Sadjarski dnevi Posavja, ki jih pripravljajo v Artičah, so letos jubilejni - 20. po vrsti. Foto: Goran Rovan
Sadjarski dnevi Posavja, ki jih pripravljajo v Artičah, so letos jubilejni - 20. po vrsti. Foto: Goran Rovan
Predsednik Sadjarskega društva Artiče je prepričan, da sadjarji radi prihajajo zaradi aktualnih tem in strokovnjakov, ki svoje znanje radi delijo z drugimi. Foto: Goran Rovan

Artičah so pripravili že 20. Sadjarske dneve Posavja. Gre za tradicionalno strokovno-izobraževalno srečanje sadjarjev, eno največjih v Sloveniji.

Prvo srečanje je leta 1993 začelo takratno Sadjarsko društvo Posavje, ki se je pozneje preimenovalo v Sadjarsko društvo Artiče.

Sadjarski dnevi Posavja vseskozi potekajo v Prosvetnem domu Artiče. Te so pripravili z izjemo enega vsako leto, zadnja leta pa trajajo kar tri dni. Letos je to srečanje že 20. po vrsti. In v 21 letih so organizatorji privabili več kot 6 tisoč sadjarjev, pa ne samo iz Posavja. Na teh srečanjih pridelovalcev s strokovnjaki se je izmenjalo kar 300 predavateljev, seveda nekateri tudi po večkrat.

Predsednik Sadjarskega društva Artiče Mitja Molan ugotavlja, da so bila ta srečanja vedno dobro obiskana. Prepričan je, da ne le zaradi tega, ker na njih niso nikoli zaračunavali kotizacije, saj so njihovi člani vedno redno plačevali članarino. V Sadjarskem društvu zdaj ugotavljajo, da kljub krizi število njihovih članov celo narašča. Zdaj jih je v društvu že 170, v najboljših časih pa so jih našteli celo 200. In vsi se očitno zavedajo pomena stalnega izobraževanja. Za dober obisk pa se lahko zahvalijo tudi izboru tem in predavateljev, saj so bili vedno med prvimi, ki so spregovorili o aktualnih problemih, tako o ameriškem kaparju, voluharju kot tudi o nujnosti postavitve protitočnih mrež in namakanju. Seveda pa tudi o novih tehnologijah v sadjarstvu, obrezovanju drevja, novih sortah in škropljenju ter zatiranju škodljivcev.

Andreja Brence, svetovalka za sadjarstvo iz Kmetijsko-gozdarskega zavoda Novo mesto je prepričana, da so takšna srečanja koristna za vse. To pojasnjuje: "Zagotovo so taka srečanja velika pridobitev za vse, za sadjarje in tudi za strokovnjake, ker omogočajo neka medsebojna srečanja, medsebojno izmenjavo mnenj. Konec koncev v sinergiji vsi pridobimo, tako pridelovalci kot tudi tisti, ki predavajo."

Eden izmed pobudnikov za takšna srečanja in sedanji tajnik Sadjarskega društva Artiče Miha Haler temu dodaja: "To niso akademska srečanja, to niso kongresi, ampak je izmenjava med stroko in med raznimi proizvajalci, ki se vedno bolj pridružujejo našemu delu." Letos bodo tako več predavanj posvetili vplivom vremena na sadjarstvo, podrobneje pa se bodo seznanili tudi s pridelavo malin in jagodičevja.

Za MMC Goran Rovan