je obratno: Lekarnošto je gospodarska dejavnost (zaradi visokega deleža OTC zdravil). Javna srdestva pa smejo oziroma morajo zagotavljati prodajo zdravil tam, kjer ni tržnega interesa.

Torej ravno obratno kot v Sloveniji. Pri nas v mestih krajujejo javni zavodi (npr. Ljubljanske lekarne), koncesionarje pa dojemamo kot moteč element, in jim dovolimo poslovanje v globoki provinci. V tujini, zahodni je obratno: v mestih so lekarne zasebne, ker je prodaja zdravil gospodarska dejavnost, le v odročnih delih pa država poskrbi za javen lekarne, saj bi sicer lokalno prebivalstvo v provinic bilo brez oskrbe.

In zdaj bistvo problema oz. ekonomski razlogi: javnim lekarnam investicijo v osnovna sredstva zagotavlja ustanovitelj ustanovitelj. Javni zavod lekarna v istih prostorih (ki jih zagotavlja občina) prodaja tako zdravila, ki so na recept, in je plačnik ZZZS, kot tudi OTC zdravila, kjer je plačnik kupec. S tem je tržna tekma med javnimi lekarnami in koncesionarji neenakopravna, saj mora ta samo investirati v svoje prostore. In še: če ima javno podjetje izgubo, jo pokirje , ustanovitelj, občina torej davkoplačevalec. Če ima izgibo koncesionar, lahko zapre ali gre v stečaj, davkoplačevalca pa nič ne stane. In še obdobje veljavnostii koncesije je časovno omejeno, tako, da se investicja v prostor lekarne včasih ne izide.

In te neenakosti na trgu, javne lekarne imajo boljši štartni poožaj , in vsaj v Ljubljani si Ljubljanske lekarne prizadevajo za lokalni monopol z zapiranjem koncesionarjev. In ko koncesionarev ne bo več, bodo cene OTC zdravil v Lekarnah Ljubljana šel v zrak, Zato so zasebni koncesionarji nujni korektiv javnim lekarnam.
johan1
# 08.06.2018 ob 07:51
@Srecnii
Zoki je naredil samo za center Ljubljane, torej za gostince in turizem. Za ostale četrtne skupnosti pa bore malo oziroma meščanom celo škodo, ko je parcelam, ki so javno dobro, kot so otroška igrišča, športna igrišča in zelene površine namenjene rekreaciji, spremenil namembnost in jih spremijati v betonske džungle. Najlepši primeri so v Dravljah, ko sedaj na rekreacijski povšini Zokijevi vazali (direktorice mestne uprave, njen mož in direktorice javnega holdinga gradijo stanovansko naselje), da o tem da je Lesnini Inženiring na površininamenjeni otroškem in športnem igrišču s spermembo namembnosti omogočil gradnko več kot 400 stanovanj.
Pa da o uspešnem centri Stožice ne govorimo.
M_&_M
# 07.06.2018 ob 21:50
Mislm kje je tle logika, MoL lahko podeli koncesije, a po drugi strani ma pod svojim okriljem svoj "javni" zavod Ljubljanskih lekaren.
Meni je povsem jasno, da če bom na svoji stojnici prodajal svoje produkte, ne bom del svoje stojnice namenil svojim konkurentom. Zato pa se, vsaj v Ljubljani, koncesije posameznikom ne bo talalo. Prej se bo raje Lekarna Ljubljana silila, kjer že zdavnaj ni več Ljubljana.
Lekarna Ljubljana, HVALA NE!
qwertz
# 07.06.2018 ob 23:40
Jankovič...Hvala ne! Tole si bom zapomnil do naslednjih županskih volitev. Samo da se najde kakšen primeren protikandidat.. ne ravno sosedov fikus ali kakšen jurišnik...
urosh444
# 07.06.2018 ob 20:12
Kdor ni z nami, je proti nam. Še v času Juge je veljalo, kdor ni proti nam, je z nami. Namesto, da bi končno zaživeli v 21. stoletju in bi vrednote in postopanja odgovornih postala demokratična,
zapravico
# 08.06.2018 ob 08:32
Včasih je bila Ljubljana mesto od vseh ljudi,zdaj je to mesto namenjeno samo turistom,in pa hotelom,ki jih upravlja “smetana“pod okriljem šerifa jankovića.
SF0100
# 07.06.2018 ob 21:43
baraba, da te ni sram
johan1
# 08.06.2018 ob 07:27
Čas da se tudi takšni baraboni kot je Janković speljejo v zgodovino.
Če bi pravna država delala, potem preko Doba.
dr.bobrock
# 07.06.2018 ob 23:00
Dobrim in poštenim ljudem MOL krade kruh zaradi požrešnosti voditeljev ukradene Ljubljane. Do kdaj bomo še dovolili zatiranje pokvarjenega župana. DOVOLJ JE BILO
johan1
# 08.06.2018 ob 07:55
@braun
Večina katera nepismena morda.
Upam da ti je jasno da je lastnik in ustanovitelj Lekarne Ljubljana Občina Ljubljana torej Zoki.
Da se pa Janković in Sedej (dir. Lekarn op.) poznata še iz Mercatorja je pa tudi dobro znano.
Po domače tako deluje ugrabljena država.
DKR
# 08.06.2018 ob 00:06
Kaj je admin, me brišeš,ker ti ni všeč,ker sem povedal po resnici o barabi Jankoviču ? A ti županček kaj dinarčkov šenka?
braun
# 08.06.2018 ob 05:54
Večina pravilno razločuje. Lj. Lekarne nimajo nič s tem. To je maslo župana, ki prestopa vsa možna pooblastila, deluje nezakonito in ustvarja namerno škodo. Lekarni Ljubljana pa jemlje ugled.
M_&_M
# 08.06.2018 ob 06:59
@Homer
Siže izkoristu vse ugodnosti, ki ti jih nudi "javna" jabučkova kartica? Da ne govorim, da njihov Galenski laboratorij kot po tekočem traku dela nove produkte, ki nimajo nič zveze z galenskimi izdelki, npr. Glukozamin, AK Imun, ...
Drugače ti pa svetujem, da se kdaj sprehodi med privat lekarnami in lekarnami Lekarne Ljubljana in videl boš razliko.
DKR
# 08.06.2018 ob 00:07
Admin - BARABA, CENZURIRAŠ !!!!!!!!!
Springbok
# 07.06.2018 ob 21:52
@ M & M - Lekarne Ljubljana se že silijo izven področja občine Ljubljana: V Postojno in Grosuplje. Seveda s soglasjem lokalnih županov.
Skippy
# 07.06.2018 ob 22:55
NORO. Zakaj na področju prodaje zdravil ni prostega trga? Kdor hoče, naj prodaja in tudi nudi zdravila tistim, ki pridejo z napotnico.
KunteKinte
# 07.06.2018 ob 22:02
Zakonodajo treba nujno spremenit.. pred 50 leti je še bilo smiselno da zadeve funkcionirajo preko koncesije.. zdaj v tem stoletju ni potrebe.. sprostiti lekarniško tržišče za vse podobno kot v Bosni.. sea za novo leto delajo lekarne.. v kakšnem manjšem kraju pa občina lahko finančno pomaga kaki lekarni.. v Ljubljani..wtf..kaj se gremo????
DKR
# 08.06.2018 ob 00:07
ADMIN - BARABA, CENZURIRAŠ RESNICO!!!!!!!!!!!!!!
kralj matjaž
# 08.06.2018 ob 08:10
Homer.
Javno zdravstvo jo obvezno zdravstveno zavarovanje, je sistem, ki ti omogoča plačilo zdravstvene storitve kjerkoli. Ne pa neki javni zavodi.
semaino
# 08.06.2018 ob 14:32
Kaksnega zupana imamo v Ljubljani, a bomo tega kmeta se kdaj podprli?
semaino
# 08.06.2018 ob 14:32
Mafi'*ec je unicil vsa svoja podjetja, zato hoce uniciti se druga, postena.
naš človek
# 08.06.2018 ob 16:13
Kolikor je meni znano, se zakoni sprejemajo v parlamentu. Parlament je v Ljubljani, dokler ga ne prestavijo v Temnico na Krasu

In na zakone vpliva predvsem lokacija, ne pa 90 poslancev z vseh koncev Slovenije?
sempetrc
# 08.06.2018 ob 11:06
Vse to bodo Ljubljančani pozlatili!
Mirko Tipka
# 08.06.2018 ob 08:37
Skippy
# 07.06.2018 ob 23:07
Ni kriva Ljubljana za socialistično zakonodajo.


Kolikor je meni znano, se zakoni sprejemajo v parlamentu. Parlament je v Ljubljani, dokler ga ne prestavijo v Temnico na Krasu
momamoma
# 10.06.2018 ob 12:36
Kdaj bo S. Hribar napisala : Ustavimo Jankovića ! ???
zapravico
# 10.06.2018 ob 09:47
Rotnik vendarle poravnal več kot 1,5 milijona evrov, ki jih je bil dolžan državi
BAČO
# 09.06.2018 ob 22:04
Pa za božjo voljo naredimo že enkrat konec s tem šerifom. Vse kar je naredil je naredil s terorjem, ustrahovanjem in umazanim igricam.
knesigail
# 09.06.2018 ob 21:30
Kdo je uredil Ljubljano? Denar EU-ja, ne pa Jankovič. V mojem mestu so v preteklih letih tudi vse preuredili pa je župan do amena zanič...
naš človek
# 08.06.2018 ob 16:15
@Skippy
ljudje nikoli ne marajo uspešnih.


Zakaj ga potem Ljubljančani volijo? Predvsem ne maramo tistih, ki so uspešni zaradi povezav s politiko in mafijskega delovanja.
čak mal noris
# 17.06.2018 ob 20:19
Kot dodatek: zelo bomo veseli, ko bomo v našem Merkatorju v Šiški zopet imeli normalno delujočo PRIVATNO LEKARNO, z ljubeznivimi in strokovnimi zaposlenimi!
čak mal noris
# 17.06.2018 ob 20:17
@Skipoy

Zoki USPEŠEN??? No, to pa je vic leta! Njegova "uspešnost" se meri zgolj še v dnevih na prostosti. Tisti do sedaj pa se merijo z : Stožicami in XY kazenskimi ovadbami, prisilkami in stečaji in....mogoče še kaj?
Zoki NI prav nič uspešen, je zgolj do obisti pokvarjen človek, ki mu ni mar za nič drugega, kot le za lastno preživetje, za kako "uspešnost" je že zdavnaj prepozno.
aanton
# 17.06.2018 ob 19:35
nutcracker
Kot prvo, moraš razumet (kar nisi), kar je @springbok napisal, šele potem argumentiraj, Je pa seveda problem, ker mu intelektualno nisi dorasel.......
zapravico
# 12.06.2018 ob 07:47
Zoki je popušil
koruptivnež
# 11.06.2018 ob 17:52
Deluje kot franšizni posel.
simnov
# 11.06.2018 ob 10:26
več je lekarn več je konkurence cenejše so cene boljše je za ljudi
zapravico
# 08.06.2018 ob 08:35
V bistvu ni jankovič nič kriv,on je samo nastavljen,da sprovede vse odločitve vodij iz ozadja,ki vse to vodi
nutcracker
# 09.06.2018 ob 11:06
@springbok
Aha, se pravi, če v razvitem svetu začnejo skakat iz 17. nadstropja, moramo potem enako tudi mi. Če so v tujini lekarne zasebne, morajo biti tudi pri nas. Čakam, da oprani možgani predložite, da tako kot v VB tudi pri nas začnejo samopostrežne trgovine prodajat tista konjska pomirjevala in paracetamol u fantastičnih koncentracijah.

Ma ja, sploh ni pomembno to, da se nacija na veliko baše z raznimi zdravili, da goltamo tabletke kot bonbončke, pomembno je, da je odprt trg z zdravili, ne? Zasebno “karkoli” je sveta krava! Ker, joj, tako je v razvitem svetu, oni pa ja vedo. Da se ne bi slučajno jezili na Ljubljanske Lekarne, ker so se namesto opravljanja osnovne dejavnosti spremenili v visokoprofitabilno tovarno denarja, to nikogar ne moti. Da se je poraba OTC zdravil (marsikatero od teh bi bilo še pred nekaj leti na voljo le na recept) v zadnjih letih noro povečala, nima veze.
Vongobongo
# 08.06.2018 ob 08:40
srecnii

" in ne podpiram ić priimkov."

Kaj to tocno pomeni ??? Da jih ne podpiras v cemu????
Vongobongo
# 08.06.2018 ob 08:38
johan1

Res je baraba ta zoki, sam center je obnovil in komunistom povedal , da nebo kdo fanom SDS-a povedal kako je zrihtal tudi stvari izven centra. Da nebojo slucajno izvedli za nova otroska igrisca.

Pa te Stozice , ce nebi Zoki reku banki , ej ne dat zadnjih 15milijonov za koncanje. Pol nebi zdaj banka imela 200milijonov izgube. Baraba od Zokija.
Skippy
# 07.06.2018 ob 22:56
@srecnii
ljudje nikoli ne marajo uspešnih.
Vongobongo
# 08.06.2018 ob 08:43
zapravico

Lej zoki je baraba, sam zupani pred njim pa so bli poden od podna. Lj nikoli ni bla mestoo od ljudi , ampak zupanov , ki so kradli na polno. Zoki ni izjema , razen da se kaj naredi zraven ;)
Skippy
# 07.06.2018 ob 23:07
Ni kriva Ljubljana za socialistično zakonodajo.
Homer.
# 08.06.2018 ob 06:03
Če imamo javno zdravstvo, potem so privatne lekarne "tujek v sistemu".
Kazalo